Monday, October 13, 2008

JOM SOKONG UTUSAN MALAYSIA

Terima kasih UMNO Bahagian Cheras. Gegerkan ke seluruh ceruk rantau, mari kita sokong Utusan Malaysia lawan Tereka Kok.

Semalam Bahagian itu melancarkan Tabung Azan untuk bersama-sama akhbar Utusan Malaysia memperjuangkan kebebasan melaungkan azan di masjid dan surau di negara ini.
Rakan blogger kita www.lawi-ayam.blogspot.com sudah berkempen sejak tiga hari lalu dengan tajuk “Mari Ganyang Teresa’ supaya melakukan apa cara sekali pun untuk menyokong Utusan Malaysia.

Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali Alhabshee menurut laporan Utusan Malaysia hari ini berkata, kutipan tabung itu akan digunakan untuk membantu mana-mana masjid dan surau membeli peralatan pembesar suara selain keperluan lain yang berkaitan.

Tambahnya, hasil tabung itu juga akan digunakan untuk membantu program melahirkan muazin muda yang dilihat boleh menjadi pelapis kepada golongan berumur di masjid dan surau.

‘‘Kita wujudkan tabung untuk turut membantu Utusan Malaysia yang disaman Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok RM30 juta baru-baru ini.

“Buat permulaan, kita akan menjadi badan induk yang mengumpul hasil kutipan daripada UMNO bahagian lain dan badan korporat,’’ katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Cheras di sini.

Pada majlis itu juga, Syed Ali mengumumkan sumbangan pertama RM20,000 daripada UMNO Bahagian Cheras dan Yayasan Pendidikan Cheras (YPC).

Selain itu, tabung tersebut turut mendapat sumbangan sebanyak RM12,000 daripada individu-individu yang menjadikan keseluruhannya berjumlah RM32,000.
Jelasnya, setiap bahagian UMNO diminta memberi bantuan kepada tabung itu.

‘‘Ini pendekatan yang dibuat untuk membantu akhbar orang Melayu. Semua pihak seharusnya tidak mempertikaikan, malah menghormati perbezaan agama masing-masing.

‘‘Kita terpanggil apabila timbul isu ini. Tindakan Teresa yang mengambil tindakan kepada Utusan Malaysia sama seperti dia menyaman agama Islam,” ujarnya.

Oleh itu, katanya, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) akan dipilih untuk mengendalikan kutipan tabung yang dijangka berakhir tahun ini.

‘‘Kita akan jaga tabung ini untuk sebulan. Kita akan minta sebuah NGO menyambung tanggungjawab menjaga setiap kutipan kepada tabung ini,’’ jelasnya.

Oleh itu, beliau menegaskan, UMNO Bahagian Seputeh turut dicadangkan untuk mengambil tindakan segera kepada Teresa selepas beliau sendiri memulakan kempen tabung Azan tersebut.

‘‘UMNO Cheras sudah mengadakan Tabung Azan dan kita berharap UMNO Seputeh pula mengambil tindakan terhadap Teresa,’’ katanya.

Semalam, Naib Presiden Persatuan Anak-Anak Melayu Johor, Wilayah Persekutuan dan Selangor, Datuk Syed Hussein Alhabshee mencadangkan penubuhan Tabung Menyelamat Utusan dan menggesa semua pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu bersatu untuk mempertahankan syarikat Utusan Melayu dengan memberi sokongan kepada tabung itu.

Menurut Syed Hussein, akhbar Utusan Malaysia merupakan satu-satunya wadah orang Melayu yang telah terbukti membela dan mempertahankan kaum itu sejak dahulu hingga kini.

Pada 9 Oktober lalu, Teresa memfailkan saman terhadap Utusan Melayu (M) Bhd. dan kolumnis, Mohd. Zaini Hassan bagi menuntut ganti rugi RM30 juta kerana didakwa menerbitkan artikel berunsur fitnah terhadapnya.

Teresa mendakwa artikel bertajuk Azan, Jawi, Jais, UiTM dan ba-alif-ba-ya dalam Utusan Malaysia pada 10 September lalu diterbitkan dengan niat jahat selain memperkecilkan beliau secara peribadi dan rasmi termasuk sebagai Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri dan anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor.

No comments: