Tuesday, September 30, 2008

KERANA ANWAR, YANG DI-PERTUAN AGONG DIPERSOAL

Gegernya semakin berkurangan.

Namun hasrat menabalkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri tetap berterusan.

Soalnya, hanya kerana Anwar, kuasa Yang Di-Pertuan Agong kini dicabar - apakah Baginda bersedia menegakkan demokrasi di Malaysia?

Selepas membaca rencana Profesor Dr Abdul Aziz Bari bertajuk “Yang di-Pertuan Agong atau Parlimen” disiarkan dalam Harakahdaily, Isnin 29 September 2008, jelas beliau bukan sahaja mempersoalkan penolakan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi terhadap cadangan Dato Seri Anwar agar diadakan satu persidangan khas parlimen.

Tetapi Aziz Bari turut mengemukakan persoalan apakah Yang Di-Pertuan Agong berani bertindak demi menegakkan demokrasi di negara ini.

Apakah hanya kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menjadi Perdana Menteri, Malaysia tidak demokratik?
Aziz Bari berpendapat cara pengundian di parlimen iaitu cara paling ideal dan lebih demokratik tidak akan berlaku kerana sistem politik Malaysia yang kurang terbuka dan tidak demokratik.
Beliau berhujah: “Kita boleh melihat dengan jelas betapa kerajaan Barisan Nasional berusaha sedaya upaya menghalang usul undi tidak percaya dibahaskan di Parlimen termasuklah dengan mengancam penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)”.
Ini meletakkan usaha menaikkan Anwar sebagai Perdana Menteri hanya melalui tindakan Yang di-Pertuan Agong, yang dilihatnya akan terhasil daripada pembacaan literal Artikel 43(4) bersama dengan Artikel 40(2)(a).

Kata Aziz Bari: “Cara ini yang lebih cepat daripada cara pertama tadi (undi tidak percaya di Parlimen”.
Cara ini lebih praktikal menurut Aziz Bari kerana “ia boleh menghalang kerajaan daripada terus menerus menyekat perubahan. Tetapi cara ini amat bergantung kepada kemahuan Yang di-Pertuan Agong untuk memainkan peranan yang lebih proaktif.”
Katanya lagi, di luar Eropah terdapat Raja yang secara aktif membantu lahirnya demokrasi di negara mereka. Inilah yang berlaku di Sepanyol, Thailand dan juga sedikit sebanyak di Jordan.
Di akhir rencananya beliau bertanya: “Adakah Raja-Raja kita juga mahu turut sama seperti Raja-Raja di negara-negara itu?”
Beberapa persoalan yang boleh ditimbulkan di sini:
1. Apakah Raja-Raja kita tidak berminat menegakkan demokrasi di Malaysia?
2. Sejauh ini apakah Raja-Raja kita hanya ‘memeluk tubuh’ dan membiarkan Malaysia tidak demokratik?
3. Wajarkah kita membuat pertanyaan dan andaian sedemikian ketika pihak yang ‘gilakan jawatan Perdana Menteri’ belum berbuat apa-apa?
4. Cabaran terhadap Yang di-Agong Agong dan Raja-Raja ini tidak lain dan tidak bukan hanya kerana usaha bersekongkol untuk menaikkan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Kata Aziz Bari, walaupun Yang di-Pertuan Agong lebih banyak memainkan peranan simbolik, Baginda sebenarnya berkuasa untuk memainkan peranan yang lebih aktif dalam situasi yang perlu.
Apakah ini bermakna bahawa Yang Di-Pertuan Agong sejauh ini tidak memainkan peranan aktif untuk menjadikan Malaysia sebuah negara demokrasi?

‘SEDEKAH SEKS’: APA PENDIRIAN ULAMA PAS, KEADILAN?

GEGER (riuh rendah) satu negara memperkatakan mengenai ‘sedekah seks”.

Namun peliknya, mana pergi ulama PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR)? Mana ulasan mereka?

Apakah perkara ini tidak penting atau kecil dan boleh dilupakan begitu sahaja?

Tidak dengar sepatah suarapun daripada mereka. Apakah apabila ‘terpercik air dari dulang ke muka sendiri’, mereka boleh buat-buat tidak tahu?

Mana ulasan dan apa pendirian Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Datuk Seri Abdul Hadi Awang atau juga Datuk Dr Haron Din?

Atau juga, mana ulasan daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim yang selalunya petah mengulas mengenai perkara-perkara berhubung Islam?
Bekas anggota Majlis Daerah Perak Tengah, Zul Hassan baru-baru ini dilaporkan mengeluarkan kenyataannya bahawa 'seks seperti menerima sedekah' dan mendakwa dia melakukannya dengan seorang wanita China disebabkan diperangkap Badan Pencegah Rasuah (BPR).
Mengejutkan ialah ulasan Timbalan Pengerusi PKR Perak, Zulkifli Ibrahim yang mempertahankan kenyataan Zul Hassan sebagai sekadar satu 'kesilapan bahasa yang tidak disengajakan.'

Sejauh ini kita mendengar pendapat dua mufti iaitu Mufti Perak dan Mufti Perlis dan terbaru Ketua Hakim Syarie Terengganu, Datuk Ismail Yahya menegur pelbagai pihak di negara ini agar tidak menyamakan perkataan yang berunsurkan kebaikan dengan perbuatan mungkar termasuk perkataan 'sedekah seks' bagi memastikan kemurnian beragama Islam terus terpelihara.

Beliau yang juga bekas Mufti Negeri Terengganu menyatakan dukacita sebab ada orang mempersendakan perkataan sedekah dengan perbuatan maksiat.

Beliau berpendapat, sedekah adalah amalan atau perbuatan yang amat digalakkan oleh Islam dan sesiapa yang melakukannya akan mendapat pahala daripada Allah.

''Bagaimanapun, perlakuan seks yang diharamkan adalah berdosa dan ditegah besar oleh Islam sebab ia berzina... mana boleh amalan baik disamakan dengan perkara mungkar,” tegasnya.

Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria pada 24 September lalu meminta individu Islam jangan berperilaku seperti orang bodoh dengan menyamakan habuan seks seperti sedekah.

Tegas beliau, kenyataan seumpama itu biasanya dikeluarkan oleh orang yang jahil tentang hukum agama apatah lagi jika diungkapkan mereka yang terlibat dalam politik.

"Seks itu zina dan kita tidak boleh menyamakan benda yang haram dengan yang halal.
Jangan sampai terlalu bodoh membuat kenyataan seperti itu. Cukup bodohlah kalau hendak mempertahankan diri kita (dengan cara itu). Seseorang ahli politik yang berfikiran seperti itu tidak layak menjadi seorang pemimpin," katanya.

Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin pula menyifatkan kenyataan Zul satu penghinaan kepada amalan sedekah yang mulia.
"Saya sangat dukacita dia boleh menyamakan antara yang halal dan haram. Perkara yang jahat dan baik merupakan satu perbandingan yang begitu bercanggah dengan syariat Islam," katanya.

Setiausaha Agung Persatuan Ulama Malaysia (PUM), Dr. Roslan Mohd. Noor berkata, individu yang mengeluarkan kenyataan sedemikian mungkin tidak mempunyai latar belakang Islam sepenuhnya sehingga sanggup berkata sebegitu.

Sejauh ini nampaknya PKR hanya berani menyokong keputusan Kerajaan Negeri Perak untuk memecat Ahli Majlis Daerah Perak Tengah berkenaan ekoran kenyataannya yang mengaku terima habuan khidmat seks tetapi disifatkan sebagai "sedekah".
Menurut kenyataan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail iaitu Presiden PKR, kenyataan itu memperlekehkan usaha Pakatan Rakyat ke arah pembentukan sebuah kerajaan yang menghormati kepercayaan rakyat.
Bagaimanapun, katanya, tindakan Kerajaan Negeri Perak yang pantas dan tegas dalam menangani isu ini memperlihatkan kesungguhan Pakatan Rakyat bagi memastikan pegawai kerajaan benar-benar berpegang pada etika dan moral, dan bukan sekadar cakap kosong.
Zul Hassan yang juga ahli PKR akan dihadap ke Jawatankuasa Disipin parti untuk menjelaskan kenyataannya yang menyamakan habuan seks dengan "sedekah".
Itukah sahaja yang mampu ditangani oleh PKR?
Apa pendapat rakan Pakatan Rakyat, PAS dalam isu ini? Selama PAS, termasuk Tok Guru Nik Aziz akan terus membisu?

"Second Opinion" !!!...

Salam Aidilfitri. Saya mengharapkan pertemuan kali pertama sempena 1 Shawal ini akan berlanjutan bagi sama-sama merenung dan menilai isu-isu yang geger (hangat dan riuh) diperkatakan di negara kita. Tujuannya bukan untuk menjadi ‘tukang karut’ atau ‘tukang menyampai’ tetapi mendekati isu-isu dan perkara yang digegerkan itu secara rasional dan adil. TERIMALAH KOMEN DAN PENDAPAT SAYA SEBAGAI ‘SECOND OPINION’!