Thursday, May 5, 2016

Pemberi Rasuah Turut Berdepan Hukuman Berat - TI-M


 “…masyarakat awam seolah-olah melupakan pihak yang memberi rasuah juga sama jijiknya di sisi undang-undang dan moral, seperti kata pepatah, ‘bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi’. Jika tiada pemberi, tiadalah penerimanya.”

Oleh Dato’ Akhbar Satar
Presiden, Transparency International Malaysia

Apakah masyarakat tahu bahawa  perbuatan memberi rasuah  adalah  satu  jenayah?

Kesalahan pemberi adalah sama dengan yang menerima  dan jika  disabitkan, seseorang itu akan berhadapan hukuman berat termasuk dipenjarakan dan didenda. Rupanya ada juga antara kita tidak mengetahui bahawa memberi rasuah itu suatu kesalahan jenayah. 

Terdapat juga pandangan segelintir masyarakat bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hanya mengambil tindakan ke atas penerima rasuah sahaja.

Selama ini, masyarakat awam seolah-olah melupakan pihak yang memberi rasuah juga sama jijiknya di sisi undang-undang dan moral, seperti kata pepatah, ‘bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi’. Jika tiada pemberi, tiadalah penerimanya

Penulis ingin mengingatkan bahawa Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, jelas memperuntukkan perbuatan memberi suapan rasuah merupakan kesalahan serius.

Seksyen 17 (b) Akta SPRM 2009 menetapkan perbuatan memberi atau menawarkan rasuah sama beratnya dengan kesalahan menerima rasuah.

Mengikut Seksyen 17(b) Akta SPRM 2009, memberi atau menawarkan rasuah adalah kesalahan yang boleh dihukum sama berat dengan kesalahan Seksyen 17(a) iaitu menerima rasuah, iaitu penjara maksimum 20 tahun dan didenda tidak kurang lima kali nilai suapan jika suapan dapat dinilai atau RM10,000 mana yang lebih tinggi.

SPRM juga telah melancarkaan  kempen membanteras rasuah dan  kini ia turut memberi tumpuan kepada pemberi sogokan berbanding fokus utama kepada penerima sebelum ini yang kebanyakannya membabitkan penjawat awam. 

Kita perlu ingat bahawa penerimaan hadiah boleh bertukar menjadi rasuah jika sekiranya dalam proses pemberian tersebut ada unsur “niat jahat” untuk mendapatkan sesuatu balasan daripada penerima  sebagai pelaburan untuk mendapat sesuatu  pada masa akan datang.

Sesuatu pemberian atau penerimaan yang mempunyai ciri ciri “niat jahat” boleh dikesan dan dinilai dalam keadaan yang luar biasa dan tidak munasabah.

Pemberi perlu ingat bahawa perbuatan memberi ini amat merbahaya kerana penerima boleh menyimpan “evidence” yang mencukupi untuk digunakan  di masa depan dan sebaliknya si penerima jika sekiranya merasa terancam juga akan menggunakan maklumat yang sedia ada untuk membuat laporan kepada SPRM serta merta.

Apabila sesuatu melibatkan wang ringgit ‘kawan’ yang pernah tidor sebantal pun tidak dipedulikan

Dari sudut agama pula, perbuatan mereka ini dimurkai Allah SWT dan dilarang keras oleh Nabi SAW.

Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud :
          
     “ Pemberi dan penerima rasuah kedua-duanya akan masuk neraka…”

Penulis juga   ingin mengingatkan bahawa kita perlu berbalik kepada soal moral dan integriti. Jika ditahan kerana melakukan kesalahan, kita perlu bersedia untuk membayar kompaun atau pergi ke mahkamah, jangan beri rasuah.

Cuba elak  daripada melakukan kesalahan supaya kita tidak terjebak dalam amalan yang tidak baik ini.

Di pihak penjawat awam, kempen kesedaran berhubung kewajipan melaporkan apa jua sogokan di bawah seksyen 25(1) Akta SPRM 2009 akan ditekankan dalam kempen-kempen yang telah di rancangan menerusi media massa.

Seksyen ini menghendaki setiap cubaan sogokan wajib dilaporkan kepada SPRM atau polis serta merta.

Namun begitu, kajian ahli kriminologi menjelaskan bahawa rasuah adalah jenayah tertua dunia sebaris dengan pelacuran.

Dari sepuluh kes rasuah yang berlaku hanya satu sahaja dilaporkan. Ini kerana kedua-dua pihak sama ada pemberi atau penerima mendapat faedah dari kesalahan jenayah ini. Kedua-dua pihak bersetuju dan berpuas hati dengan syarat-syarat yang ditetapkan bersama.

Balasan Allah S.W.T kepada mereka yang menerima dan makan rasuah terlalu berat. Balasannya, kadang-kadang Allah tunjukkan di atas dunia lagi,  kehilangan harta benda dan harta penerimaan hasil dari rasuah itu dihabiskan oleh anak anaknya dalam sekelip mata. Ada kalanya pula, Allah menangguhkan balasannya itu hingga hari akhirat kelak, tunggulah!

