Tuesday, October 26, 2010

SAMAN SAJALAH MALAYSIAN INSIDER TU YB!

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim, menunjukkan salinan laporan berita yang disiarkan portal The Malaysian Insider pada sidang media di sebuah hotel, di sini, hari ini. Susulan laporan bertarikh 20 Oktober lalu, Syed Sobri bersama peguamnya akan membuat laporan polis serta mengkaji untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap portal berkenaan.

Tunggu dan timbang apa lagi YB!

Saman terus saja macam Felda buat tu. Mereka ini memang kurang ajar dan sengaja nak memburukkan ADUN Barisan Nasional.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim hari ini menyatakan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap portal berita The Malaysian Insider kerana menyiarkan berita yang memfitnah dan mengaibkannya, Rabu lalu.

Syed Sobri yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Padang Terap, berkata laporan portal berita itu yang menyebut beliau diisytihar muflis Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Oktober lalu berikutan kegagalan syarikatnya membayar caruman kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah tidak berasas.

Katanya, laporan itu jelas berniat jahat untuk menjejaskan reputasinya sebagai wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dan ahli perniagaan.

"Saya akan membuat laporan polis dan sedang berbincang dengan peguam untuk menyaman portal berita berkenaan yang jelas mempunyai niat jahat terhadap saya serta untuk menjejaskan reputasi saya sebagai ADUN dan ahli perniagaan.

"Tindakan portal berita itu mendahului keputusan mahkamah, sedangkan mahkamah tidak pernah mengeluarkan perintah muflis terhadap saya," katanya hari ini.

Laporan portal itu pada 20 Oktober lalu yang memetik sumber menyebut Syed Sobri yang juga pengasas Kulim Enterprise gagal menyelesaikan baki caruman lebih RM700,000 kepada KWSP dan lembaga berkenaan dikatakan membawa kes itu ke mahkamah pada 2003.

Laporan itu juga menyebut selain Syed Sobri, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur turut mengisytiharkan muflis terhadap tiga defendan lain serta syarikatnya.

Syed Sobri mengakui beliau memang mempunyai tunggakan hutang dengan KWSP, tetapi hanya RM150,000 dan bukannya RM700,000 seperti dilaporkan portal berita itu.

"Maklumat itu dikeluarkan oleh KWSP dan saya sudah membuat bayaran sebanyak RM50,000 dan bakinya RM100,000 lagi saya jelaskan melalui ansuran.