Wednesday, June 8, 2016

Janji Percuma, Kenapa Pula Felcra Kena Bayar Berjuta-Juta Ringgit Untuk Menaranya?


Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra Berhad)  ialah sebuah agensi kerajaan ditubuhkan dengan tujuan membangunkan sektor luar bandar. Ia membantu penduduk menyertai aktiviti ekonomi negara bertujuan meningkatkan taraf hidup dan nilai kehidupan peserta.

Selepas membuktikan ia mampu menjadi sebuah agensi pembangunan rakyat luar bandar dan kini bergerak dalam sektor pembinaan, kejuruteraan dan perdagangan, Felcra diuar-uarkan akan mempunyai ibu pejabatnya sendiri yang tersergam megah.

Malah, seiringan dengan menara 35 tingkat pejabat, Felcra juga dikatakan akan mendapat untung daripada pembinaan sebuah menara kediaman 43 tingkat, dan pusat membeli-belah di tanahnya di Jalan Sultan Yahya Petra (Jalan Semarak) di Kuala Lumpur.

Malah, dilaporkan pada awal tahun lalu (2015), Felcra dijanjikan mempunyai ibu pejabat baharu itu tanpa mengeluarkan satu sen pun.

Sudah pasti mereka yang terlibat dengan Felcra secara langsung dan tidak langsung, berbangga dengan pencapaian dan apa yang akan dilakukan oleh Felcra itu.

Namun, apa yang terjadi sejak setahun lalu?

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melancarkan projek yang dikenali sebagai Menara Felcra itu pada bulan Mei 2015.
Semalam (7 Jun 2016), Malaysiakini mengaitkan Felcra dengan dua isu yang menuntut jawapan telus sama ada daripada kerajaan,  Felcra sendiri dan mereka yang bertanggungjawab terhadap pengurusan agensi itu.

Malaysiakini menyebut,  kini timbul persoalan bagaimana Felcra tanggung RM687 juta untuk pejabat yang sepatutnya percuma selain isu  percanggahan pemakluman dalam pelaburan agensi berkenaan.

Malaysiakini mengaitkan Felcra dengan sebuah syarikat pemaju iaitu kumpulan WZR Property Sdn Bhd yang dipertanggungjawabkan membiayai dan membina projek pembangunan campuran bagi pihak agensi itu.

Ia termasuk sebuah menara 35 tingkat pejabat, sebuah menara kediaman 43 tingkat, dan pusat membeli-belah di tanahnya di Kuala Lumpur. Dilaporkan Felcra pejabat baru itu akan dibina tanpa perlu membayar satu sen pun.

Surat daripada Menteri Kewangan Diperbadankan pada 18 Feb 2015 menyebut : "Permohonan Felcra Bhd untuk melaksanakan pembangunan bercampur dengan kod RM550 juta... yang akan dimajukan oleh WZR, diluluskan memandangkan Felcra tidak perlu mengeluarkan sebarang dana untuk menanggung pembangunan projek ini.”

Kata Malaysiakini, menurut mereka yang biasa dengan perkara itu, Felcra akan mendapat 12 tingkat di menara pejabat dan sebuah dewan bankuet, manakala WZR akan mendapat semula pelaburannya dengan menyewakan seluruh ruang pejabat dan daripada jualan unit-unit kediaman.

Semuanya ketika itu berjalan dengan baik, dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melancarkan projek yang dikenali sebagai Menara Felcra itu pada bulan Mei 2015.

Bagaimanapun setahun kemudian, segalanya tidak berjalan seperti yang dirancang.

Felcra bukan sahaja gagal mendapat ibu pejabat baru secara percuma tetapi sebaliknya terpaksa membiayai keseluruhan projek.

Persoalannya, apakah benar seperti dakwaan Malaysiakini  bahawa status WZR difahamkan sudah berubah daripada pemaju projek bertukar menjadi kontraktor yang diupah oleh Felcra.

Juga pakah benar pemaju itu tidak mempunyai wang untuk membiayai pembinaan itu.

"Apa yang berlaku kontraktor gagal memperolehi sumber pembiayaan daripada bank,” kata sumber yang menyedari perkara itu tetapi tidak mahu nama mereka disiarkan, dakwa Malaysiakini.

Malah,  WZR juga berhujah adalah lebih baik bagi Felcra membiayai projek itu sendiri selain Felcra mampu membuat keuntungan yang lebih sebagai pemaju hartanah bukan hanya sebagai pemilik tanah.

Bagi isu kedua, iaitu percanggahan pemakluman dalam pelaburan amanah saham melibatkan nilai RM150 juta,  Malaysiakini melaporkan pada  27 Mei 2016 lalu, Pengerusi Felcra Datuk Bung Mokhtar Radin mungkin memberitahu lembaga pengarah syarikat itu, dan MKD (Menteri Kewangan Diperbadankan) melalui maklumat bercanggah antara satu sama lain.

Dokumen dikatakan minit mesyuarat Felcra pada 24 November 2014 menunjukkan cadangan RM300 juta untuk pelaburan baru.

Daripada jumlah ini, hanya RM50 juta untuk amanah saham. Selebihnya RM200 juta diperuntukkan untuk pengurusan tunai dan RM50 juta lagi untuk deposit tetap.

