Monday, July 12, 2010

KERAJAAN SELANGOR GAGAL TURUNKAN KADAR CUKAI PINTU

Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional membidas tindakan kerajaan Selangor yang belum mengotakan janji untuk mengurangkan kadar cukai pintu kediaman sebanyak 20 peratus yang dibuat pada pilihan raya umum lalu.

ADUN Kuang, Abdul Shukor Idrus, berkata walaupun sudah lebih dua tahun mentadbir Selangor, kerajaan pakatan pembangkang masih tidak dapat memberi jaminan bila rakyat Selangor akan menikmati pengurangan cukai itu.


"Kerajaan negeri Pakatan Rakyat membuat janji ini dan itu dalam manifesto pilihan raya, tetapi tidak beritahu bila ia akan dilaksanakan," katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor (DUN) Di Shah Alam.

Terdahulu, pada persidangan DUN itu, Ronnie Liu Tian Kiew (DAP-Pandamaran), berkata kerajaan negeri masih mengkaji sama ada akan menurunkan kadar cukai pintu kerana kedudukan kewangan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) belum kukuh.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku) yang ingin tahu sama ada kerajaan negeri bercadang menurunkan kadar cukai pintu seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya umum lalu.

Ronnie berkata, berdasarkan Penyata Kewangan PBT sehingga 31 Disember 2009, analisis terhadap baki tunai berbanding purata perbelanjaan bulanan PBT Selangor mendapati hanya lima PBT yang mampu beroperasi jika cukai pintu tidak dikutip iaitu Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Majlis Perbandaran Ampang Jaya, Majlis Perbandaran Kajang dan Majlis Perbandaran Subang Jaya.

"Manakala tujuh PBT lain tidak dapat menampung operasi sekiranya tiada cukai dikutip dalam tempoh setahun," kata ahli EXCO itu yang bertanggungjawab terhadap PBT di Selangor.
Beliau berkata, kerajaan negeri kini sedang mengambil langkah memastikan kutipan cukai pintu semasa mencapai sasaran 90 peratus dan tunggakan cukai dikutip sehingga 70 peratus.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, sebelum ini dilaporkan berkata, beliau tidak dapat memberi jaminan bila rakyat Selangor akan menikmati pengurangan cukai seperti yang dijanjikan kerana ia bergantung sepenuhnya kepada jumlah peruntukan kewangan kerajaan negeri.

No comments: