Monday, May 28, 2012

BN Lawan ‘Polisi Dengan Polisi’ Dengan Pakatan


Pengerusi baru Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang, Teng Chang Yeow telah meletakkan fokus untuk menawan negeri tersebut dalam pilihan raya akan datang daripada Pakatan Rakyat (PR) menggunakan kaedah "polisi menentang polisi" berbanding mencari kekurangan perikatan pembangkang tersebut.

Pemimpin Gerakan itu telah merencana rancangan pembangunan komprehensif alternatif yang menjanjikan kepesatan pembangunan ekonomi dan membantu meningkatkan status sosio ekonomi rakyatnya, termasuk merapatkan jurang antara kawasan pulau dan tanah besar.

Beliau berkata kepada The Malaysian Insider sewaktu temu ramah khas baru-baru ini untuk menggunakan keupayaan BN berbanding mencari kelemahan PR kerana pada masa ini, kaedah itu tidak lagi digunakan kerajaan, lebih-lebih lagi DAP Pulau Pinang.

Teng mengakui kerajaan DAP di bawah Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng, berjaya menguruskan negeri itu dengan baik sejak 2008 dan sebarang cubaan BN untuk menafikan perkara itu oleh BN akan memakan diri sendiri.

"Mereka berjaya mentadbir dan menguruskan Pulau Pinang dengan baik dan memberikan gambaran positif oleh rakyat.

Mereka berjaya mengurus ekonomi, kumpulan berpendapatan rendah - gambaran yang ditanamkan di minda rakyat," kata Teng dengan berhati-hati.

Namun Setiausaha Agung Gerakan itu dengan segera menambah "Rome tidak dibina dalam tempoh semalaman", menjelaskan segala kejayaan PR adalah atas hasil usaha BN selama 40 tahun bertapak di negeri tersebut.

Mengambil kira pepatah yang mengatakan politik adalah permainan persepsi, Teng menegaskan pengundi sekarang melihat apa yang BN boleh tawarkan kepada mereka berbanding PR.

"Rakyat mulai melihat kami, bagaimana kami akan memerintah dengan lebih baik dari kerajaan PR, apa yang boleh kami tawarkan kepada mereka," katanya.

Ini jelasnya, adalah petanda positif kerana ia merupakan perubahan yang amat besar sejak 2008 apabila pengundi mula "menutup pintu hati mereka untuk BN."

Salah satu kunci utama adalah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Sebahagian pengundi mungkin pro PR di Pulau Pinang, katanya, menyukarkan untuk mereka menerima perubahan yang dilaksanakan Najib sejak 2009, terutamanya Program Transformasi Ekonomi (ETP), Program Transformasi Kerajaan (GTP), dan Program Transformasi Luar Bandar (RTP).

Najib, jelas Teng, telah membawa perubahan besar terhadap BN yang mana, pengundi sebelum ini anti BN.

"Melihat kepada transformasi Najib, ia menunjukkan perdana menteri ikhlas untuk membantu setiap lapisan masyarakat. Rakyat sedar beliau berusaha yang terbaik untuk memajukan ekonomi negara," katanya.

"Jadi ini adalah caranya kami akan berperang - ia adalah berkenaan apa yang akan kami (BN) tawarkan, berbanding menghina PR. Kami akan lawan polisi dengan polisi, idea dengan idea. Jika kami menggunakan pendekatan sedemikian, ia tidak akan berlarutan."

Teng menjelaskan Pulau Pinang perlu beralih daripada fokus kepada bidang perusahaan, yang mana jelasnya sudah berada di kemuncaknya.

Sektor berkenaan jelasnya telah membantu membina asas yang kukuh bagi ekonomi negeri tersebut, keseluruhannya pada 1960an dan 1970an, negeri itu kini kekurangan kawasan dan tenaga kerja untuk industri menggunakan tenaga buruh ini.

"Apa yang kami ada adalah untuk merubah Pulau Pinang kepada syurga pelancongan antarabangsa; kami mahu menjadikan Pulau Pinang Daerah Kewangan Antarabangsa; kami ingin membina Taman Inovasi Dynamo; meningkatkan pembangunan perikanan pesisir pantai; dan juga menjadikan Pulau Pinang sebagai hub akuakultur," katanya.

Teng turut mengulangi pendiriannya menjadi Pulau Pinang zon pelabuhan bebas jika BN berkuasa, dan berkata ia adalah rancangan komprehensif untuk pembangunan infrastruktur yang terancang, pembangunan perhubungan perniagaan dan keperluan industri lain untuk menyokong status tersebut.

Beliau turut akan menyemak semula sistem pengangkutan dan menggunakan polisi untuk rumah mampu milik bagi penduduk Pulau Pinang dan mengambil kira faktor kenaikan kos dan harga barang di negeri tersebut.

"Sejak dulu lagi di bawah BN, apabila membina perumahan RM25,000 kos rendah menjadi isu kerana pemaju enggan membinanya, kami bercadang pada harga RM42,000 bagi polisi kos rendah dan sederhana.

"Sekarang harga melonjak kepada RM72,000 ... tapi ini tidak membantu menyelesaikan kos harga rumah. Jadi ia kembali kepada perancangan dan isu tanah - bagaimana kami akan mengubah premium tanah, kami memerlukan mekanisme efektif untuk memberikan subsidi terhadap rumah kos rendah bagi kehendak sosial ... dan bagaimana menjadikan ia mampu milik," katanya.

Teng menjelaskan kerajaan cuba untuk tidak meneruskan penggantungan terhadap membersihkan lebih kawasan dan membuka kawasan baru sebaliknya mengutamakan terhadap "pembangunan semula", kawasan skim perumahan kerajaan.

"Tambahan pula, kami memerlukan kunci aktivit utama kepada tanah besar dan menjadikan pulau satu kawasan yang sesuai untuk didiami dan juga pelancongan," katanya menjelaskan jurang yang luas antara tanah besar dan pulau.

Pulau Pinang jatuh ke tangan pembangkang; DAP, PAS, PKR sewaktu PRU 12 pada 2008 apabila Gerakan yang memerintah hampir 40 tahun sejak 1969, ditewaskan tanpa memenangi walau satu kerusi. Rakan BN yang lain Umno bagaimanapun menyelamatkan 11 daripada 15 kerusi.

Yang lain, dimenangi DAP (19), PKR (9) dan PAS (1). Walaupun Umno berjaya menawan hati pengundi Melayu, Gerakan dan MCA perlu lebih berusaha gigih untuk menarik undi daripada masyarakat Cina.

Dengan 40 kerusi, 22 daripadanya dikuasai pengundi majoriti Cina.

Dalam pilihan raya akan datang, Umno akan bertanding di 15 kerusi, Gerakan, 13, MCA, 10 dan MIC, dua.