Tuesday, April 9, 2013

PRU-13 : Ketegangan Perebutan Kerusi Saat Akhir Dalam Pakatan Rakyat


 'Majlis (Pakatan Rakyat) menyatakan bahawa PAS akan bertanding di 76 kerusi, 96 untuk PKR (untuk dikongsi bersama dengan sekutu-sekutunya APS dan PPS) dan DAP (50 kerusi). Bagaimanapun, pada Rabu lepas, majlis itu gagal untuk mengumumkan senarai calon akhir walaupun banyak yang menantikannya."

Daripada www.teganuku.blogspot.com

Persaingan telah bermula tetapi isu perebutan kerusi yang berterusan menyebabkan keadaan semakin panas.

Strategi Pakatan Rakyat menamakan calon-calon dalam cara berperingkat pada program jelajah di seluruh negara menyebabkan rasa tidak puas hati di kalangan ahli, dengan sesetengah daripada mereka mengancam untuk berpaling tadah.


Masalah timbul akibat perebutan untuk kerusi boleh dilihat di Johor, Terengganu. Pulau Pinang, Perlis, Negeri Sembilan dan Sabah.

Sejak pelancaran manifesto pada 25 Februari, majlis kepimpinan Pakatan Rakyat berulang kali memberi jaminan bahawa peruntukan kerusi Parlimen telah dimuktamadkan dengan hanya perubahan kecil yang dibuat.

Majlis menyatakan bahawa PAS akan bertanding di 76 kerusi, 96 untuk PKR (untuk dikongsi bersama dengan sekutu-sekutunya APS dan PPS) dan DAP (50 kerusi). Bagaimanapun, pada Rabu lepas, majlis itu gagal untuk mengumumkan senarai calon akhir walaupun banyak yang menantikannya.

Di Terengganu, pengumuman ketua PKR negeri, Azan Ismail pada Rabu lepas bahawa parti itu akan bertanding di 11 negeri dan tiga kerusi Parlimen telah disangkal oleh Pesuruhjaya PAS, Abdul Wahid Endut.

Abdul Wahid pada hari berikutnya berkata PAS akan bertanding tujuh daripada lapan kerusi parlimen, meninggalkan hanya satu kepada PKR, menyebabkan Azan tidak berpuas hati.

Azan, yang merupakan bekas Ahli Parlimen Indera Mahkota mungkin akan ke Kemaman, menunjukkan bahawa beliau berusaha untuk lebih kerusi bagi PKR, khususnya di kawasan parlimen Setiu atau Kuala Nerus.

Di Johor, isu ini lebih kepada pencalonan ketua PKR negeri, Datuk Chua Jui Meng akhirnya diselesaikan selepas beberapa minggu spekulasi mengenainya berikutan pengumuman Penasihat DAP Lim Kit Siang akan bertanding di parlimen Gelang Patah yang beliau telah melobinya.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka akan membuat lebih banyak pengumuman mengenai kerusi parti itu yang akan bertanding di Johor pada minggu ini, dengan semua mata tertumpu di parlimen Bakri dan Kulai.

Di Pulau Pinang, Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Dr Mujahid Rawa berkata, calon PAS akan bertanding Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Achehi.

Ini disangkal oleh Naib Pengerusi PKR Pulau Pinang, Datuk Abdul Malik Abdul Kassim.

Di Perlis, PKR dan PAS merebut kerusi Kangar, secara tradisinya ditandingi oleh PKR.

Pengerusi Negeri PKR, Mohd Faisol Abd Rahman berkata, beliau kecewa bahawa Pesuruhjaya PAS Perlis Hashim Jassin baru-baru ini mengumumkan Baharuddin Ahmad sebagai calon bagi kerusi itu.

Mohd Faisol berkata, PKR tidak akan memberi laluan kepada DAP bagi majoriti Cina kerusi DUN Indera Kayangan.

Di Sabah, kepimpinan Pakatan sedang cuba untuk berbincang bagi berkongsi kerusi dengan sekutunya Angkatan Perubahan Sabah (APS) dan Pakatan Perubahan Sabah (PPS).

Dalam apa yang dilihat sebagai langkah awal begitu mengejutkan, Ketua PKR Tuaran, Ansari Abdullah pada Khamis lalu mengumumkan bahawa beliau akan bertanding di Tuaran yang bertentangan dengan kenyataan Anwar yang akan mengumumkan Ketua APS Datuk Seri Wilfred Bumburing (gambar kiri) sebagai calon bagi kerusi itu.

Ansari mempertahankan tuntutan beliau, termasuk enam kerusi lain untuk PKR, dengan ancaman bahawa beliau akan bertanding sebagai calon bebas sekiranya permintaan itu tidak dipenuhi.


Ketua Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shahrin, yang mengintai tiket PKR, meletakkan ia dalam konteks. "Sebelum Mac 2008, Pakatan mencari untuk calon yang cukup.

Ia berbeza sekarang kerana terdapat banyak yang menunggu dalam barisan untuk mengisi borang pencalonan," katanya.

Pada Ahad lepas, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mengakui bahawa kelewatan dalam mengumumkan senarai calon akhir telah membawa kepada perselisihan faham dalaman.

Penganalisis politik, Khoo Kay Peng berkata,  masalah pada peringkat awal yang dihadapi oleh parti pembangkang adalah sesuatu yang tidak matang.

"Mereka (Pakatan) perlu memperlihatkan untuk bekerja bersama-sama tetapi perbincangan mereka adalah mengenai untuk rundingan kerusi dan bukannya peruntukan kerusi," katanya

mStar Online