Thursday, July 16, 2009

CHUA JUI MENG AKAN SERTAI PKR?

Akan lemah dan bergolakkah MCA?

Nampak gayanya MCA perlu memperkemaskan ‘rumahnya’ selepas ini berikutan kemungkian ada pemimpinnya akan melompat ke pembangkang.

Bekas Naib Presiden MCA, Datuk Chua Ji Meng dipercayai akan melompat parti untuk menyertai PKR pada satu majlis malam ini.

Chua dijangka melepaskan jawatan ketua bahagian Bakri.

Setiausaha MCA Bahagian Bakri, Kelvin Lim berkata, Chua yang juga bekas Menteri Kesihatan telah memanggil satu mesyuarat tergempar bahagian tersebut malam ini untuk membincangkan kedudukan beliau sebagai pengerusi bahagian berkenaan.

“Mesyuarat tergempar itu akan diadakan di pejabat bahagian di Jalan Bakri, Muar malam ini. Selepas 7.30 malam, satu kenyataan dijangka dikeluarkan kepada media. Ia seolah-olah Datuk Chua Jui Meng telah membuat keputusan,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Chua, 64, bekas Menteri Kesihatan dan seorang peguam, mengetuai bahagian Bakri sejak 23 tahun yang lalu.

Beliau bertanding jawatan timbalan presiden MCA tetapi tewaskan kepada Datuk Seri Ong Ka Ting pada 2005 dan Datuk Seri Ong Tee Keat pada 2008.

Difahamkan timbalannya, Sia Ka Tuan, dijangka akan memangku jawatan ketua bahagian berkenaan.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka menggunakan kemasukan Jui Meng ke dalam PKR untuk meningkatkan sokongan kepada gabungan pembangkang.