Wednesday, May 25, 2016

Guan Eng Mungkin Terima Nasib Lebih Teruk Daripada Khir Toyo?


"Penyerahan kertas siasatan (SPRM) terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang itu kepada Tan Sri Mohamed Apandi Ali (Peguam Negara) adalah selaras dengan Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan."

Dengar khabar, dari Putrajaya, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng akan menerima nasib sama dengan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohd Khir Toyo.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ternyata sudah mempunyai bukti lengkap dan cukup kuat untuk mendakwa Guang Eng.

Maknanya, Guan Eng bukan sahaja akan didapati bersalah tetapi akan hilang statusnya sebagai wakil rakyat – di Dewan Undangan Negeri dan Parlimen, jika disabitkan kesalahan.

Kehadiran atau istilah ‘serbu’ yang digunakan untuk menjelaskan tindakan kedatangan Pegawai SPRM ke rumah Ketua Menteri Pulau Pinang di Jalan Pinhorn 22 Mei lalu, bukan kehadiran biasa.


Walaupun dilaporkan untuk ‘mengambil keterangan berhubung pembelian banglonya yang dikatakan pada harga di bawah nilai pasaran’, kehadiran itu berlainan sekali dengan kehadiran biasa.

Mereka datang dengan dengan lapan pegawai SPRM menggunakan tiga kenderaan dilihat masuk ke perkarangan banglo Guan Eng  kira-kira 3 petang dan beredar kira-kira sejam kemudian.

Bagaimanapun, tiada barangan atau harta benda yang dirampas dari premis itu dan Guan Eng telah membatalkan semua acara beliau pada Ahad untuk membantu siasatan SPRM.

Pembelian banglo pada harga RM2.8 juta itu menjadi kontroversi apabila Anggota Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Shabudin Yahaya membangkitkan isu itu pada persidangan Dewan Rakyat bahawa harga itu di bawah nilai pasaran.

Banglo itu dibeli Guan Eng daripada seorang ahli perniagaan wanita, Phang Li Koon dengan harga hanya RM2.8 juta sedangkan nilai pasaran semasanya boleh mencecah sehingga RM5 juta.

Juga didakwa bahawa pembelian banglo itu ada kaitan dengan penjualan tanah di Taman Manggis yang pada asalnya diperuntukkan untuk pembinaan rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin


Penasihat Undang-Undang Ketua Menteri Ramkarpal Singh menjelaskan, Guan Eng turut diminta memberi keterangan di Pejabat SPRM negeri pada 10 pagi Ahad.

Selepas membantu siasatan dan selepas keterangan diambil, pasukan SPRM itu telah mengikut Guan Eng  ke rumahnya untuk sambung siasatan.

Memandangkan siasatan masih berjalan, Guan Eng tidak akan memberikan apa-apa keterangan, malah turut berada dalam kediaman Lim ialah peguam R.S.N Rayer dan Gobind Singh Deo.

Pada Jumaat (20 Mei), pemilik rumah banglo tersebut, Phang Li Koon hadir memberi keterangan kepada SPRM. Phang dan pemilik KLIDC (Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn Bhd) Datuk Tang Yong Chew hadir bersama-sama peguam mereka.

KLIDC telah membeli tanah itu daripada kerajaan negeri.

Mereka tiba pada kira-kira 8.30 pagi  dan dilihat meninggalkan bangunan SPRM kira-kira 1.30 tengah hari.

Pembelian banglo di Jalan Pinhorn, George Town oleh Lim dengan harga RM2.8 juta mencetuskan kontroversi apabila Anggota Parlimen Tasek Gelugor Datuk Shabudin Yahaya membangkitkannya pada persidangan Dewan Rakyat dan mendakwa harga itu adalah di bawah nilai pasaran.

Proses jual beli itu juga didakwa mempunyai kaitan dengan penjualan tanah negeri di Taman Manggis yang diperuntukkan bagi pembinaan projek perumahan rakyat termiskin.

Isterinya, Betty Chew pada 6 Mei lalu turut diminta memberi keterangan di pejabat SPRM berhubung siasatan pembelian banglo di Jalan Pinhorn itu, selain kes penjualan tanah di Tamanggis, Jalan Zainal Abidin.

Malah, dua minggu lalu, Guan Eng turut dipanggil selama dua hari berturut-turut dengan lebih 10 jam berada di SPRM negeri untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan berhubung pembelian banglonya itu.

Isunya ialah bila Guan Eng akan didakwa dan diseretkan ke mahkamah?

Ada mengatakan selepas Pilihan Raya Kecil (PRK) Sabak Bernam dan Kuala Kangsar. Kenapa selepas?

Jika dilakukan sebelum ia akan memberikan gambaran bahawa kerajaan pimpinan BN memang tidak bertolak ansur dengan rasuah.

Cuma mungkin akan timbul pertanyaan, kenapa ada kes cepat didakwa, malah ada yang terang-terang kes rasuah, ia ditangguh-tangguhkan.

Apakah ada masalah pada peringkat siasatan oleh SPRM atau ‘tersangkut’ di pejabat Peguam Negara?


Sejauh ini  SPRM telah memanggil lebih daripada 60 saksi untuk memberi keterangan, malah Guan Eng dan isteri, Betty Chew ternyata memberikan kerjasama.

Menurut kenyataan SPRM hari ini, siasatan terhadap Guan Eng telah lengkap dan kertas siasatan telah diserahkan kepada Peguam Negara.

Penyerahan kertas siasatan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang itu kepada Tan Sri Mohamed Apandi Ali adalah selaras dengan Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan.

“Sekiranya Tan Sri Mohamed Apandi berpuas hati terhadap keterangan kertas siasatan yang dikemukakan, maka tindakan undang-undang yang sewajarnya akan diambil. Sebaliknya, sekiranya siasatan SPRM didapati tidak mempunyai keterangan yang mencukupi, maka tiada tindakan undang-undang diambil,” menurut kenyataan itu.

Rafizi Serah Bukti Rasuah ‘Wang dan Perempuan’ Kerajaan Selangor Ke SPRM


Rafizi tidak layan Azmin. Apakah akan ada ‘pertelingkahan politik’ dalam PKR Selangor selepas ini?

Kini sah sudah bukti berkaitan dakwaan’ rasuah wang dan perempuan’ dalam kerajaan Selangor bukan untuk pengetahuan parti (PKR) semata-mata.

Isu rasuah kerajaan negeri Selangor itu akan dibawa kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

PKR sudah membuat keputusan itu melalui mesyuarat biro politik parti malam semalam dengan  mengarahkannaib presidennya Rafizi Ramli menyerahkan laporan mengenai rasuah itu kepada SPRM.

Walaupun Azmin tidak senang dengan keputusan yang diambil Rafizi, jelas biro politik PKR melihat isu itu sebagai sesuatu yang perlu diketengahkan.

Dengan melaporkan kepada SPRM, kerajaan Selangor dan Menteri Besarnya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali  kini berdepan dengan siasatan mengenai wujudnya perbuatan rasuah di negeri berkenaan.

Suasana ini pastinya tidak akan menggembirakan Azmin kerana Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 12 Disember tahun lalu mengingatkan kerajaan negeri dan agensi di bawahnya agar tidak menyalahgunakan kuasa sekaligus terlibat dalam kegiatan rasuah.

Titah baginda, sekiranya rasuah berlaku ia akan mendorong kepada kemerosotan ekonomi, ketidakstabilan politik dan wujud ketidakpuasan hati dalam kalangan rakyat.

“Apabila rasuah ini dibiarkan berleluasa, maka hasil negeri akan disalahgunakan dan pendapatan negeri akan lesap … justeru rakyat tidak akan berpuas hati, negeri akan menjadi kacau bilau dan rakyat tidak dapat hidup dengan selesa dan harmoni,” titah Sultan Sharafuddin pada Istiadat Penganugerahan Darjah dan Bintang Kebesaran Negeri Selangor bersempena ulang tahun Hari Keputeraan baginda yang ke-70 di Istana Alam Shah.


Rafizi sebelum ini mendakwa mahu menyerahkan bukti dakwaan habuan wang dan perempuan ketika berurusan dengan kerajaan negeri Selangor kepada Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail pada mesyuarat berkenaan.

Berikutan itu, suhu mesyuarat tersebut dikatakan menjadi 'panas' daripada kebiasaannya di tengah-tengah kemelut dan perselisihan antara pimpinan utama parti itu.

Rafizi berkeras  menyerahkan bukti itu walaupun Timbalan Presiden PKR, yang juga Menteri Besar Selangor telah mengatakan tiada keperluan untuk menyiasat perkara itu.

Rafizi, beru-beru ini  mengesahkan beliau menulis mesej yang dihantar kepada perbualan kumpulan tertutup menggunakan aplikasi komunikasi WhatsApp berhubung dakwaan habuan wang dan wanita ketika berurusan dengan kerajaan negeri Selangor.
  
Beliau turut  mengakui didatangi oleh beberapa individu yang melahirkan kebimbangan mengenai beberapa isu bersabit amanah dan tata kelola secara umum dengan memberi contoh tuduhan salahlaku.

Rafizi berkata ada 'orang bona fide' datang kepadanya dengan aduan itu dan beliau kini sedang mengumpul semua maklumat dan bukti.

"Tuduhan itu bukan individu yang menjawat kerusi wakil rakyat (baik di Dewan Negeri, Dewan Rakyat atau Dewan Negara sama ada yang masih berkhidmat atau telah bersara) atau mana-mana kakitangan kerajaan di mana-mana jabatan di bawah Kerajaan Selangor," jelas Rafizi.

Kenyataan Rafizi itu dibuat selepas surat dari penjara Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengingatkan pemimpin PKR supaya berhati-hati dengan Dr Mahathir. Ada melihat surat itu sebagai kebimbangan Anwar bahawa pengaruhnya semakin merosot.

Pada 20 Mei lalu, Azmin menganggap  dakwaan 'wujud permintaan perempuan apabila berurusan dengan kerajaan negeri' itu satu tuduhan jijik dan kempen fitnah terancang.

"Menuding jari kepada kerajaan negeri tanpa sebarang bukti sokongan dan kemudiannya menjaja tuduhan tersebut kepada semua pihak adalah satu tindakan bacul, tidak bertanggungjawab dan berniat jahat," tegasnya dalam satu kenyataan.

Azmin yang juga timbalan presiden PKR berkata orang yang menuduh itu telah mencemarkan nama baik, maruah serta integriti perkhidmatan awam negeri kerana melakukan serangan jahat dan semberono. 

Pada Azmin, dalam mewujudkan sebuah kerajaan bersih dan bebas rasuah, pentadbiran negeri mengalu-alukan pemberi maklumat tetapi ia perlu disertakan dengan sekurang-kurangnya 'sekelumit bukti'.

Azmin sebagai ketua pentadbir negeri berkata semua pihak bertanggungjawab untuk memelihara nama baik dan maruah kakitangan awam serta eksekutif daripada sebarang tuduhan liar yang tidak bertanggungjawab.

Kemarahan Azmin tidak dapat dibendung lagi apabila menyifatkan dakwaan yang menyebabkan pentadbirannya berdepan fitnah “jijik”, “jahat”, “semberono” dan terancang bagi melemahkan semangat penjawat awam negeri pastinya akan berlanjutan.

Azmin bengang kerana jelas Rafizi sudah menjaja tuduhan tersebut kepada semua pihak yang diaggap tindakan bacul, tidak bertanggungjawab dan berniat jahat, menyerlahkan pertelingkahan puak-puak dalam PKR.

Mengenai mesyuarat semalam, Presiden PKR,  Datuk Seri Wan Azizah Ismai menjelaskan: “Biro politik telah membuat ketetapan bahawa Saudara Rafizi Ramli perlu membawa bukti-bukti yang ada pada beliau terus ke pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).”

Dalam kenyataannya lewat malam semalam  Azizah berkata biro itu juga akan meneliti dakwaan itu dan anggotanya yang terlibat akan dihadapkan ke jawatankuasa disiplin.

SPRM Sudah Lawat Kawasan Banjir Kilat Di Kuala Lumpur - Loga Bala


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) telah membuat lawatan di kawasan terlibat dengan banjir kilat yang melanda ibu negara pada 12 Mei lepas, kata Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk J.Loga Bala Mohan.

Beliau berkata siasatan terperinci perlu dibuat sebelum sebarang tindakan diambil terhadap mana-mana pihak yang terbabit dalam elemen rasuah sehingga mengakibatkan banjir kilat.

"Dia (Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) kata mungkin ada, kemungkinan dan kita siasat, kalau dapat dibuktikan, sudah tentu kita akan ambil tindakan tetapi ini tidak bermakna telah ada korupsi berlaku," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul khas kejadian banjir kilat di Kuala Lumpur di Dewan Rakyat, di Kuala Lumpur, semalam.

Loga menjawab celahan Lim Lip Eng (DAP-Segambut) mengenai kemungkinan banjir kilat itu berlaku kerana terdapat elemen korupsi seperti yang dinyatakan Ahmad Zahid.

Usul berkenaan dibawa oleh Anggota Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar yang antaranya menggesa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bertanggungjawab atas kemusnahan harta benda terutamanya kenderaan selain mahu langkah efektif diambil bagi menjamin keselamatan orang ramai ketika banjir kilat.

Menjelas lanjut, Loga berkata banjir kilat yang melanda ibu negara antara lain disebabkan hujan luar biasa yang menyebabkan paras air naik mendadak di kawasan terlibat.

"Hujan pada hari tersebut yang direkodkan oleh JPSWP (Jabatan Pengairan dan Saliran Wliayah Persekutuan adalah berjumlah 106.5 milimiter dan ia adalah luar biasa.

Kolam takungan sedia yang tidak dapat menampung hujan menyebabkan peningkatan air secara mendadak di jalan terlibat," katanya.

Beliau berkata sistem perparitan yang diselenggara oleh DBKL di kawasan terlibat banjir kilat dilaksanakan secara berjadual dan tahap pembersihan sisa pepejal juga mengikut skop tugas dan frekuensi kerja syarikat.

Katanya permohonan peruntukan tambahan telah dibuat kepada kerajaan yang antara lain bertujuan menggantikan paip armco sedia ada serta membina beberapa lagi kolam takungan.

"DBKL juga akan menaik taraf sistem koordinasi di Pusat Pengurusan Pengangkutan Bersepadu (ITIS), kamera litar tertutup dan skrin dinding akan dipasang serta digabungkan talian optik dari ITIS ke Bilik Gerakan Bencana Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur secara masa nyata bagi tujuan pemantauan," katanya.