Monday, January 9, 2017

Rasuah - Balik Umrah Kelmarin, Bekas CEO TEKUN Didakwa Di Shah Alam Hari Ini


Bekas pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif (CEO) Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini atas dakwaan meminta suapan sebanyak RM36,000.

Dipercayai kes itu ada kaitan dengan tangkapan terhadap ketua setiausaha (KSU) sebuah kementerian bersama dua anaknya selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merampas jutaan ringgit bersama jongkong emas baru-baru ini.

Laporan media menyebut KSU Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Mohd Arif Ab Rahman yang ditahan SPRM, Rabu lalu, atas dakwaan salah guna kuasa serta rasuah juga pernah menjadi ahli Lembaga TEKUN.


Berikutan itu, SPRM sedang menyiasat sama ada dua  individu terbabit mempunyai hubung kait dalam kes rasuah kementerian itu.

Difahamkan bekas CEO dan KSU itu berkhidmat di agensi kerajaan yang sama.

Menurut sumber, suspek bergelar Datuk berusia 62 tahun itu yang baru kembali daripada menunaikan umrah kelmarin, ditahan di kediamannya di Bukit Bandaraya, Shah Alam, pada jam 5.15 petang semalam.

Suspek itu dipercayai menerima wang suapan itu sebagai dorongan mempercepatkan proses bayaran tuntutan sebuah syarikat pemungut hutang sebanyak RM360,009.08 pada 15 Januari 2015.

Sumber itu berkata, suspek pernah ditahan di Kelab Shah Alam, Selangor ketika menerima wang suapan RM36,000 iaitu 10% daripada hasil kutipan “hutang lapuk Tekun Nasional” bagi November 2014.

Beliau dikatakan menerima wang suapan itu daripada pemilik syarikat pemungut hutang itu pada 15 Januari 2015.

Suspek yang memegang jawatan itu sejak 2008 hingga 2014 melantik syarikat pemungut hutang itu kononnya bagi memungut hutang tidak dilangsaikan peminjam melebihi dua  tahun.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki mengesahkan tangkapan itu dan suspek akan dihadapkan ke mahkamah di Shah Alam.

Agensi itu dalam emelnya semalam kepada media juga berkata seorang "Datuk", yang juga bekas CEO sebuah agensi kerajaan, akan didakwa di mahkamah Shah Alam hari ini.

Laporan Malaysiakini semalam tidak mendedahkan identiti bekas CEO dan KSU kementerian itu sehingga mereka didakwa di mahkamah.

SPRM sebelum ini dilaporkan merampas lebih RM5 juta dalam bentuk wang tunai dan jongkong emas berikutan tangkapan seorang KSU sebuah kementerian.

Agensi itu juga merampas sebuah kenderaan Toyota Estima dan geran 10 hartanah di Lembah Klang yang didaftarkan atas nama KSU berkenan dan anggota keluarganya.

Arif Oh Arif, Walaupun Jadi Pilihan Menteri, Kenapa Jadi Begini?


“Jangan kes Mohd Arif ini bersifat selective apprehending dan hanyalah smokescreen semata-mata sedangkan yang lain failnya masih terperosok di dalam laci atau almari Jabatan Peguam Negara.”

Daripada TO1POST.blogspot.my

Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Mohd Arif Ab Rahman dan seorang lagi akan dibawa ke Mahkamah Putrajaya pada pukul 8.30 pagi ini untuk mendapatkan perintah reman.

Mereka yang  ditahan awal pagi  semalam atas dakwaan rasuah adalah dari Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Azam Baki mengesahkan identiti suspek berkenaan.

Mohd Arif ditangkap di rumahnya di USJ Subang Jaya pada pukul 8 pagi bersama seorang suspek lelaki berusia 29 tahun itu.

Azam Baki...golf dan perempuan simpanan.
Mohd Arif adalah bekas  KSU Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dilantik menjadi  Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah yang baharu berkuat kuasa Jumaat.16 Oktober lalu.

Menurut sumber Mohd Arif adalah pilihan Menteri Kemajuan Luar dan Wilayah yang sebelum itu juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani. Beliau menggantikan Datuk Seri Ibrahim Muhamad yang tamat tempoh perkhidmatan kontrak.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa dalam kenyataan pada 16 Oktober lalu berkata, kelayakan, pengalaman dan kredibiliti yang dimilik Mohd Arif akan membolehkan beliau melaksanakan tanggungjawab dengan berkesan.

Ia  selaras dengan misi kementerian dalam meningkatkan kesejahteraan masyarakat luar bandar secara menyeluruh dan berkesan.

Menurut kenyataan SPRM semalam, pihaknya menahan Mohd Arif di kediamannya di USJ, Subang Jaya kerana disyaki terlibat dalam rasuah dan salah guna kuasa.Menurut Azam SPRM turut merampas jongkong emas dan wang tunai yang dianggarkan bernilai kita-kira RM3 juta.