Mesyuarat itu menyimpulkan bahawa terdapat risiko kerugian jika harga amanah saham jatuh dan “pengurusan perlu mendapatkan kelulusan daripada MKD (Menteri Kewangan Diperbadankan)” sebelum membuat sebarang pelaburan.

Menurut Malaysakini, dalam surat untuk mendapatkan kelulusan daripada Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Husni Hanadzlah, Bung bagaimanapun dikatakan mungkin menukar angka-angka pelaburan itu.

Pada 23 April 2015, Kementerian Kewangan memberikan lampu hijau untuk melabur RM150 juta dalam amanah saham, dengan syarat ia mesti selalu dipantau bagi mengelakkan risiko jika harga saham merudum.

Malaysiakini mendakwa ia dimaklumkan oleh satu sumber bahawa pelaburan amanah saham itu yang dibuat pada 18 Mei 2015 telah susut nilai sebanyak RM15 juta.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Bung Mokhtar enggan mengulas.“Saya rasa tak perlu untuk dijawab, ini perbuatan orang khianat,” katanya.

Isunya ialah apakah benar dakwaan Malaysiakini bahawa anggota parlimen Kinabatangan itu dikatakan menulis Felcra setuju melabur RM150 juta, bukan RM50 juta, dalam bentuk amanah saham?


Untuk menyokong klulusan itu, Bung Mokhtar didakwa melampirkan salinan minit mesyuarat bertarikh 24 November yang menyebut Felcra meluluskan pelaburan itu.

Bagaimanapun Malaysiakini mengakui ia tidak jelas sama ada Bung melampirkan dokumen sama yang dilihat Malaysiakini atau terdapat dokumen lain dengan angka yang lain.

Sehingga kini belum ada maklum balas daripada Felcra walaupun diminta oleh Malaysiakini.

Berbalik kepada isu hubungan syarikat pemaju WZR dengan Felcra, Malaysiakini melaporkan, WZR dikatakan  memberitahu Felcra bahawa ia akan memiliki aset bernilai RM1.1 bilion berdasarkan nilai pembangunan kasar projek itu (GDV) dan bukan hanya RM288 juta jika  Felcra membiayai sendiri pembinaan Menara Felcra.

WZR juga didakwa berkata Felcra akan mendapat hasil RM26.4 juta setahun daripada menyewa plot komersial dan dewan di pusat konvensyen itu, selain daripada wang mengutip bayaran tempat letak kereta.

Akhirnya Felcra bersetuju mengambil alih projek itu selepas mesyuarat pada 21 Januari tahun ini. Berikutan itu, Felcra kini dilaporkan memerlukan wang tambahan.

Malah, mengikut surat Menteri Kewangan Diperbadankan yang ditujukan kepada Bung sebagai Pengerusi Felcra pada 12 April lalu, WZR kini adalah kontraktor projek berkenaan.

Ia dipertanggungjawab terhadap reka bentuk dan pembinaan, manakala pembinaan menara itu telah diambil alih oleh Felcra Properties Sdn Bhd.

Surat itu juga menyatakan bahawa WZR akan dibayar modal permulaan sebanyak RM20 juta untuk kerja-kerja permulaan. Kontrak ditawarkan untuknya tidak akan melebihi RM687.5 juta. Ia akan dibayar secara interim berdasarkan pembangunan kemajuan.

Nyata sudah kini WZR daripada sebuah syarikat pemaju menjadi kontraktor.

Namun, menurut satu laporan Kumpulan WZR yang dilantik itu sebagai kontraktor utama itu akan mambangunkan projek yang meningkat kosnya sehingga RM 850 juta.

Satu lagi laporan menyebut untuk kerja asas dan piling, WZR menyerahkan kerja kepada anak syarikat Econpile Holdings Bhd iaitu Econpile(M) Sdn Bhd dengan nilai kerja berjumlah RM120.5 juta.

Menurut Malaysiakini, Bung Mokthar apabila ditanya mengenai perubahan itu berkata perkara itu "bukan satu isu".

“Sebenarnya tak ada isu, segala yang berlaku diputuskan dalam mesyuarat penuh BoD (lembaga pengarah) Felcra dan dipersetujuia oleh MKD (Menteri Kewangan Diperbadankan) selaku pemegang saham, yang lainnya tak dapat saya maklumkan kerana ia strategi perniagaan,” katanya.

Menurut Bung Mokhtar yang juga adalah ahli parlimen Kinabatangan, WZR memenangi projek Menara Felcra itu melalui tender terbuka. Telus?

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Malaysiakini melaporkan, Pengarah Urusan WZR Ahmad Kamal Kasani juga enggan mengulas ketika dihubungi, dengan alasan beliau berada di Mekah.

Malaysiakini juga telah menghubungi Kementerian Kewangan untuk mendapatkan ulasan berhubung dakwaan berkenaan.

Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob diaju soalan berkata beliau tidak nampak ada sebarang ‘salah laku’ dalam projek Menara Felcra. Tidak ada laporan aduan mengenainya.

Beliau juga mengatakan tidak mendengar sebarang ‘kekeliruan atau masalah’ dengan pembangunan berkenaan.


Persoalan kini ialah jika tiada salah laku atau apa-apa yang berkaitan perkara 'tidak betul' kenapakah  Malaysiakini sengaja menimbulkan  dua isu ini?

Bagi tujuan ‘kepentingan tertentu’ atau sengaja menggangu Bung Mokhtar kerana sebab-sebab Malaysiakini yang tersendiri?