Wednesday, May 11, 2016

TMJ - FAM Sepatutnya Tegas, Jangan Bagi Muka Kepada Bekas Perasuah


Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim berpendapat Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) sepatutnya tegas dengan pendirian asal dan tidak memberi muka kepada bekas pemain yang pernah disabitkan dengan gejala rasuah.

Menurut beliau, bola sepak negara kini sudah mula menuju kancah kegemilangan tetapi tindakan memberi pengampunan kepada pesalah tersebut seolah-olah membenarkan gejala rasuah bertapak semula dalam sukan ini.

Malah katanya, tindakan itu menyebabkan pemain tidak lagi akan dihantui perasaan takut kerana yakin mampu mendapatkan pengampunan suatu masa nanti.

"Adakah FAM mengambil kira akan kesan masa panjang terhadap bola sepak tanah air kerana sekiranya gejala rasuah dianggap mudah untuk diberi pengampunan.

"Bagaimanakah ianya akan menjadi pengajaran kepada pemain generasi baru?," soalnya menerusi satu kenyataan di laman FacebookJohor Southern Tiger semalam.

Pada Isnin (9 Mei), memberi pengampunan kepada 78 pemain yang digantung akibat kesalahan menjual perlawanan pada tahun 1994 dan 1995.

Antara nama-nama besar yang terpalit dengan skandal ini adalah Matlan Marjan , Azizol Abu Haniffah, Faridzuan Che Hamid, Karim Pin, P Ravindran dan lain-lain lagi.

Bagaimanapun Timbalan Presiden FAM, Datuk Seri AfandiHamzah menjelaskan rayuan enam lagi pemain belum dapat diluluskan oleh badan induk bola sepak negara itu berikutan mereka berdepan dengan hukuman seumur hidup.

“Jawatankuasa Integriti FAM sudah membentangkan laporan mesyuarat yang berkait dengan permohonan rayuan 84 bekas pemain. Setelah mende­ngar pembenta­ngan Jawatankuasa Integriti kami memutuskan untuk menerima rayuan pemain berkenaan.

“Mereka dibenarkan terlibat bukan sahaja di peringkat negeri, malah kebangsaan atau dalam mana-mana program bola sepak anjuran FAM. Bagaimanapun daripada 84 pemain, enam daripadanya berdepan penggantungan seumur hidup.

“Bagi enam pemain ini kita akan rujuk lebih lanjut status mereka sebelum membuat keputusan,” katanya selepas mesyuarat Exco FAM di Wisma FAM Isnin lalu.

Afandi berkata, sebelum ini separuh daripada pemain itu sudah diberi pelepasan untuk kembali aktif, namun hanya di peringkat negeri dan tidak boleh terlibat dengan aktiviti FAM.

“Keputusan ini dibuat selepas kami mendapatkan pandangan dan hitam putih daripada semua pihak seperti FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa), UEFA (Kesatuan Bola Sepak Eropah), AFC (Konfe­derasi Bola Sepak Asia), SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Ra­suah Malaysia) dan PDRM (Polis Diraja Malaysia).

“Mereka dikenakan tindakan pada 1994 dan 1995 jadi sudah lebih 20 tahun, manakala enam lagi pemain yang berdepan hukuman seumur hidup kita kena kaji apa yang kita boleh bantu. Lima daripada 78 pemain pula sudah meninggal dunia,” katanya lagi.


Sementara itu, Presiden Persatuan Bekas Pemain Bola Sepak Kedah (KEFA), Mohd. Faridzul Kassim berkata, keputusan tersebut membuktikan FAM masih prihatin dengan nasib pemain bola sepak yang pernah dihukum akibat terlibat dengan rasuah, malah berterima kasih kepada badan induk bola sepak negeri itu.

“Terima kasih kepada Exco FAM kerana sedia memaafkan bekas pemain yang terlibat. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada Setiausaha Agung AFC, Datuk Windsor Paul John, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin serta Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah yang turut membantu kami.

“Kami sudah mengadakan program pencarian bakat baharu bermula tahun lepas dan ahli FAM pada Isnin memberi pengampunan kepada 78 pemain yang digantung akibat kesalahan menjual perlawanan pada tahun 1994 dan 1995.

Timbalan Presiden FAM, Datuk Seri Afandi Hamzah berkata bekas pemain tersebut dibenarkan terlibat bukan sahaja di peringkat negeri, malah kebangsaan atau dalam mana-mana program bola sepak anjuran FAM.

Keputusan itu dibuat selepas FAM mendapatkan pandangan dan hitam putih daripada semua pihak seperti FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa), UEFA (Kesatuan Bola Sepak Eropah), AFC (Konfe­derasi Bola Sepak Asia), SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dan PDRM (Polis Diraja Malaysia).

Tunku Ismail berkata pemain yang terjebak dengan rasuah akan memburukkan keadaan tetapi tiada kata-kata dapat diungkapkan lebih-lebih lagi jika ia diamalkan secara terbuka.


"Terjebak dengan rasuah sudah cukup memburukkan keadaan tetapi rasuah secara terbuka tidak ada kata-kata untuk dikatakan," katanya.

No comments: