Tuesday, March 9, 2010

SIN CHEW JIT POH TUNJUK SIFAT CAUVANIS CINA YANG KETARA?


Mula-mula Timbalan Editor SCJT menghina 76 NGO Melayu yang dipanggil Majlis Perundingan Melayu kerana mahu berbincang mengenai Model ekonomi Baru pada Sabtu lalu.

Berdasarkan fakta yang mereka putarbelit, mereka mengejek MPM sebagai mengigau dan khayal. Baca tulisan blog Darah Tuah sini.

Kini mereka menyarankan dengan terbuka agar 7 NGO Cina menjatuhkan kerajaan jika tuntutan mereka supaya Sijil Gabongan Sekolah Cina (UEC) diiktiraf tidak dipenuhi kerajaan.

Akibat dari tuntutan ini, kerajaan sedang mengkaji untuk menerima sijil tersebut kerana takutkan kalah.

Tetapi adakah ini caranya kita membina sebuah negara? Dengan melayan setiap tuntutan kumpulan berkepentingan yang akhirnya tidak menyatukan negara dan menjadikan Malaysia satu nation state yang padu.

Baca Hang Tuah juga tentang perkara ini dan pautan kepada taktik Cia cauvanis mahu menguasai tanahair tumpah darah.

Hakikatnya, Kritikan Timbalan Editor SCJP terhadap usaha 76 NGO Melayu untuk menubuhkan MPM sebenarnya, tidaklah begitu dahsyat dan menggerunkan jika dibandingkan dengan saranan NYSP pada 13 Jun 2009.

Akhbar berkenaan pada tarikh itu menyarakan supaya 7 NGO Cina menumbangkan kerajaan jika enggan memenuhi permintaan mereka supaya Sijil Gabongan Sekolah Cina (UEC) diiktiraf.

Saranan tersebut adalah ekoran pandangan Menteri Pelajaran bahawa sijil berkenaan tidak menepati Akta Pendidikan Negara dan sylibus yang diajar. Maka sebab itu pihak kerajaan tidak mengiktiraf sijil-sijil tersebut.

HANYA kerana sebab tersebut kerajaan mestilah ditumbangkan. Ratusan / ribuan permintaan mereka yang telah dipenuhi sejak semasa hendak merdeka hingga sekarang nampaknya langsung tidak meredakan kerakusan sikap kiasu golongan ini. Bacalah sendiri terjemahannya di bawah.

Sebenarnya sikap tersebut adalah selari dengan 3 strategi RJP kaum Cina untuk berkuasa di Negara ini.

Mengikut berita terkini, kerajaan sedang mengkaji kemungkinan mengiktiraf Sijil tersebut.

Satu soalan yang wajar ditanya ialah adakah kaum Cina akan kembali berduyun-duyun menyokong BN dalam PRU Ke-13 nanti, sekiranya pengiktirafan itu diberikan? Jika ya, siapakah yang boleh memberikan jaminan itu? Atau mereka kekal dengan sikap tak menyokong BN, sepertimana yang dilaporkan oleh Merdeka Centre? Jika demikian, yang dikejar tak dapat, yang dikendung berciciran?

Lantas terpulanglah kepada para pembaca mentafsirkan ancaman berkenaan, perubahan pendirian kerajaan ini dan implikasi / impak pengiktirafan itu, jika sesungguhnya ianya diberikan nanti.

Satu reaksi yang mesti dielakkan ialah menyalahkan / memarahi mereka / menyekat permintaan mereka. Mereka berhak meminta dan mendesak serta mengancam.

Jika tak mahu kerajaan mengubah pendiriannya, apa patut dibuat?

Terjemahan artikel Nanyang Siangpao tersebut :-

Nanyang Siangpao

Per: peranan NGO cina

Ruangan: kawasan editorial ms A13
Tarikh: 13hb Jun, 2009 (Sabtu)
Tajuk:
Jangan berhenti selagi tidak mencapai matlamat

TPM Tan Sri Mahyudin semasa berjumpa dengan NGO pendidikan memberitahu bahawa sijil gabongan sekolah cina tidak menepati akta pendidikan Negara dan sylibus yang diajar, sebab itu pihak kerajaan tidak mengiktiraf sijil-sijil tersebut.

Selain dari itu sekolah-sekolah menengah cina terpaksa memilih jalan berdikari, dan dengan itu pihak kerajaan tidak dapat menghulurkan bantuan kewangan kepada sekolah-sekolah menengah cina.

Saya menganggap pihak kerajaan tidak mengiktiraf dan tidak menghulurkan bantuan kewangan pada sekolah-sekolah menengah cina sudah diduga, tetapi Menteri pelajaran dalam masa yang singkat selepas memegang jawatan terus berjumpa dengan 7 persatuan NGO cina menunjukkan pihak kerajaan ingin mendengar suara masyarakat cina tentang perjalanan sekolah-sekolah cina.

Perjumpaan kali ini tidak menunjukan sebarang langkah perubahan yang berkesan, kita tak perlu kecewa, jika seluruh masyarakat cina di seluruh Negara tidak kira kumpulan kecil atau kumpulan besar bersatu tumpukan kekuatan pertahankan dan memohon kepada pihak kerajaan, saya percaya satu hari nanti akan tercapai cita-cita tersebut. Ibarat air boleh timbulkan kapal, air juga boleh tenggelamkan kapal, kerajaan adalah dipilih oleh rakyat, ahli-ahli politik terpaksa melihat suara rakyat, rakyat diibarat seperti air, air boleh timbulkan kapal dan juga boleh tenggelamkan kapal, jika disukai rakyat maka berjayalah mereka, jika tidak disukai rakyat maka hilang lah mereka.

Ini adalah teori sejak zaman dahulu lagi.
Dato Sri Najib seorang pemimpin yang sangat berkuasa dan berwibawa, berani mambuat keputusan, ada sikap seperti ayahnya, tidak takut dengan ancaman, berani dan berpandangan jauh. Berani lakukan sesuatu yang orang lain tidak mampu lakukan.

Beliau berjanji tidak akan menutup sekolah-sekolah rendah cina, pihak kerajaan bukan sahaja tidak menutup sekolah rendah cina malah terus membantu sekolah-sekolah rendah cina.
Beliau berkata, pihak kerajaan mahu kementerian pendidikan mengambil berat tentang menggalakkan murid-murid menguasai pelabagai bahasa, dan pastikan kepada murid-murid yang ingin belajar bahasa Mandarin diberi peluang.

Saya setuju salain bahasa Inggeri, bahasa Mandarin juga salah satu bahasa yang penting.
Beliau menjadi menteri pelajaran pada tahun 1995 hingga 1999, semasa menjawat menteri pelajaran beliau telah mengubah akta pendidikan, menjamin kewujudan sekolah-sekolah cina dan beliau telah memberi sumbangan yang besar terhadap sekolah-sekolah cina.

Mengikut akta pendidikan 1961 perenggan (2) menteri pendidikan berkuasa pada bila-bila masa mengubah status sekolah-sekolah jenis kebangsaan kepada sekolah kebangsaan termasuk sekolah jenis kebangsan Cina atau sekolah jenis kebangsaan Tamil. Pada masa itu Najib sebagai menteri pelajaran menerima cadangasn MCA supaya menghapuskan perenggan tersebut yang mana ia telah menyelamatkan keadan di mana sekolah-sekolah jenis kebangsaan tidak mengalami ditutup.

Saya kaitkan sejarah akta pendidikan yang telah diubah oleh perdana menteri sekarang yang pada semasa beliau menjadi menteri pelajaran selama 5 tahun. Beliau yang bersikap terbuka dan bijak, beliau lebih banyak memahami pandidikan sekolah cina.


Saya cadang 7 NGO cina yang mewakil masyarakat cina, berjuang bertertusan supaya sijil gabungan sekolah-sekolah cina diiktiraf oleh kerajaan, saya berharap juga MCA, parti Gerakan dan Pakatan Rakyat melalui perbincangan dalaman mendapat kata sepakat selesaikan masalah ini, bermakna selagi belum mencapai matlamat selagi itu kita terus perjuangkan.

No comments: