Wednesday, February 25, 2009

DAP LAGI BAIK DARIPADA PAS, PKR

Bukan Zin sahaja tetapi kerajaan Barisan Nasional seluruhnya.

Soal menurun atau menghapuskan bayaran tol bukan kerja seorang Menteri Kerjaraya semata-mata. Ia keputusan kerajaan Barisan Nasional (BN) seluruhnya.

Apapun, kita puji langkah DAP kerana tahu menghargai usaha kerajaan hapus tol.

Bagaimanapun, kita sanjung usaha yang dibuat oleh Zin untuk mencadangkan perkara ini dan kementeriannya bekerja keras untuk memujuk kerajaan bersetuju dengan langkah itu.

Yang menarik, usaha kerajaan ini dihargai oleh DAP.

Bukan macam rakan Pakatan Rakyat yang dua lagi – PAS dan PKR – yang tahu hentam saja.
Usaha kerajaan dihargai apabila DAP semalam memuji tindakan kerajaan menghapuskan kutipan tol di dua plaza di Kuala Lumpur dan langkahnya untuk mendeklasifikasi kebanyakan perjanjian konsesi tol lebuh raya.

Timbalan pengerusi DAP Selangor, Tony Pua, yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara berkata: "DAP ingin mengucap tahniah kepada Menteri Kerja Raya (Datuk Seri Mohd Zin Mohamed) atas usahanya untuk mendeklasifikasi(perjanjian) dan menghapuskan tol di dua plaza dalam dua minggu lalu".

Pua menyatakan ini kepada pemberita sebagai reaksi terhadap pengumuman Mohd Zin semalam yang kutipan tol di Plaza Salak Jaya di Lebuh Raya Sungai Besi (Besraya), dihapuskan sejak tengah hari semalam.

Kutipan tol di plaza Petaling Jaya Selatan 2 (PJS 2) menghala ke Kuala Lumpur di New Pantai Expressway (NPE) telah dihapuskan pada 13 Februari lalu.

Pua berkata kerajaan juga perlu mengkaji keperluan menghapuskan kutipan tol di tempat lain seperti di Lebuh Raya Utara-Selatan dan Butterworth-Kulim Expressway menjelang 2016.