Thursday, December 11, 2008

INGATAN, SEORANG HAMBA DI KAKI BUKIT ANTARABANGSA

wan_jtk dalam tranungkite.net hari ini cuba membuka minda apabila bertanya kenapa harus aku beri sumbangan? Mereka dah kaya, dah berpunya kereta, rumah dan isteri yang besar.

Kalau susah upahlah kontraktor untuk tolong, kalau dah kaya jangan buat cara orang miskin.

Beliau merujuk kepada mangsa tanah runtuh di Bukit Antarabangsa.
wan_jtk seterusnya berkata: “Hartaku sekelumit.... mereka rugi, tapi masih selamat berkoyan-koyan duit dalam bank. Kenapa perlu tolong!!!

Bertambah menyampah dekat semua ribu-ribu mangsa hanya sebab seorang insan menjerit-jerit menyalahkan orang lain. Rasakan kesusahan mangsa berembang yang menderita.”

Katanya, perasaan itu diolah dari pembacaan saya di tranungkite.net tentang perasaan forumer-forumer yang bengang dengan insiden-insiden yang tak berkenan di hati hasil lagak beberapa titik nila di runtuhan bukit antarabangsa.

“EH!!!! Sejak bila pula rakyat malaysia meraikan dendam sengketa antara yang miskin dan yang kaya? Teruk benorr yer kualiti sosial di Malaysia ni. Sang kaya yang beberapa peratus di bukit itu di "padan muka" atas dosa mereka memacak istana di lereng bukit.

Akibatnya yang susah dan merana teruk di sarang merpati bertingkat itu turut terpalit mendapat bala dari kita yang juak dan muak dengan perangai beberapa titik nila itu.

“Rakan-rakan semua, ada seorang insan juga yang mempunyai banglo mewah di lereng bukit di tempat berlainan di kuala lumpur ini........ insan itu juga pemimpin kamu yang kamu segani selama ini. Kenang-kenangkanlah bila mengutuk insan lain, adil-adilkanlah.

Selami dahulu perasaan orang yang mendapat ujian dan musibah walau miskin, kaya, zalim atau baikkah mereka sebelum ini. Kerana ada orang yang kaya dan mempunyai banglo mewah, mungkin jahil tentang kemudaratan ini, tapi mereka mungkin banyak amalannya di sisi Allah, “ kata wan-jtk.

Menurutnya, kerana kita orang yang berjiwa besar, kita harus bantu orang yang susah demi menyebarkan sunnah dan ajaran yang murni tinggalan para rasul. Kalau tak percayakan satu saluran, InsyaAllah akan ada saluran yang lebih jujur dan mendapat kepercayaan kita.

Anggap sahajalah sama perasaan orang yang menjerit dan menyalahkan pihak yang menolong itu sama gelojak dan perasaannya dengan mangsa yang menangis dan bertempik di runtuhan berembang. Mereka mempunyai emosi dan hanya Allah yang tahu betapa rapuhnya emosi itu jika di uji. Fahamilah!!!

Dalam hal berkaitan ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Shahrir Samad, berkata kerajaan tidak bercadang memberi sebarang pampasan kepada mangsa dan penduduk Bukit Antarabangsa yang terjejas akibat tanah runtuh yang meranapkan 14 banglo dan mengorbankan empat nyawa, Sabtu lalu.

Sebaliknya, katanya, kerajaan hanya memberi bantuan kebajikan kepada mangsa bagi meringan beban mereka.

Beliau berkata, pendirian kerajaan mengenai pembangunan di lereng bukit jelas iaitu tidak membenarkan sebarang bentuk pembangunan di kawasan berisiko.

Menurut beliau, sebarang keputusan berhubung perkara itu tertakluk kepada kerajaan negeri menerusi pihak berkuasa tempatan (PBT) yang bertanggungjawab memberi kelulusan di kawasan mereka.

"Bagi Kerajaan Pusat, kita hanya bagi bantuan kebajikan ihsan. Pendirian kerajaan juga jelas, perkara ini tidak sepatutnya berlaku, kita sudah beri amaran dan nasihat, sepatutnya PBT ambil tindakan segera (menangani masalah dari awal)," katanya semalam.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata kerajaan negeri membantu mereka mencari hartanah yang boleh dibeli untuk kediaman baru tetapi belum memutuskan membayar pampasan.