Cuba kita renungkan kes yang melibatkan bekas Pengerusi Pewaja apabila beliau dituduh menerima rasuah, anak dan isterinya telah melarikan diri ke England.

Katanya lagi semasa beliau kaya, apabila beliau meletakkan tangannya di atas meja terdapat 200 tangan  lain yang memberi sokongan tetapi apabila beliau dituduh di mahkamah tiada lagi kelihatan kawan kawan yang menyokongnya dahulu. Ini adalah akibat gejala rasuah.

Bayangkan darah yang mengalir dalam tubuhnya, dalam tubuh isterinya, anak-anak mereka, ibu bapa mereka merupakan darah yang diterima daripada rezeki yang haram.

Inilah satu perbuatan yang paling buruk, paling kotor , paling keji dan memalukan dalam masyarakat kita.

Kecenderungan ini iaitu rasuah berpunca dari cetek ajaran agama sebenar, kurang iman dan takwa,naluri tamak, desakan kebendaan dan untuk memuaskan nafsu semata-mata.

Ibnu Khaldun dalam karya agungnya bertajuk Muqaddimah telah mengaitkan rasuah dengan persoalan moral dan  keinginan untuk mengecap kemewahan hidup berlebihan mendorong mereka yang mempunyai kuasa untuk terjebak dalam amalan rasuah.

Antara kesan buruk gejala rasuah ia menimbulkan masalah seperti kemerosotan konomi, ketidakadilan, pengabaian kepentingan masyarakat dan hukuman yang menanti adalah berat dan akhirnya boleh meruntuhkan sesebuah negara.

Selalunya  wang rasuah akan dihabiskan dengan sekelip mata oleh anak cucu mereka kerana wang tersebut  diperolehi secara tidak berkat.

Bank Muamalat, Institusi Perbankan Kelima Tandatangani Ikrar Integriti Korporat - SPRM


Bank Muamalat Malaysia Bhd menjadi institusi perbankan kelima dan organisasi ke-906 menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) di negara ini bagi menzahirkan komitmen membanteras rasuah.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Mustafar Ali berkata kesalahan rasuah melibatkan industri korporat adalah aspek yang perlu dititikberatkan dalam membangunkan dasar pembanterasan rasuah secara lebih efektif.

"Di SPRM kami percaya rasuah diambil kira sebagai punca daripada kegagalan institusi dan bukannya keruntuhan moral individu.

"Membina satu sistem yang utuh dan institusi yang seimbang adalah cara terbaik memerangi rasuah," katanya dalam kenyataan, 3 Mei lalu.


Pada majlis menandatangani CIP yang berlangsung di Kuala Lumpur itu, Mustafar mewakili SPRM, manakala Bank Muamalat diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya Mohd Redza Shah Abdul Wahid. Ia disaksikan Pengerusi Bank Muamalat Tan Sri Dr Mohd Munir Abdul Majid.

Ia bersempena sambutan Hari Integriti bank itu yang turut menyaksikan majlis menandatangani ikrar dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Mustafar turut berharap lebih banyak organisasi terutamanya institusi perbankan tampil menandatangani CIP memandangkan integriti dan tadbir urus yang baik adalah aspek utama yang perlu diberi keutamaan oleh setiap organisasi selain keuntungan.

Sementara itu, Mohd Munir (gambar kanan) berkata Bank Muamalat telah membangun dan melaksanakan pelbagai polisi dan prosedur dalam memerangi rasuah melibatkan aspek tadbir urus korporat bagi membasmi budaya rasuah dalam kalangan pegawainya, pelanggan dan vendor.

Antara inisiatif yang dibentuk termasuk memastikan pematuhan terhadap CIP, mengadakan program kesedaran, mengukuhkan proses dan prosedur berkaitan rasuah dan pemantauan aktiviti pegawai-pegawai dari semasa ke semasa.

Sementara itu, Bank Muamalat Malaysia Bhd bersedia untuk disenaraikan di Bursa Malaysia jika para pemegang sahamnya bersetuju dengan langkah berkenaan.


Ia sejajar hasrat para pemegang saham yang disifatkannya sentiasa mencari jalan untuk menambah nilai pegangan mereka, termasuk langkah penyenaraian itu.

"Jika kita berdepan dengan pilihan langkah korporat (penyenaraian) itu, sudah pasti kita perlu menanganinya. Malah, perkara itu pernah dibangkitkan sebelum ini.

"Kita adalah bank kecil yang perlu berkembang, sama ada secara organik atau penggabungan dan pengambilalihan (M&A)," kata Dr Munir.kepada pemberita selepas bank berkenaan memeterai Ikrar Integriti Korporat (CIP), sempena majlis berkenaan.

Bank Muamalat adalah anak syarikat DRB-HICOM Bhd dengan kepentingan sebanyak 70 peratus manakala selebihnya dipegang sayap pelaburan negara, Khazanah Nasional Bhd.

DRB-HICOM disyaratkan supaya mengurangkan pegangannya kepada 40 peratus sebagaimana ditetapkan Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Muamalat masih dalam rundingan BNM berhubung perkara itu selepas cadangan penggabungannya dengan Malaysia Building Society Bhd gagal dimuktamadkan.

Mengulas lanjut, Munir menegaskan bahawa para pemegang saham adalah pihak paling tepat untuk menjawab isu berkenaan.

"Pada masa ini, keutamaan bank ini adalah yang melibatkan isu operasi perniagaannya," katanya mengulas tempoh disyaratkan bagi mematuhi ketetapan BNM.

Menurutnya, langkah penyenaraian dan M&A itu akan menyaksikan pencairan pegangan saham bank berkenaan.

Sementara itu, Mohd Redza menegaskan usaha penyenaraian itu perlu memberi manfaat kepada para pemegang saham dari segi nilai selain keadaan pasaran yang wajar serta kondusif.

"Pemegang saham dan bank akan meneliti kedua-dua faktor ini. Ada ramai pemegang saham...apa yang berlaku adalah keputusan mereka dan mereka jugalah yang akan memutuskan tempoh (untuk penyenaraian)," katanya.

Mengulas prestasi pasaran, Mohd Redza berkata bank itu mampu berdiri secara sendiri.

"Lebihan pembiayaan bank ini adalah sebanyak RM15 bilion dan ia ada peluang untuk berkembang di pasaran," katanya.

Beliau menjangkakan pertumbuhan pembiayaan yang sederhana iaitu antara enam hingga lapan peratus bagi tahun kewangan semasa berakhir 31 Mac, 2017 berbanding 10 peratus bagi tempoh sama tahun lepas.

Sebahagian besar pertumbuhan itu akan dipacu oleh pembiayaan pengguna iaitu sehingga 60 peratus diikuti pembiayaan kepada sektor korporat. Kita juga dalam proses melaksanakan aspek pendigitalan dan e-dagang.

"Keadaan pasaran yang diunjur lebih perlahan tahun ini juga menjadi masa terbaik untuk bank ini mengukuh serta merangka semula strategi bagi tahap seterusnya," katanya.

Sementara itu, mengulas majlis hari ini, Munir berkata usaha menandatangani CIP itu memaparkan deklarasi Bank Muamalat memerangi amalan rasuah dan ke arah persekitaran perniagaan berteraskan prinsip Syariah.

Sejak beberapa tahun lepas, Bank Muamalat mewujudkan serta melaksanakan pelbagai dasar serta prosedur tadbir urus koporat dan antipenyelewengan termasuk antirasuah yang bertujuan mengekang amalan salah laku itu dalam kalangan kakitangan, pelanggan dan vendornya.

SPRM Kelantan Minta Kerjasama Ketua Jabatan Elak Ketirisan

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan meminta semua ketua jabatan dan agensi kerajaan-kerajaan persekutuan dan negeri memberi kerjasama padu dalam usaha membanteras rasuah dan ketirisan hasil.

Pengarahnya Datuk Moh Samsudin Yusof berkata kesepakatan itu perlu bagi memastikan kutipan hasil negeri meningkat.

"Berdasarkan pemerhatian, terdapat senario kes tuntutan palsu membabitkan kontraktor atau pihak ketua jabatan dalam memberi perakuan bagi membolehkan kerajaan memberi bayaran...ini saya anggap ketirisan dan kemungkinan ada juga unsur-unsur rasuah," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ceramah 'Senario Rasuah Dari Perspektif SPRM' di Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan di Kota Bharu, semalam.

Turut hadir sama Presiden Yayasan Anti Rasuah Malaysia (YARM) Datuk Seri Zakaria Jaafar, yang menyampaikan ceramah 'Cegah Rasuah dan Ketirisan-Tingkatkan Hasil'.

SPRM Kelantan hari ini mengadakan dua sesi taklimat khas dan dialog berasingan bersama-sama ketua jabatan yang mewakili 120 agensi kerajaan Persekutuan dan 58 agensi di bawah kerajaan negeri Kelantan.

Moh Samsudin berkata apa yang lebih malang, bayaran itu diberikan kepada individu yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan pegawai berkenaan.

"Ini sesuatu yang amat serius dan tidak sepatutnya berlaku pada mana-mana agensi kerajaan. Saya tidak menolak perkara ini akan berlaku lagi kerana kecuaian dan ketidaksungguhan pegawai yang sepatutnya memikul tanggungjawab mengingatkan pegawai bawahannya," katanya.

Tanpa menyatakan jumlah kes yang disiasat, beliau sebaliknya meminta ketua jabatan menyediakan satu segmen khusus berhubung kempen cegah rasuh setiap kali masyuarat bulanan diadakan.

Beliau turut menasihatkan orang awam tanpa mengira pangkat dan latar belakang politik supaya tidak memberi keterangan atau aduan palsu berhubung sesuatu kes kerana mereka boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan jika sabit kesalahan.