Friday, July 3, 2009

LIWAT SAIFUL, ANWAR MAKIN TERTEKAN?

Sumber: Malaysia-Hariini

SANDIWARA dan putarbelit Anwar Ibrahim bermula lagi. Sekali lagi Anwar Ibrahim akan memperalatkan rakyat dan sekali lagi lagi juga rakyat yang taksub kepada Anwar Ibrahim akan ditipu dan seperti biasa sebagai orang politik Anwar akan mengambil kesempatan ini untuk memperbodohkan rakyat supaya mempercayai bahawa beliau seorang ahli politik yang bersih, tokoh yang mahu memperjuangkaqn nasib dan masa depan rakyat, tokoh yang maksum dan tidak pernah melakukan dosa kecil dan besar dan beliaulah kononnya satu-satunya tokoh pemimpin yang ada bagi menyelamatkan negara ini daripada rasuah, nepotisme dan kronisme.
Itulah kononnya dan rakyat yang buta mata hati akan terpedaya dengan helah Anwar ini.

Perbicaraan terbaru kes liwatnya seperti yang didakwa oleh bekas pembancuh tehnya Shaiful Bukhari akan bergema di mahkamah pada bila-bila masa dan Anwar sedang berusaha dengan pasukan peguambelanya untuk menggugurkan kes tersebut dan dalam usaha itu rakyat sedang diyakini oleh Anwar dan pasukan soraknya, kononnya ada usaha terancang untuk memalukan dia, ada konspirasi kononnya mahu menghalang dia menjadi Perdana Menteri, ada pihak berniat jahat dan Anwar dilihat sedang berusaha untuk membawa rakyat bersama kes ataupun tuduhan yang dia sedang hadapi ini apabila dia mula menyerahkan kepada rakyat untuk menentukan beliau bersalah ataupun tidak. Anwar sedang membelakangi peranan mahkamah yang biasanya akan membuat keputusan dan mengheret rakyat untuk menentang sistem kehakiman adalah satu tindakan yang boleh mencemar semua imej institusi yang terlibat.

Anwar tidak perlu takut atau bimbang dengan kes liwat yang sedang dihadapinya ini. Kalau Anwar tidak berani bersumpah seperti yang Saiful lakukan, mahkamah adalah tempat terbaik untuk Anwar mempertahankan dirinya bahawa dia tidak pernah meliwat Saiful. Anwar tidak perlu lagi berdolak dalik. Peluang untuk Anwar membersihkan diri daripada dituduh meliwat Saiful ada di depan matanya. Anwar tidak perlu mengarahkan pasukan peguambelanya untuk menangguhkan kes tersebut. Pasukan peguambelanya sekiranya yakin Anwar tidak bersalah tidak perlu ada rasa takut untuk menghadapi Saiful. Mereka ini handal dan pintar berhujah sedangkan Saiful hanya dianggap sebagai budak pembancuh the semata-mata. Jadi peluang untuk Anwar menang mungkin cerah.

Tetapi Anwar dilihat begitu tertekan dengan kes ini. Anwar mengarahkan pasukan peguambelanya menggunakan apa sahaja cara supaya mahkamah menggugurkan kes liwat tersebut. Anwar tidak berani ke mahkamah dan Anwar sedang merekayasa alasan-alasannya supaya nampak logik dan Anwar mahu menekan mahkamah supaya membuat keputusan menolak untuk membicarakan kes tersebut.

Anwar pernah berdepan dengan beberapa kes besar lain dan proses mahkamah, perbicaraan, keputusan dan juga penjara sudah terlalu biasa untuk Anwar dan kalaulah selama ini lidah Anwar cukup petah berhujah sehingga UMNO BN dan rakyat menerima kesan yang cukup hebat apa sangatlah kalau mahu dibandingkan dengan kes ini, Anwar mesti mampu menghadapinya.

Kalau laporan awal doctor itu ada kebenaranya. Maka untuk pusingan pertama Anwar telah menang. Jadi apa yang perlu dibimbangkan lagi. Heret sahaja Saiful ke mahkamah dan Anwarkan memang pakar dalam kes saman menyaman, saman fitnahlah terhadap Saiful.

Tetapi mungkin Anwar bimbang dengan sistem teknologi moden yang ada hari ini ataupun takut untuk berdepan dengan pasukan peguam Saiful bahawa zaman ini sudah ada KY Jelly, ada minyak pelincir yang boleh memudahkan proses kemasukan kemaluan ke dalam dubur hingga tidak boleh meninggalkan kesan koyakan ataupun tusukan hingga doktor pun kelabu mata. Dan kita juga kena rasional bahawa untuk mengenali seseorang itu tidak cukup dengan gambar tangan, kaki atau lengan sahaja dan dokotr yang benar-benar pakar perlu melihat keseluruhan anggota badan sebelum mengenalpasti seseorang itu benar ataupun palsu.

Rakyat yang cerdik dan tidak mudah ditipu oleh taktik licik Anwar yang penuh dengan agenda tersembunyi itu sudah mula terfikir dan tertanya-tanya, kenapa Anwar takut untuk ke mahkamah? Kenapa Anwar sedang berbelit-belit dengan alasan-alasan dangkal yang menggelikan hati? Kalau tuduhan Saiful itu palsu, kenapa ini yang Anwar bimbangkan? Anwar seharusnya percaya bahawa yang benar itu tetap benar dan kebenaran akan timbul sekiranya Anwar tidak meliwat Saiful, mahkamah akan membuat keputusan dan Allah akan membantu Anwar sekiranya benar beliau dianaiya, dikianati oleh orang yang cemburu kepada kejayaannya sebagai pemimpin pembangkang.

Anwar tidak perlu menyalak ke sani sini, dalam Negara dan luar Negara menagih simpati rakyat supaya turut sama mempertahankan dirinya daripada dibicarakan di mahkamah. Anwar yang selama ini terpekik terlolong mempertahakan system mahkamah dan pernah berterima kasih kerana mahkamah yang sama membebaskannya tetapi sedang mencerca peranah mahkamah itu. Betullah kata orang, bila keputusan itu memihak kepada beliau ataupun pembangkang, mereka akan memuji bahawa insitusi kehakiman kita bersih, ada reformasi serta transformasi tetapi jika tidak memihak, berlaku sebaliknya dan mahkamah dan kerajaan akan dicerca hingga lumat oleh pemimpin-pemimpin munafik seperti kumpulan mereka ini.