Sunday, October 18, 2009

PETUGAS UMNO LANTAK MAKANAN HARAM?

Sebuah portal berita pro-PAS di Terengganu mendedahkan bagaimana petugas UMNO di Teluk Kemang ketika pilihan raya kecil Bagan Pinang, dikatakan melantak ‘makanan haram’.

Tanpa menyebut siapa tetapi mengaitkannya dengan Setiausaha Kerjaaan Negeri, portal berkenaan memaparkan berita bertajuk “Petugas UMNO Terengganu Tidak Kira ‘Halal Haram’?

Jika benar, ini sedikit memalukan, seolah-olah petugas UMNO tidak kira halal haram.

Namun persoalannya betulkan petugas
UMNO melantak makanan di situ.

Kalau tidak benar bagaimana? Nanti percuma sahaja kena saman!

Baca apa yang ditulis dalam portal berkenaan:

Petugas Umno Terengganu Tidak Kira ’Halal Haram’?

TELUK KEMANG – Para petugas kontinjen Umno Terengganu yang datang untuk berkempen pada pilihanraya kecil DUN Kuala Terengganu di lihat makan makanan dan minuman di kedai yang tidak ada penarafan ’halal’ disini beberapa hari lalu.

Wartawan Buletinonline dalam perjalanan membuat liputan program ’Pentas Pemuda DAP’ yang diadakan di Markaz DAP Batu 9 Jalan Teluk Kemang telah terserempak dengan dua buah kenderaan rasmi kerajaan negeri Terengganu.

Kedua-dua buah Mercedes yang dipercayai milik Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu bernombor plat TT3 dan TAN111 diyakini di gunakan oleh dua orang Exco kerajaan negeri Terengganu.

Walaupun kelibat kedua-dua Exco berkenaan tidak kelihatan dipersekitaran kawasan Batu 9, namun beberapa orang berbangsa ’Melayu Islam’ yang diyakini hadir bersama kedua-dua kenderaan rasmi negeri Terengganu itu, dilihat sedang makan dan minum dalam sebuah kedai Cina yang tidak ada tanda ’Halal’.

Sepanjang perjalanan lebih 20 km dari bandar Port Dickson menyusuri pantai hingga ke Pasir Panjang terdapat berpuluh-puluh kedai makan milik Melayu Islam yang menjalankan perniagaan.

Di sekitar, ’Waterfront’, Batu 5 dan Batu 6, Jalan Port Dickson ke Pasir Panjang sahaja terdapat lebih 20 puluh buah kedai makan yang menyediakan makanan orang Islam yang tidak mendatangkan syak sama sekali kerana ia dikendalikan dalam premis dan petugas yang jelas.

Namun, entah apa sebabnya, para petugas yang dipercayai datang bersama-sama Exco kerajaan negeri Terengganu itu telah memilih sebuah kedai Cina yang jelas tidak ada penarafan halal serta menjual minuman keras dan minuman ringan secara yang bercampur baur.