Sunday, June 21, 2009

NIK AZIZ - ADEEB TEGUR MEGAT PISAU

Berikut ialah respon panjang lebar dari seseorang yang menamakan Abeed hasil posting bertajuk KAMU TELAH SESAT WAHAI NIK AZIZ oleh Megat Pisau semalam.

Salam,
Wahai saudara yang budiman,

Sungguh terguris hati saya dengan apa yang ditulis oleh saudara itu. Apakah perkara yang terpendam dalam hati saudara itu? Mengapa hendak mencaci Nik Aziz dengan begitu rupa. Jauh apa yang saudara khabarkan itu banyak yang tidak benar. Janganlah saudara cuba untuk memanipulasi dan meracuni fikrah orang lain dengan tohmahan-tohmahan saudara itu. Bayangkan sekiranya terdapat segelintir pembaca yang membaca penulisan saudara itu tanpa menyelidik mana yang sahih dan mana yang batil. Sudah tentu rasa benci mereka membuak-buak terhadap Nik Aziz.

Silalah saudara baca keluaran terbaru Harakah keluaran BIL 1448 (19-21Jun). Salahkah Nik Aziz menerima kunjungan Lee Kuan Yew? Saya berpendapat tidak salah. Malah Perdana-perdana Menteri Malaysia sebelum ini pun ada yang bertemu dengan Menteri Mentor Singapura itu. Adakah pada masa itu, PM Malaysia sebelum ini tidak mengetahui yang Singapura itu adalah sekutu terkuat Amerika di Asia Tenggara selain Thailand. Jika hendak dibandingkan dengan Thaksin Shinawatra, Amerika lebih lagi teruk. Kenapa? Adakah PM sebelum ini tidak mengetahui yang Amerika itu telah membunuh ratusan ribu umat Islam di Afghanistan, Iraq, Pakistan dan banyak lagi. Ini tidak lagi dikaitkan dengan pembunuhan oleh sekutu-sekutu Amerika seperti di Somalia, Kashmir, Bosnia, Sudan, Mindanao dan banyak lagi. Jika saudara peka, Amerika itulah THE SUPERPOWER KAFIR HARBI in the world? Tetapi Malaysia masih boleh tersenyum melihat kekejaman dilakukan oleh Amerika. Lihatlah apa peranan Abdullah Ahmad Badawi semasa menjadi Pengerusi OIC. Saya melihat beliau hanya menggoyang kaki apabila Amerika berlaku kejam terhadap umat Islam. Setidak-tidaknya, keluarkanlah kritikan yang AMAT KERAS kepada Amerika.

Untuk pengetahuan saudara, PAS tidak mengharapkan apa-apa dari Lee Kuan Yew. PAS hanya beharap pujian oleh Lee Kuan Yew terhadap Kelantan itu adalah ikhlas. Lagipun, Lee Kuan Yew yang melawat Kelantan sendiri menafikan media-media yang mengkhabarkan berita tentang Kelantan adalah tidak benar. Beliau mengatakan yang Kota Bharu merupakan Bandar yang bersih dan ini tidak seperti dilaporkan oleh banyak media. Satu lagi, berkenaan pemerintahan PAS di Kelantan selama 18 tahun jelas terbukti tiada unsur korupsi dan ini telah dipuji oleh Lee Kuan Yew.

Berkenaan dengan snooker & billiard yang anda tulis itu, betulkah apa yang saudara khabarkan yang Nik Aziz itu sedang bermain snooker. Seseungguhnya itu tidak benar. Fitnah semata-mata. Itu sudah menjadi lumrah bagi tiap-tiap pemimpin masa kini sekiranya mengahdiri majlis pelancaran sesuatu aktiviti. Itu hanya adegan sebagi tanda perasmian sahaja. Kalaulah Nik Aziz bermain pun, saya pasti hanya pada hari itu sahaja dan itu tidak salah dan tidak bercanggah dengan syarak. Tetapi, sudah semestinya tidak. Adakah saudara mengetahui kenapa pada suatu masa dahulu Nik Aziz megharamkan permainan ini? Sebabnya pada masa itu, permainan ini terdapat banyak unsur judi,minuman keras dan pergaulan bebas. Tetapi setelah rakyat dididik dengan lembut dan gejala ini dapat dihapuskan, barulah permainan snooker ini dibolehkan semula. Kalau saudara perasan, sekarang mana ada tempat-tempat snooker di Kelantan yang menyediakan minuman keras. Ini sangat berbeza sekirnya anda pergi ke negeri-negeri lain seperti KL. Orang Islam bebas sahaja untuk minum najis syaitan itu sekiranya mengunjugi tempat snooker itu. Setakat membuat serbuan tidak berkesan sekiranya ia tidak dihapuskan. Inilah kemungkaran yang dilakukan kerajaan Malaysia sekarang. Hanya membiarkan umat Islam mengunjungi disko dan tempat pelacuran. Yang paling peliknya, rumah pelacuran itu ada yang halal & ada yang haram. Yang halal itu maksudnya ada lesen dan yang haram itu maksunya tiada lesen. Kalau di Kelantan memang diharamkan terus.

Berkenaan kerajaan campuran, itu masih dalam perbincangan semua pihak dan saya masih membuat pemerhatian dan tidak mahu membuat apa-apa andaian dan persepsi negatif kerana ia masih awal lagi untuk memberi komen. Tetapi, apa yang saya musykil, betulkah apa yang saudara dakwa bahawa non-muslim di Malaysia ini KAFIR HARBI atau hanya non-muslim dalam Pakatan Rakyat sahaja? Tidakkah mereka itu berstatus KAFIR-ZIMMI? Berbezakah KAFIR PAKATAN RAKYAT dan KAFIR BARISAN NASIONAL? Sebenarnya mereka ialah satu, iaitu kafir zimmi? Adakah saudara mengetahui apa itu kafir harbi dan kafir zimmi?
Dalam konteks syariat Islam, non-muslim terdapat dua, iaitu kafir harbi & kafir zimmi. Kafir harbi ialah orang kafir yang sedang terlibat pertempuran berdarah dengan muslimin atau berperang. Darah kafir harbi itu adalah halal untuk ditumpahkan seperti mana mereka juga mempunyai hak untuk membunuh muslimin.

Kafir Zimmi bermaksud orang kafir yang mendapatkan keamanan dari pihak muslim dan membuat taat setia kepada negara Islam bagi mendapatkan keamanan terhadap diri mereka di dalam negara Islam. Hukumnya haram bagi muslimin untuk mengganggu kafir zimmi, menyakiti, menzalimi atau mengurangi hak-haknya. Apatah lagi sampai membunuh mereka, iaitu perbuatan yang telah diharamkan secara mutlak dalam syariat Islam.
Saya bukan hendak mengajar saudara tapi itulah hakikatnya yang saya ketahui dan pelajari. Janganlah saudara menggunakan sewenang-wenangnya istilah seperti yang sedemikian kerana besar akibatnya nanti.

Berkenaan kes Perak, setiap orang mempunyai hak untuk bersuara. Mufti Perak mempunyai pandangan tersendiri dan Nik Aziz mempunyai pandangan tersendiri. Untuk pengetahuan saudara, dua orang ulama ini tidak berkelahi pun. Malah, mereka mengeluarkan hujah masing-masing dalam konteks ilmiah, iaitu mengikut tahap penguasaan ilmu masing-masing.

Yang mencetuskan kegawatan ialah media perdana yang memutar belitkan berita dan ingin mensensasikan berita yang kononnya Nik Aziz ini tidak betul. Maklumlah Nik Aziz tidak suka menyaman dan tidak mahu masuk mahkamah. Jadi media-media ini mengeluarkan fakta yang berat sebelah. Alhamdulillah, baru-baru ini Nik Aziz telah membuka saman terhadap Utusan Malaysia kerana menfitnahnya. Harap-harap kemenangan ke atas Nik Aziz.

Betulkah tidak ada maksiat di Perak? Kebanyakan negeri kerajaan pimpinan Barisan Nasional boleh dikatakan banyak pusat hiburan dan maksiat. Bagaimana saudara boleh katakana sebegitu rupa. Petikan saudara:

“Kenapa kamu tidak nasihat pengikut kamu supaya taat akan Sultan sebagai Amirul Mukminin sesebuah Kerajaan negeri itu selagi baginda bersolat dan tidak mengarahkan kegiatan maksiat? Kenapa Nik Aziz? Kenapa?”

Ini hanya provokasi media untuk menfitnah. Mereka sebenarnya bukan menentang raja, tetapi hanya bersuara untuk mendapatkan hak mereka agar Sultan membubarkan DUN. Tidakkah saudara terfikir sekiranya berbuat demikian konflik siapa yang patut memerintah Perak akan terjawab dan selesai.

Sekiranya sistem pemerintahan Barisan Nasional yang bercorak sekular yang ‘menghalalkan’ maksiat di negeri Perak dengan mengeluarkan lesen pusat-pusat maksiat, sesungguhnya walaupun mereka solat lima waktu sehari semalam, pemimpin itu tetap akan menanggung dosa kerana cuba menyesatkan rakyat ke kancah kehinaan di sisi Allah swt. Jadi pemimpin yang sebegini rupalah yang patut kita tentang habis-habisan demi menyahut syariat Islam dalam konsep amar makruf nahi mungkar. Saya percaya saudara memahami apa yang saya maksudkan lebih-lebih lagi saudara merupaka cicit TOK KHURASAN. Moga-moga Allah merahmati moyang saudara.

…Akan saya sambung lagi komen saya ni. Moga Allah merapatkan ukhuwah antara kita. Maafkan saya sekiranya terdapat kasar bahasa & mengguriskan hati saudara. Anggaplah ini sebagai perbincangan positif. Sekian…