Sunday, October 11, 2015

Hanya Polis Dapat Bertindak…Ajar Guan Eng & Dua ‘Anjing’ Yang Kurang Ajar


Nak cakap apa lagi selain mempertahankan Lim Guan Eng.

Semalam, Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) menafikan Ketua Menteri Lim Guan Eng merasuah tiga daripada pegawai penguatkuasanya untuk menarik balik laporan polis terhadap dua lelaki yang melanggar peraturan memarkir kenderaan di George Town.

Dalam sidang medianya Ahli Majlis MBPP, iaitu agensi kerajaan negeri pimpinan DAP,  Ong Ah Teong berkata dakwaan itu adalah "pembohongan, fitnah jahat dan cubaan mencetuskan kebencian terhadap kerajaan negeri."

Beliau membuat kenyataan mengulas pada akaun Facebook Penang Kini yang dikendalikan pihak tidak dikenali.

Dalam posnya, penulis mendakwa Lim memberikan habuan RM200 kepada tiga penguatkuasa MBPP yang terlibat mengunci tayar sebuah kereta di George Town supaya menarik balik laporan polis terhadap dua lelaki Cina yang memaki mereka.

Tindakan mengunci tayar kereta sedang dijalankan secara meluas di Pulau Pinang kerana pemiliknya melanggar undang-undang dengan meletakkan kereta di tempat yang salah atau di luar tempat ruang letak kereta yang ada, yang kadang-kadang menyebabkan kesesakan lalu lintas di pusat bandar George Town.
Bagaimanapun, pemilik kenderaan terbabit berhujah bahawa kerajaan tidak boleh mengambil tindakan mengunci tayar kereta kerana ia tidak menyediakan tempat letak kereta yang mencukupi.

Penang Kini menarik banyak komen dengan kebanyakannya berbau perkauman terhadap pegawai MBPP serta dua lelaki yang terlibat dalam insiden berkenaan.

Ong membuat laporan polis terhadap akaun berkenaan yang dikatakan "mempertikai maruah" tiga pegawai penguatkuasa Melayu berkenaan.

Kelmarin Kerajaan Pulau Pinang memberi penghargaan kepada tiga pegawai penguatkuasa MBPP yang baru-baru ini mendapat layaran kasar kerana menjalankan tugas mereka mengunci tayar kereta yang diletak di tempat yang salah di George Town.


Ketua Menteri Lim Guan Eng menyerahkan kepada mereka masing-masing RM200 di atas "keberanian dan sikap profesional" mereka ketika berdepan dengan insiden itu yang berlaku di Jalan Campbell pada 7 Oktober.

Tiga pegawai berkenaan ialah Zarina Othman, Siti Asa Abu Bakar, dan Sabrina Mohd Sabri.

Lim berkata, dalam menghadapi situasi mencabar itu, mereka tetap tenang, profesional dan berani, serta mempertahankan etika kerja mereka dalam menguatkuasakan undang-undang negara.

Mereka telah mengunci tayar kereta Myvi Perodua yang diletakkan di kaki lima di sepanjang jalan yang sibuk.

Dalam satu sidang media yang diadakan kelmarin, Ong menjelaskan bahawa pemilik kereta dan rakannya marah apabila diberitahu mereka perlu membayar RM50 untuk membuka kunci tersebut.

Kata Ong, pemilik dan rakannya bertengkar dengan pegawai berkenaan dan cuba membuka sendiri kunci tersebut tetapi tidak berjaya.


Katanya, walaupun Zarina cuba menjelaskan perkara itu kepada mereka dengan tenang, kedua-dua lelaki bertindak agak kasar dan mencampakkan wang kertas RM50 ke atas tanah, dan bukan memberi wang itu kepada pegawai itu.

Malah, katanya, pemilik dan rakannya mengugut pegawai berkenaan, dan memanggil mereka anjing.

Kata Ong kejadian berlaku kira-kira jam 11 pagi pada 7 Oktober lalu dan sejam kemudian, seorang daripada pegawai terbabit membuat laporan polis berhubung tindak tanduk dua lelaki berkenaan.

"Bagaimanapun pengadu menarik balik laporan berkenaan pada malamnya kerana bimbang terhadap keselamatan diri selepas diugut dua lelaki terbabit yang akan mencederakannya jika mereka terserempak lagi.

"Malah mereka memanggil penguatkuasa itu sebagai anjing," katanya.

Sehari kemudian, kata Ong, MBPP membuat sidang media mengutuk dua lelaki berkenaan dan menggesa penguatkuasa MBPP itu membuat laporan polis semula.
Penguatkuasa terbabit kemudian membuat laporan polis untuk kali kedua.

"Hanya sehari kemudian (9 Oktober) Lim menyerahkan insentif RM200 kepada tiga penguatkuasa itu kerana keberaniuan dan profesionalisme mereka menangani kes berkenaan," katanya.

Semalam polis menahan dua lelaki untuk membantu siasatan berhubung dakwaan cuba menghalang pejawat awam melaksanakan tugas.

Kita berharap polis bertindak adil dan ‘mengajar dengan baik’ sesiapa juga yang membuat kecoh dan ‘kurang ajar’ seperti ini.

Laporan menyebut, dua lelaki yang didakwa bertindak biadap memaki dan mencampak duit kepada anggota penguatkuasa MBPP itu direman selama tiga hari bermula hari ini.

Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP MiorFaridalatarash Wahid berkata polis akan melengkapkan kertas siasatan kes berkenaan selepas menjalankan siasatan ke atas dua lelaki berusia 19 dan 25 tahun yang ditahan semalam.

"Rakaman video itu dibuat oleh seorang daripada penguatkuasa berkenaan dan setakat ini polis telah merekodkan keterangan tiga penguatkuasa MBPP yang terlibat dalam insiden berkenaan

"Selain itu, kami juga akan panggil beberapa lagi saksi bagi membantu siasatan kes berkenaan," katanya di Georgetown semalam.


Beliau berkata polis percaya dapat melengkapkan kertas siasatan kes itu dalam tempoh terdekat dan seterusnya menyerahkan kepada Ketua Unit Pendakwaan untuk arahan selanjutnya.

Mior Faridaltrash berkata kes itu disiasat menurut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang tugas penjawat awam dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum tiga bulan dan denda RM1,000.