Tuesday, July 26, 2016

Mahkamah Perintah Papagomo Bayar RM800,000 Kepada Anwar


Mahkamah Persekutuan hari ini mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang mendapati penulis blog Wan Azri Wan Deris, juga dikenali Papagomo, bersalah memfitnah bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Hakim Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum, menolak rayuan Wan Azri membenarkan keputusan itu dicabar.

Richard berkata beliau mendapati tiada alasan bagi membenarkan rayuan itu.
http://avn.innity.com/rt/?cb=1469174815&a=2379&e=8760
Panel hakim Mahkamah Persekutuan turut disertai Tan Sri Hasan Lah dan Tan Sri Zaharah Ibrahim.

Wan Azri turut diperintah membayar Anwar RM10,000 sebagai kos, di samping pampasan RM800,000.


Pada Februari 2014, Mahkamah Tinggi mendapati penulis blog itu bersalah memfitnah Anwar kerana menuduhnya terlibat dalam skandal seks, dan memerintahkan pampasan RM800,000.

Mahkamah Rayuan kemudian mengekalkan keputusan itu.

Sebelum ini melalui Sir Azri, pada 20 Jun 2014, dilaporkan Mahkamah Tinggi pada hari berkenaan,  menolak permohonan Wan Muhammad Azri Wan Deris yang didakwa sebagai blogger kontroversi PapaGomo menangguh bayaran ganti rugi RM850,000 kepada Ketua Pembangkang (ketika itu) Datuk Seri Anwar Ibrahim. Keputusan tersebut dibuat oleh pesuruhjaya kehakiman Rosilah Yop di kamarnya dan menetapkan kos sebanyak RM50,000.

Wan Azri yang didakwa sebagai blogger PapaGomo meminta Mahkamah Tinggi membenarkan beliau membayar ganti rugi bernilai RM850,000 secara ansuran kepada Anwar.


Menurut Wan Azri, beliau yang kini bekerja sebagai nelayan tidak mempunyai sumber kewangan tetap dan berharap untuk mengemukakan bayaran RM100 sebulan sehingga ganti rugi tersebut selesai.

Jelasnya lagi, beliau kini kesempitan dari aspek kewangan sehingga terpaksa menjual pegangannya dalam syarikat KL Pos Media And Production bagi membayar kos guaman untuk membela diri menentang Anwar.

Walaubagaimanapun, permohonan Wan Azri membuat bayaran secara ansuran dibantah peguam Shahid Adli dan mahkamah memerintahkan pihak plaintif dan defendan berbincang berhubung isu tersebut. Rayuan Wan Azri untuk menangguhkan bayaran ganti rugi kepada Anwar turut ditolak mahkamah dan beliau diperintahkan untuk membayar kos RM5,000 dalam tempoh dua minggu.

Keputusan dibacakan oleh Pesuruhjaya Kehakiman Rosilah Yop dihadapan Shahid Adli peguam Dato Sri Anwar Ibrahim dan Wan Azri selaku Defendan dan juga mewakili diri beliau sendiri.

Wan Azri ketika ditemui pemberita menjelaskan akan memfailkan permohonan di Mahkamah Rayuan bagi mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi. Pengurusan kes ditetapkan 24 Jun ini.


Februari lalu Rosilah yang menjadi hakim bagi kes tersebut mendapati Peguam N Surendran dan Lathifah Koya berjaya membuktikan kenyataan munasabah dengan mengaitkan Wan Azri sebagai Papa Gomo.

Hujah kedua-dua peguam itu mendakwa Wan Muhammad Azri menerbitkan kenyataan fitnah berhubung skandal seks Anwar pada 16, 17, 19 dan 20 Mac 2013 menerusi laman web papagomo.com.

Sebelum ini sebuah blog melaporkan dengan tajuk, Papagomo, Bekas Koperal Polis Yang Pernah Dipenjara Kerana Rasuah mengatakan Naib Presiden PKR, N Surendran menempelak pentadbiran Perdana Menteri menyebar fitnah jahat menggunakan blogger upahan bagi menjatuhkan lawan politik mereka, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Surendran percaya, serangan itu kerana UMNO BN sedar mereka gagal meraih sokongan rakyat menjelang pilihan raya.

“UMNOBN memperalat blogger mereka untuk sebar fitnah seperti dilakukan Papa Gomo terhadap Anwar dengan harapan sokongan kepada Pakatan Rakyat dapat disekat.

“Saya yakin, blogger fitnah ini mendapat kedudukan istimewa daripada UMNOBN untuk melakukan perkara keji kerana sehingga hari ini belum ada apa-apa tindakan undang-undang diambil ke atas beliau,” kata Surendran di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sidang media tersebut selepas peguam Anwar itu memfailkan saman fitnah Ketua Umum PKR berjumlah RM100 juta ke atas blogger Papa Gomo atau nama sebenarnya, Wan Muhammad Azri Wan Deris.

Saman itu setelah notis 48 jam untuknya memohon maaf dan menarik balik gambar fitnah lucah menyerupai Anwar dari blog itu gagal dilakukan.

Surendran berkata, antara bukti UMNO BN begitu mesra dengan blogger tersebut apabila berpeluang menaiki kapal selam KD Tun Razak pada Disember 2011.

No comments: