Friday, April 5, 2013

Retak Pembangkang Semakin Terserlah Apabila Gagal Selesai Isu Agihan Kerusi


Bibit-bibit pertelingkahan mengenai kerusi yang bakal ditandingi oleh pakatan pembangkang semakin menyerlah.

Sehingga semalam, pakatan pembangkang belum dapat memuktamadkan isu pembahagian kerusi yang bakal ditandingi komponennya.

Pakatan membabitkan Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang. Amat jelas, kesukaran ketiga-tiga sekutu utama pembangkang itu mencapai kata sepakat turut membabitkan kerusi yang bakal ditandingi Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Esok kita akan selesaikan, kita ada mesyuarat lagi," kata Anwar ringkas sebelum meninggalkan Ibu Pejabat PKR semalam.

Beliau sebelum itu mempengerusikan mesyuarat khas Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat berhubung isu agihan kerusi yang bakal ditandingi termasuk menyelesaikan masalah pertindihan kerusi.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali ketika ditemui turut mengesahkan mengenai kegagalan mereka menyelesaikan isu agihan kerusi pada Khamis seperti yang dijadualkan.

Belum selesai, ada sedikit lagi. Petang esok kami ada lagi mesyuarat di sini," katanya sambil menambah bahawa beliau yakin isu agihan kerusi dapat diselesaikan segera.

Sidang media yang dijadualkan selepas itu turut dibatalkan.

Kenapa terpaksa dibatalkan?

Bimbang aka nada banyak pertanyaan kerana perpecahan di kalangan pembangkang semakin menyerlah dan mengelakkan soalan wartawan yang semakin berani?

Malah Anwar tidak dapat mengesahkan sama ada keputusannya untuk meninggalkan kerusi Parlimen Permatang Pauh dan berhijrah ke salah satu kerusi di Perak.

Anwar menjawab masih terdapat 'satu dua' isu yang perlu diberi perhatian. "Tentang itu esok saya akan balik Permatang Pauh dan bincang lagi," katanya.

Ketika diajukan soalan sama ada beliau sedang mengintai secara serius untuk bertanding di kerusi Parlimen Ipoh Timor, Anwar sekadar ketawa sebagai jawapan.

"Esok lah...tunggu esok," katanya.

Kerusi Parlimen Ipoh Timor dijangka kosong selepas veteran DAP, Lim Kiat Siang dijangka bertanding di kerusi milik PKR iaitu Parlimen Gelang Patah di Johor.