Saturday, November 22, 2008

DAH LAH ALI... LUPAKAN SHAHRUKH KHAN

Geger seluruh negara. Kesian kat Datuk Seri Mohd Ali Rustam, calon Timbalan Presiden UMNO dan Ketua Menteri Melaka.

“Shah Rukh Khant come” demikianlah tajuk muka tiga akhbar The Star 20 November 2008 (kelmarin).

Dah lah Ali oii....Bintang Bollywood yang Datuk Seri gila-gilakan itu tidak akan datang seperti dijangkakan.

Anugerah “Datuk” Melaka oleh Ketua Menteri Melaka itu tidak sebesar mana baginya. Dia sudah mengatakan tidak dapat hadir menerima anugerah tersebut pada tarikh yang ditetapkan kerajaan negeri iaitu 29 November ini.

Alasannya beliau sibuk.

Sebelum ini penganugerahan bintang-bintang kebesaran negeri sempena ulangtahun kelahiran Yang Dipertua Negeri Melaka telah pun berlangsung tanpa kehadiran ShahRukh walaupun beliau diseneraikan menerima gelaran tertinggi negeri itu juga atas alasan yang sama.

Maka kelam-kabut dan bergelutlah kerajaan negeri menetapkan tarikh baru khas untuk mengalungkan gelaran kepada anak asing yang tidak pernah berjasa kepada negeri itu.

Dikhabarkan pihak TV juga akan menyiarkan secara langsung majlis untuk anak Bollywood itu nanti, dan kini tiba-tiba beliau tiada masa untuk Melaka kerana sibuk!

Bukankah ini suatu penghinaan kerana ternyata si ShahRukh tidak ambil berat apalagi meletakkan Melaka sebagai satu keutamaan buat beliau.

Saya tidak faham kenapa kita perlu meletakkan diri kita terlalu rendah seolah kebulurkan sangat kelibat beliau yang tidak langsung memperdulikan kita pun.

Kini sekali lagi kerajaan negeri mencari pula tarikh baru.

Kalau pun benar Ali Rustam mahu menang jawatan Timbalan Presiden Umno, tak perlulah mahu mencuri “glamour” melalui ShahRukh. Malah saya meraskana puaka Shah Rukh ini nampak-nampaknya akan menghantui Ali Rustam dan berkemungkinan beliau nanti kecundang kerananya. Sekarang pun isu ini dijadikan bahan senda gurau oleh semua pihak termasuk kalangan Umno.

Jebat rebah kerana Taming Sari, Ali Rustam tersungkur angkara Shah Rukh!

No comments: