Saturday, November 22, 2008

THE STAR SEMAKIN TUNJUK WARNA

Biarpun geger satu Malaysia mengenai sikap biadap Menteri Besar Perak terhadap jurugambar akhbar Utusan Malaysia namun kejadian itu tidak disiarkan oleh akhbar The Star yang selalunya menjuarai perjuangan untuk hak wartawan dan kewartawanan di negara ini .

Tidak sepatah pun berita mengenai sikap MB pakatan pembangkang itu disiarkan.
Malah bantahan keras yang dibuat oleh Institut Akhbar Malaysia, Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia dan Kelab Wartawan Kebangsaan Malaysia terhadap sikap Menteri Besar itu juga tidak disiarkan oleh The Star.

Sikap akhbar berbahasa Inggeris ini mengenai beberapa perkara yang ada kaitan dengan ‘kepentingan Melayu’ dan orang Melayu kini menjadi tanda tanya.

Sudah pasti The Star melihat Utusan Malaysia ini amat berkait rapat dengan kepentingan Melayu,

Akhbar itu jelas tidak ada lagi bersikap setiakawan antara wartawan khususnya dari akhbar Melayu, lebih-lebih lagi jika berakitan dengan Utusan Malaysia, seolah-olah akhbar berbahasa Melayu itu ‘musuhnya’.

Setiakawan dalam dunia kewartawan telah tidak menjadi pegangan The Star lagi kerana yang penting baginya ialah setiakawan dengan pakatan pembangkang demi untuk masa depan Malaysia dan untuk Lim Kit Siang menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Maka itu sebarang serangan dan tindakan terhadap Utusan Malaysia akan dibesar-besarkan oleh akhbar The Star tanpa berpegang lagi kepada etika kerjasama antara akhbar untuk tidak menyebutkan nama akhbar yang berkenaan .

Datuk Wong Chun Wai, Ketua Pengarang Akhbar The Star bijak berpura pura sebagai orang Barisan Nasional tetapi dia harus sedar bahawa kepura-puraannya hanya akan laku pada zaman Abdullah Badawi sahaja.

Dalam ulasan Kopitiam Talk (Malaysiaaktif) turut mengulas sikap The Star ini selain memperkatakan sikap biadap Menteri Besar Perak itu.

KOPITIAM TALK

malaysiaaktif.com (14 November 2008)

RABU lalu Menteri Besar pakatan pembangkang Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin telah bersikap kasar terhadap jurugambar Utusan Malaysia Mohd Najib Mohd Nor dengan memaksanya menyerahkan kamera dan memadamkan gambar yang diambilnya ketika penyerahan surat tuntutan maaf daripada seorang peguam bagi pihak bekas Menteri Besar Perak. Mohd Tajol Rosli telah menuntut Menteri Besar itu meminta maaf kerana menuduhnya menjalankan konspirasi politik bagi penangkapan dua exco kerajaan negeri oleh Badan Pencegah Rasuah. MB Perak itu memanggil jurugambar ini secara kurang ajar dengan berteriak: “Woi, mari sini. Saya nak memory card kamera!” Seorang yang mempunyai budi bahasa yang tinggi akan memanggil orang lain dengan bersopan sekalipun apa taraf dan kedudukannya. Ini menunjukan bahawa manusia yang menjadi MB Perak ini bukanlah daripada keturunan yang baik, tidak berperadaban tinggi, sombong dan bongkak . Biasanya orang dari kelas rendah yang menderita perasaan rendah diri akan menunjukan ketinggian dirinya apabila berada pada kedudukan boleh berbuat demikian.
MB Perak ini bukan sahaja daripada wajahnya, tetapi daripada kelakuannya menunjukan beliau berpontensi untuk menjadi seorang pemimpin Islam yang keras, ganas dan bengis.

No comments: