Saturday, June 20, 2009

KAMU TELAH SESAT WAHAI NIK AZIZ

oleh Megat Pisau

Setelah sekian lama memendam rasa kurang senang atas beberapa tindakan dan perilaku orang yang digelar TOK GURU oleh para pengikut fanatiknya, maka pada hari ini, penulis sebagai cicit kepada Tok Khurasan, salah seorang guru agama kepada Nik Aziz ketika dia masih remaja, ingin menyampaikan ekspresi KEKESALAN ke atas orang yang telah menyalah-gunakan statusnya sebagai ULAMA demi kepentingan politik DEMOKRASI.
Sampai hati kamu SENYUM MESRA sambil memberi tanda BAGUS kepada salah seorang tokoh Harbi TERBESAR di Asia Tenggara ini. Tidakkah kamu tahu bahawa dia baik dengan kapitalis Thaksin Shinawatra yang sanggup menjual satelit telekomunikasi (SinCorp) negaranya sendiri kepada Temasek Holding? Dan Thaksin itu adalah provokator yang membunuh Melayu-Islam di Selatan Thailand yang secara tidak langsung merupakan saudara Kelantanmu wahai Nik Aziz?

1) Kepada rakan-rakan yang selama ini MEMUJA Nik Aziz bagaikan maksum, penulis minta maaf kerana tidak dapat lagi berselindung untuk menjaga hati kalian dalam posting kali ini yang melibatkan NIK AZIZ. Teguran keras perlu dibuat kepada seseorang yang sudah merasakan dirinya amat tinggi ilmu dan amalnya sehingga tidak sedar lagi di manakah KEPENTINGAN yang patut diutamakan sebagai Melayu-Islam di Malaysia ini.

2) Seperti penulis pernah tegur secara terbuka seorang bekas PEMIMPIN TERTINGGI dalam kerajaan yang pincang sebelum ini (cucu ulama besar juga), maka tidak ada bezanya dengan Nik Aziz ini. Sedangkan Saidina Umar R.A sebagai seorang sahabat Nabi, pejuang fisabilillah dan Khalifah kedua Dunia Islam pun meminta dirinya ditegur, inikan pula Nik Aziz seorang bangsawan Melayu dari keturunan RAJA BERSIONG (moyang Raja Jembal).

Tidak kira ASAS ILMU apa yang kamu ada wahai Nik Aziz tetapi jika banyak tindak-tanduk kamu memberi FITNAH kepada Islam itu sendiri, maka sia-sia jualah ASAS KEILMUAN kamu itu. Apabila Islam terfitnah, maka golongan yang kecewa dan keliru dengan Islam ini akan cenderung membentuk golongan LIBERAL-SEKULAR yang menjauhi retorik agama mainan PAS kamu ini. Lagi jahanamlah generasi Melayu-Islam kita di Malaysia.

Tidak salah mahu main snooker. Tetapi bayangkan jika gambar seperti ini tokohnya orang UMNO, sudah tentu dicerca tokoh itu suka berfoya-foya bermain mainan orang muda. Tapi jika "Tok Guru" yang memainkannya, maka tidak mengapa kot.

3) Kenapa Nik Aziz menentang PERPADUAN Melayu-Islam di saat-saat kita kian berpecah di bumi bertuah ini? Kenapa masih berdendam? Sedangkan dia arif bahawa dalam Islam tiada konsep dosa warisan/asal, maka bukankah itu bermakna Islam selalu membuka pintu kemaafan?

Perbuatan individu-individu UMNO masa lampau tiada kaitan dengan MAJORITI orang UMNO masa kini yang mahu melihat perubahan. Tapi kenapakah Nik Aziz tidak mahu menyahut, berdamai dan mungkin berdakwah secara lebih dekat sesama Melayu-Islam dari parti UMNO?

Kenapa begitu angkuh mempertahankan PAKATAN dengan golongan MUNAFIK-HARBI yang secara terang-terangan menolak segala unsur-unsur KETUANAN MELAYU yang mendukung KEDAULATAN ISLAM di Malaysia selama ini?

4) Kenapa rela kamu menafikan nasihat dan pujuk rayu mufti Perak, Dato Seri Dr Haji Harussani bin Haji Zakaria untuk berdamai dengan UMNO Perak demi kesejahteraan orang Melayu-Islam di Perak? Kenapa kamu ingkar hasrat Sultan Perak yang mahu melihat Melayu-Islam yang berkuasa memimpin negeri?

Kenapa kamu tidak menegur tindakan-tindakan Nizar secara terbuka yang terus hingga ke hari ini membuat kacau bilau dalam politik negeri Perak? Kenapa kamu tidak nasihat pengikut kamu supaya taat akan Sultan sebagai Amirul Mukminin sesebuah Kerajaan negeri itu selagi baginda bersolat dan tidak mengarahkan kegiatan maksiat? Kenapa Nik Aziz? Kenapa?

Kenapa perlu kamu MESRA dan PERCAYA kepada golongan LIBERAL-SEKULAR seperti Zaid Ibrahim dan Anwar Ibrahim ini? Kenapa rela kamu menjadi Kadi kepada perkahwinan anak Zaid Ibrahim yang terkenal menyokong BAR COUNCIL dalam membela kes murtad Lina Joy? Kenapa berpakat dengan Anwar yang telah menghentam sistem Islam dan memuja demokrasi bebas di Amerika Syarikat?

5) Kenapa Nik Aziz dahulunya pernah menghentam Parti Rakyat Malaysia (PRM) sebagai golongan sosialis yang sama dengan komunis dalam Harakah, kemudiannya menerima pula Parti Keadilan Rakyat yang telah menyerapkan golongan "sosialis" PRM ini tadi?

Kenapa Nik Aziz tidak menegur Anwar apabila dia mahu Chin Peng Komunis itu kembali? Kenapa sering berubah pendirian wahai Nik Aziz? Kenapa tidak pernah ada walau satu pun ucapan dari kamu secara terbuka untuk mempertahankan badan bersenjata Malaysia (Melayu-Islam) yang menentang komunis suatu masa dahulu?

Lupakah kamu bahawa komunis juga telah ramai membunuh para imam dan ketua kampung yang alim? Lupakah Nik Aziz? Atau kamu sengaja melupakan segalanya demi undi popular dari kaum/agama lain?

6) Jika kamu tuduh UMNO buat jahat banyak lagi, habis itu kenapa pula kamu yang kononnya mengetuai PAS membiarkan PAS melakukan SEDIKIT jahat (salah)? Kenapa perlu banding dengan "kejahatan" UMNO? Tidak bolehkah kamu nasihat PAS supaya jangan buat jahat (salah) langsung?

Tidak bolehkah kamu menahan diri dari menggadai prinsip dan nama baik Islam yang tegas lagi jelas ini? Kamu mengaku kamu adalah NAKHODA PAS seluruh Malaysia, tetapi gaya pertuturan kamu seringkali tidak jelas dan mungkin hanya difahami oleh orang Kelantan sahaja, jika orang luar silap faham, kamu salahkan media kerajaan, tetapi pernahkah kamu JELASKAN dalam Bahasa Malaysia secara terperinci untuk memberi kefahaman yang jelas kepada orang Melayu luar Kelantan ini?

Dan akhirnya kamu minta orang dengar ceramah kamu secara langsung dan beli CD ceramah kamu, apakah ini suatu paksaan dalam berdakwah? Apakah ini cara berdakwah yang bijak dengan penuh sabar?

Ucapan demi Ketuanan Rakyat? Rakyat yang mana? Rakyat yang MUNAFIK-HARBI? Rakyat yang mahu kesama-rataan? Rakyat yang mengawal ekonomi? Rakyat yang mahu menghapuskan institusi Ketuanan Melayu dan Kedaulatan Islam di Malaysia? Rakyat yang mahu hidup BEBAS seperti di Amerika Syarikat? Kamu fikir Ketuanan Rakyat akan memihak kepada agenda Islam sebenar?

7) Kamu mengaku Kelantan (Kota Bharu) membangun walaupun didiskriminasi oleh kerajaan pusat, tapi sedarkah siapa yang maju di Kelantan itu? Siapa yang membangun sebenarnya? SBJ bukan?

Siapa itu Syarikat Bina Jaya (SBJ)? Melayu-Islam? Adakah benar Melayu-Islam semakin berjaya dan maju di Kota Bharu? Perasankah kamu bahawa bilangan bukan Melayu-Islam semakin bertambah di Kota Bharu? Apa sudah jadi? Adakah mereka itu sekadar datang melawat atau membeli-belah sahaja?

Kenapa semakin besar rumah ibadat bukan agama Samawi di Serambi Mekah ini? Apa sudah jadi? Ada ke contoh Serambi Mekah di tempat lain dalam dunia ini yang rumah ibadat agama bukan Samawi nya semakin membesar? Tidak hairan bagi penulis jika golongan ini begitu makmur dan suka kepada PAS sehingga menyertai KELAB PENYOKONG PAS!

8) Andai kata jika suatu hari nanti Melayu-Islam di Kelantan ditimpa bencana seperti mana negara jiran kita, barulah kita insaf bahawa kita yang memegang status ULAMA ini sudah pun memberi FITNAH kepada perjuangan sebenar para mujahid kita.

Tidakkah kamu insaf wahai Nik Aziz melihat kesengsaraan saudaramu di Selatan Thailand, yang hidup tanpa institusi Sultan, yang hidup bawah golongan kuffar Harbi yang tidak beragama Samawi. Tapi saudaramu itu tidak seperti kamu, mereka tetap melaungkan Allahuakbar bersama dengan HIDUP MELAYU PATANI!

Mereka tidak tinggalkan identiti bangsa mereka sepertimana kamu menuduh KEMELAYUAN itu Assobiyyah, mereka tetap tidak tinggalkan istilah MELAYU pada perjuangan mereka, kerana mereka tahu sepertimana sesungguhnya kamu pun tahu, bahawa MELAYU yang dilaungkan itu adalah fitrah yang tidak bertentangan dengan Islam itu sendiri.

"Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu." (Surah Al-Baqarah, ayat 208)

9) Memang banyak lagi kekecewaan penulis yang terpendam selama ini kepada kamu wahai Nik Aziz. Kamu tidak "makan" teguran lembut dari mereka yang sebaya, apatah lagi dari insan muda seperti diri penulis ini. Ya, kita semua tidak sempurna, seperti juga penulis yang masih menimba ilmu melengkapi diri yang semakin meniti usia ini.

Tetapi beban status sebagai ULAMA adalah berat! Kamu yang sepatutnya memberi tunjuk ajar dan contoh teladan yang baik kepada generasi muda, bukan sekadar di luar pentas politik, bukan sekadar pada poster-poster kamu yang meminta doa sambil berlinangan air mata itu, bukan modal politik seperti itu.

Tok Khurasan tidak pernah mengajar kamu ilmu untuk membuat kekeliruan dalam politik apatah lagi untuk menderhaka kepada nasihat mufti dan hasrat Sultan. Tok Khurasan sendiri pun tidak menafikan bangsa asalnya, sebab itu dia masih lagi sebut Khurasan sebagai tempat asal dan bangsanya. Bukan menafikan MELAYU seperti yang kamu selalu katakan sehingga istilah Melayu itu menjadi jijik dan diperlekehkan kerana dendam politik.

10) Walaupun KERAS segala teguran yang dibuat oleh penulis yang tidak sempurna ini, tetapi hati penulis tetap mendoakan semoga TUAN GURU NIK AZIZ BIN NIK MAT akan insaf dan kembali ke jalan ULAMA yang sebenar, ulama yang tegas dengan prinsip Islam sebenar, ulama yang berlapang dada bebas dari dendam politik, ulama yang faham akan kepentingan yang patut diutamakan dalam situasi Melayu-Islam di Malaysia dan Muslim di dunia ini yang semakin tertipu dengan mainan Munafik-Harbi yang ingin melenyapkan akidah kita semua.
Semoga Allah membuka pintu hati anak murid Tok Khurasan ini untuk menggunakan ilmu agamanya memimpin Melayu-Islam di Malaysia ke arah yang benar. Jangan malukan guru-guru kamu wahai Nik Aziz!

Jika budaya dan perayaan agama kaum lain kamu boleh turuti dan meriahkannya, mengapa budaya dan tradisi kaum sendiri kamu cerca dan anggap sebagai bertentangan dengan Islam? Kenapa Burung Petalawati untuk sambutan Hari Keputeraan Sultan Kelantan tidak lama dahulu dianggap menganggu akidah sedangkan replika itu tidak sempurna dan hanya untuk sementara kerana diperbuat dari bunga-bunga?

Kenapa berat sebelah kepada unsur kebudayaan Melayu yang tidak pun berkaitan dengan penyembahan? Demi meraih undi popular dari kaum/agama lain? Demi politik mendendami UMNO yang dikaitkan dengan Melayu itu?

"Sungguh celakalah orang-orang yang menulis Al-Kitab dengan tangan mereka, lalu mereka katakan, "Kitab ini dari Allah", untuk mendapatkan keuntungan yang sedikit. Sungguh celakalah mereka kerana tulisan tangan-tangan mereka dan sungguh celakalah mereka kerana usaha mereka." (Surah Al-Baqarah, ayat 79).

8 comments:

Abeed said...

Salam,
Wahai saudara yang budiman,
Sungguh terguris hati saya dengan apa yang ditulis oleh saudara itu. Apakah perkara yang terpendam dalam hati saudara itu? Mengapa hendak mencaci Nik Aziz dengan begitu rupa. Jauh apa yang saudara khabarkan itu banyak yang tidak benar. Janganlah saudara cuba untuk memanipulasi dan meracuni fikrah orang lain dengan tohmahan-tohmahan saudara itu. Bayangkan sekiranya terdapat segelintir pembaca yang membaca penulisan saudara itu tanpa menyelidik mana yang sahih dan mana yang batil. Sudah tentu rasa benci mereka membuak-buak terhadap Nik Aziz.

Silalah saudara baca keluaran terbaru Harakah keluaran BIL 1448 (19-21Jun). Salahkah Nik Aziz menerima kunjungan Lee Kuan Yew? Saya berpendapat tidak salah. Malah Perdana-perdana Menteri Malaysia sebelum ini pun ada yang bertemu dengan Menteri Mentor Singapura itu. Adakah pada masa itu, PM Malaysia sebelum ini tidak mengetahui yang Singapura itu adalah sekutu terkuat Amerika di Asia Tenggara selain Thailand. Jika hendak dibandingkan dengan Thaksin Shinawatra, Amerika lebih lagi teruk. Kenapa? Adakah PM sebelum ini tidak mengetahui yang Amerika itu telah membunuh ratusan ribu umat Islam di Afghanistan, Iraq, Pakistan dan banyak lagi. Ini tidak lagi dikaitkan dengan pembunuhan oleh sekutu-sekutu Amerika seperti di Somalia, Kashmir, Bosnia, Sudan, Mindanao dan banyak lagi. Jika saudara peka, Amerika itulah THE SUPERPOWER KAFIR HARBI in the world? Tetapi Malaysia masih boleh tersenyum melihat kekejaman dilakukan oleh Amerika. Lihatlah apa peranan Abdullah Ahmad Badawi semasa menjadi Pengerusi OIC. Saya melihat beliau hanya menggoyang kaki apabila Amerika berlaku kejam terhadap umat Islam. Setidak-tidaknya, keluarkanlah kritikan yang AMAT KERAS kepada Amerika.

Abeed said...

Untuk pengetahuan saudara, PAS tidak mengharapkan apa-apa dari Lee Kuan Yew. PAS hanya beharap pujian oleh Lee Kuan Yew terhadap Kelantan itu adalah ikhlas. Lagipun, Lee Kuan Yew yang melawat Kelantan sendiri menafikan media-media yang mengkhabarkan berita tentang Kelantan adalah tidak benar. Beliau mengatakan yang Kota Bharu merupakan Bandar yang bersih dan ini tidak seperti dilaporkan oleh banyak media. Satu lagi, berkenaan pemerintahan PAS di Kelantan selama 18 tahun jelas terbukti tiada unsur korupsi dan ini telah dipuji oleh Lee Kuan Yew.

Berkenaan dengan snooker & billiard yang anda tulis itu, betulkah apa yang saudara khabarkan yang Nik Aziz itu sedang bermain snooker. Seseungguhnya itu tidak benar. Fitnah semata-mata. Itu sudah menjadi lumrah bagi tiap-tiap pemimpin masa kini sekiranya mengahdiri majlis pelancaran sesuatu aktiviti. Itu hanya adegan sebagi tanda perasmian sahaja. Kalaulah Nik Aziz bermain pun, saya pasti hanya pada hari itu sahaja dan itu tidak salah dan tidak bercanggah dengan syarak. Tetapi, sudah semestinya tidak. Adakah saudara mengetahui kenapa pada suatu masa dahulu Nik Aziz megharamkan permainan ini? Sebabnya pada masa itu, permainan ini terdapat banyak unsur judi,minuman keras dan pergaulan bebas. Tetapi setelah rakyat dididik dengan lembut dan gejala ini dapat dihapuskan, barulah permainan snooker ini dibolehkan semula. Kalau saudara perasan, sekarang mana ada tempat-tempat snooker di Kelantan yang menyediakan minuman keras. Ini sangat berbeza sekirnya anda pergi ke negeri-negeri lain seperti KL. Orang Islam bebas sahaja untuk minum najis syaitan itu sekiranya mengunjugi tempat snooker itu. Setakat membuat serbuan tidak berkesan sekiranya ia tidak dihapuskan. Inilah kemungkaran yang dilakukan kerajaan Malaysia sekarang. Hanya membiarkan umat Islam mengunjungi disko dan tempat pelacuran. Yang paling peliknya, rumah pelacuran itu ada yang halal & ada yang haram. Yang halal itu maksudnya ada lesen dan yang haram itu maksunya tiada lesen. Kalau di Kelantan memang diharamkan terus.

Abeed said...

Berkenaan kerajaan campuran, itu masih dalam perbincangan semua pihak dan saya masih membuat pemerhatian dan tidak mahu membuat apa-apa andaian dan persepsi negatif kerana ia masih awal lagi untuk memberi komen. Tetapi, apa yang saya musykil, betulkah apa yang saudara dakwa bahawa non-muslim di Malaysia ini KAFIR HARBI atau hanya non-muslim dalam Pakatan Rakyat sahaja? Tidakkah mereka itu berstatus KAFIR-ZIMMI? Berbezakah KAFIR PAKATAN RAKYAT dan KAFIR BARISAN NASIONAL? Sebenarnya mereka ialah satu, iaitu kafir zimmi? Adakah saudara mengetahui apa itu kafir harbi dan kafir zimmi?

Abeed said...

Dalam konteks syariat Islam, non-muslim terdapat dua, iaitu kafir harbi & kafir zimmi. Kafir harbi ialah orang kafir yang sedang terlibat pertempuran berdarah dengan muslimin atau berperang. Darah kafir harbi itu adalah halal untuk ditumpahkan seperti mana mereka juga mempunyai hak untuk membunuh muslimin.

Kafir Zimmi bermaksud orang kafir yang mendapatkan keamanan dari pihak muslim dan membuat taat setia kepada negara Islam bagi mendapatkan keamanan terhadap diri mereka di dalam negara Islam. Hukumnya haram bagi muslimin untuk mengganggu kafir zimmi, menyakiti, menzalimi atau mengurangi hak-haknya. Apatah lagi sampai membunuh mereka, iaitu perbuatan yang telah diharamkan secara mutlak dalam syariat Islam.
Saya bukan hendak mengajar saudara tapi itulah hakikatnya yang saya ketahui dan pelajari. Janganlah saudara menggunakan sewenang-wenangnya istilah seperti yang sedemikian kerana besar akibatnya nanti.

Abeed said...

Berkenaan kes Perak, setiap orang mempunyai hak untuk bersuara. Mufti Perak mempunyai pandangan tersendiri dan Nik Aziz mempunyai pandangan tersendiri. Untuk pengetahuan saudara, dua orang ulama ini tidak berkelahi pun. Malah, mereka mengeluarkan hujah masing-masing dalam konteks ilmiah, iaitu mengikut tahap penguasaan ilmu masing-masing. Yang mencetuskan kegawatan ialah media perdana yang memutar belitkan berita dan ingin mensensasikan berita yang kononnya Nik Aziz ini tidak betul. Maklumlah Nik Aziz tidak suka menyaman dan tidak mahu masuk mahkamah. Jadi media-media ini mengeluarkan fakta yang berat sebelah. Alhamdulillah, baru-baru ini Nik Aziz telah membuka saman terhadap Utusan Malaysia kerana menfitnahnya. Harap-harap kemenangan ke atas Nik Aziz.

Betulkah tidak ada maksiat di Perak? Kebanyakan negeri kerajaan pimpinan Barisan Nasional boleh dikatakan banyak pusat hiburan dan maksiat. Bagaimana saudara boleh katakana sebegitu rupa. Petikan saudara:
“Kenapa kamu tidak nasihat pengikut kamu supaya taat akan Sultan sebagai Amirul Mukminin sesebuah Kerajaan negeri itu selagi baginda bersolat dan tidak mengarahkan kegiatan maksiat? Kenapa Nik Aziz? Kenapa?”
Ini hanya provokasi media untuk menfitnah. Mereka sebenarnya bukan menentang raja, tetapi hanya bersuara untuk mendapatkan hak mereka agar Sultan membubarkan DUN. Tidakkah saudara terfikir sekiranya berbuat demikian konflik siapa yang patut memerintah Perak akan terjawab dan selesai.

Abeed said...

Sekiranya sistem pemerintahan Barisan Nasional yang bercorak sekular yang ‘menghalalkan’ maksiat di negeri Perak dengan mengeluarkan lesen pusat-pusat maksiat, sesungguhnya walaupun mereka solat lima waktu sehari semalam, pemimpin itu tetap akan menanggung dosa kerana cuba menyesatkan rakyat ke kancah kehinaan di sisi Allah swt. Jadi pemimpin yang sebegini rupalah yang patut kita tentang habis-habisan demi menyahut syariat Islam dalam konsep amar makruf nahi mungkar. Saya percaya saudara memahami apa yang saya maksudkan lebih-lebih lagi saudara merupaka cicit TOK KHURASAN. Moga-moga Allah merahmati moyang saudara.

…Akan saya sambung lagi komen saya ni. Moga Allah merapatkan ukhuwah antara kita. Maafkan saya sekiranya terdapat kasar bahasa & mengguriskan hati saudara. Anggaplah ini sebagai perbincangan positif. Sekian…

Naxreen said...

TG nik aziz bukanyer maksum....tetapi beliau ulama...mereka tak tahu ape maksud maksum ni pon saje je....balik ngaji deh de bodo gitumo payoh nok ajar

rayz said...

salam abeed,
dmo nak org hormat,tp adakah n.ajis tahu nk hormat org??
org UMNO di dihina sesat mcm ayah pin..
org merokok di kata mcm lembu..

lari jauh dr cara dakwah islam yg sebenar?

dulupon kwe mengaku tertipu dgn n.ajis yg nampak sgt Islam,
semasa PAS lemah dan x byk kuasa..
dia berubah dgn sgt ketara dan menunjukkan tembelangnya, bila PR mndapat sedikit kuasa dibeberapa buah negeri..
byk fatwa2 sesat,
ckp berbelit2,
langsung x de ciri2 'tok guru' spt yg didakwa oleh pengikutnya yg taksub spt dmo..

kwe sgt menyokong usaha Cucu Tok Khurasan sedarkan pengikut2 n.ajis yg nampaknya makin lama makin sesat!!!

wallahualam..

exPAS pasir mas.