Juga ditahan, seorang lelaki berusia 29 tahun dipercayai berperanan menerima serta menyimpan wang hasil rasuah daripada kontraktor, pembekal dan vendor yang mempunyai kepentingan dengan KSU terbabit.

Mohd Arif, 59, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) dari Universiti Malaya dan menyertai perkhidmatan awam selama lebih 33 tahun bermula dengan Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 1 Disember 1981.

Antara  jawatan yang pernah disandang termasuk Timbalan KSU Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan; Pegawai Kewangan Negeri Selangor; Yang Dipertua Majlis Perbandaran Negeri Subang Jaya dan Pegawai Daerah Sepang.

Kes Mohd Ariff ini mungkin salah satu daripada yang  dapat dihidu SPRM dan didakwa dengan kadar yang agak segera dan beliau tidak bernasib baik.

Mungkin banyak lagi kes hampir serupa namun mungkin masih ‘terperosok’ dalam almari di Pejabat Peguam Negara?

Bayangan kepada penangkapan Mohd Ariff mungkin boleh dirujuk kepada kenyataan Azam kelmarin (3 Januari 2017) dan pada 1 Januari lalu, Ketua Pesuruhjaya SPRM,Datuk Dzulkifli Ahmad Ahad lalu, apabila mengaitkan rasuah dengan golf dan menyimpan perempuan.

Azam pada  wawancara di radio Internet SPRM, MACC.fm. menyebut: “Apa antara ciri-ciri orang yang melakukan rasuah?

"Hidup mewah, main golf, ada teman wanita, perempuan simpanan dan sebagainya,” katanya.
  
Dzulkifli turut membangkitkan kecenderungan penjawat awam, khususnya pengurusan tertinggi, bermain golf di luar negara.

Tidak diketahui sama ada Mohd Arif ada menyimpan perempuan, namun dia memang diketahui gemar bermain golf sejak menjadi Pegawai Daerah Sepang sekitar awal tahun 2000.

Tanpa menyebut nama, Dzulkifli menambah, selain bermain golf, perbelanjaan penjawat awam terbabit termasuk untuk membeli-belah turut dibiayai pihak tertentu.

Azam berkata, walaupun mungkin ada yang tidak setuju dengan mereka, banyak makluman SPRM mendapati terdapat pegawai tinggi kerajaan bermain golf di luar negara.
“Yang turut serta mereka main golf tak salah. Saya pun main golf.... Di luar negara itu permainan rakyat.

“Tetapi setakat ini di Malaysia, banyak melibatkan orang-orang kenamaan, pegawai kerajaan ada kelas tertinggi dan sebagainya,” katanya.

Justeru, katanya, pihak yang terlibat sama termasuklah golongan seperti kontraktor dan pembekal – dua pihak yang sering dikaitkan dengan kontrak kerajaan.

Kes sebegini bukan saja pegawai pusat tapi juga pegawai negeri-negeri yang bertugas pejabat daerah, pejabat tanah, bertugas sebagai pegawai-pegawai majlis daerah dan sebagainya.

Azam berharap kegiatan itu diberhentikan kerana ia menjejaskan imej perkhidmatan awam di negara ini.

Beliau berjanji  SPRM akan meneliti punca pendapatan penjawat awam yang hidup mewah.

 Dzulkifli pula mengingatkan penjawat awam di negara ini supaya berhenti bermain golf di luar negara dan SPRM sentiasa melakukan pemantauan dan mempunyai maklumat mengenai aktiviti-aktiviti yang dilakukan oleh penjawat awam.


“Saya ingin menasihatkan golongan penjawat awam ini agar menghentikan serta merta aktiviti mereka dan tidak perlulah mereka keluar negara untuk bermain golf khususnya di Indonesia dan Thailand.

“Di Malaysia sudah terdapat begitu banyak padang golf yang serba indah dan lengkap dengan prasarananya. Adalah lebih baik bagi mereka memakmurkan sahaja padang golf tempatan sambil membantu menjana hasil pendapatan pengusaha padang golf di negara ini.

They are not professionals golfers dan tidak ada keperluan untuk mereka ke luar negara semata-mata untuk bermain golf,” kata beliau dalam wawancara eksklusif bersama akhbar Mingguan Malaysia hari ini.

Dzulkifli turut berkata rasuah yang berlaku di kalangan penjawat awam dilihat semakin membimbangkan dan beliau mengingatkan tindakan itu sebagai pengkhianatan terhadap rakyat dan negara.

Sepatutnya mereka berkhidmat untuk rakyat dan menjadi pelindung kepada hasil dan kepentingan negara.

Kerana itu sekiranya jenayah rasuah dan penyelewengan ini tidak dibendung dan dibiarkan berleluasa ia bukan sahaja boleh menghakis keyakinan rakyat tetapi juga akan mengakibatkan kebajikan dan kepentingan rakyat terjejas.

Kita tungguperkembangan selanjutnya mengenai Mohd Arif dan apa tuduhan sebenar terhadapnya.

Cumanya jangan kes ini bersifat selective apprehending dan hanyalah smokescreen semata-mata!!!