Wednesday, January 6, 2010

ANWAR IBRAHIM - GRAND DESIGN MENGHANCURKAN DOMINASI BN, PERGUNAKAN SENTIMEN BANGSA DAN NAMA ALLAH

Daripada : www.pisau.net

Negara heboh selepas makhamah memutuskan bahawa kes pengunaan nama Allah dibenarkan kepada Herald Tribune.Hari ini menjadi persoalan kenapa selepas lebih 50 tahun negara merdeka isu ini baru di bangkitkan.

Sedarkah anda isu ini berbangkit sejak bermulanya pembebasan Anwar Ibrahim,sebelum ini negara aman damai,persefahaman antara kaum cukup utuh dan bertolenransi,tiba tiba dalam sedar tak sedar hampir kesemua kita terperangkap didalam sentimen perkauman apabila ada jendalu yang menyucuk segelintir pemimpin pemimpin politik .Sebelum ini kita juga sedia maklum tidak pernah timbul persoalan akan hak istimewa orang melayu,kesultanan melayu dan agama islam.

Sejak Anwar Ibrahim mempromosi liberalisme dan pluralisme,ramai kalangan politic animal terpalit secara bersama terikut rentak Anwarisme.Keterbukaan kononnya menjadi tanda aras baru yang harus di terima oleh majmuk Malaysia,walhal rakyat sudah mempunyai persefahaman antara kaum sejak dulu lagi.Dalam bahasa mudah ialah kontrak sosial.Sejak pembebasan Anwar,beliau menampakkan keterbukaan tidak bertempat didalam semua segi,jika sebarang pihak tidak dapat menerima fahaman beliau maka akan dituduh sebagai jumud,rasis dan tidak berlaku adil.

Kala ini begitu heboh memperkatakan isu pengunaan nama Allah oleh pihak bukan Islam.Malah tujuan dan niat asal pihak kristian boleh dipertikaikan.Umat Islam sedia maklum kegiatan mubaligh kristian bergerak aktif siang dan malam memurtadkan ramai umat Islam dinegara ini.Begitu banyak kes berlaku di seluruh negara dan di IPTA.

Terpalitnya kalangan politic animal terutamanya segolongan PAS Liberal seperti Pisau katakan tadi apabila mereka turut sama bersetuju saranan dan agenda Anwar Ibrahim agar nama Allah adalah hak semua penganut agama.Pisau cukup pasti mereka tidak akan terlepas pandang isu murtad,masakan tidak sebelum ini mereka cukup menjuarai perjuangan ke arah negara islam dan pimpinan Ulamak.Malah menuduh Umnolah puncanya ramai umat Islam murtad kononnya tidak mengamalkan kepimpinan ulamak dan tidak islamik.

Tindakan beberapa kerat pimpinan PAS mengeluarkan hujah berupa dalil tanpa takwil yang mendalam memberi kesan yang cukup besar.Mereka langsung tidak memikirkan coleteral damage yang bakal dihadapi oleh umat Islam di Malaysia.

Anwar Ibrahim bersama sekumpulan think tank pakatan haprak telah mengenal pasti titik lemah dan kelompangan sosio budaya dan agama di negara ini.Beliau tahu, Umno cukup kuat melayunya,jika disentuh isu melayu,hak keistimewaan bumiputra dan Islam, maka pasti akan di lawan habis habisan oleh Umno.Justeru beliau memainkan jarum dengan menyebarkan fahaman kesama-rataan. Peluang untuk mendapat sama rata oleh kaum minoriti adalah mustahil sama sekali,Garapan menu sudah disediakan,jenis lauk sudah dikenal pasti maka dengan hanya mengambil bau,mereka yang lapar sudah pasti dapat membayangkan keenakan juadah yang bakal disediakan oleh Anwar Ibrahim dan pakatan haprak nanti.Peluang cukup mustahil jika tidak kerana muslihat skrip Anwar Ibrahim.

Di sinilah bermulanya timbul sifat jalangan oleh parti PAS,mereka menyahut saranan Anwar Ibrahim,maka keluarlah kenyataan Nik Aziz mengenai politik suku atau kebangsaan.Perkara ini berlarutan sehinggalah episod mengadai ayat quran dan kemuncaknya pengunaan nama Allah oleh pihak kristian.

Anwar Ibrahim tahu, jika kerusi yang dimenangi di semenanjung masih tidak cukup untuk membantu beliau memenangi 2/3 kerusi diparlimen,maka beliau memainkan sentimen pluralisme dan islam liberal dikalangan bukan Islam. Sasaran beliau adalah Sabah dan Sarawak.Di sana penganut kristian adalah lebih ramai dan dikatakan pengundi tegar BN. Dengan memainkan sentimen nama Allah,beliau percaya satu ombak penentangan akan berlaku jika kerajaan pusat pimpinan BN tidak membenarkan pengunaan nama Allah oleh golongan penganut katolik.

Video anwar berkempen membuktikan segalanya,beliau berkempen semasa pilihanraya Batang Ai menjanjikan pengunaan nama Allah oleh pihak gereja dan ternyata cukup banyak berbohong kepada rakyat.

Video ini juga membuktikan Anwar Ibrahim mempolitikkan isu pengunaan nama Allah.

Pisau yakin anda pembaca pasti berasa hairan,kenapa pihak katolik begitu bersungguh sungguh untuk mengunakan nama Allah,kenapa isu ini baru timbul? Terdesak sangatkah penganut Kristian untuk mengunakan nama Allah, terasa kurang imankah penganut kristian jika tidak mengunakan nama Allah? Pisau ada bertanyakan kepada rakan yang menganut kristian katolik,beliau sendiri tidak mahu mengunakan nama Allah,katanya mengapa beliau harus mengunakan nama tuhan Islam,beliau tidak diajar untuk menyebut nama Allah sejak dari kecil lagi,malah keturunan beliau langsung tidak pernah menyebut nama Allah dalam anutan mereka.

Yang lebih menghairankan yang bukan kristian pula lebih 'sudu dari kuah''(melampau keterlaluan baik hati mereka). Ini diperlihatkan dengan hujah Nik Aziz ,Khalid Samad dan sekumpulan PAS Liberal.Mereka bersama sama Anwar dan liberalist cukup kuat mempromosi pengunaan nama Allah.

Cuba anda fikirkan negara Belanda yang majoritinya beragama kristian,umat Islam hanya dalam lingkungan sejuta orang. Terdapat saranan agar nama Allah digunakan disana.Tetapi yang menariknya dalam pungutan suara yang dijalankan pada tahun 2007 telah menolak untuk mengunakan nama Allah.
A survey in the Netherlands' biggest-selling newspaper De Telegraaf on Wednesday found 92 percent of the more than 4,000 people polled disagreed with the bishop's view, which also drew ridicule.
"Sure. Lets call God Allah. Lets then call a church a mosque and pray five times a day. Ramadan sounds like fun," Welmoet Koppenhol wrote in a letter to the newspaper.

Live Vote
* Do you think people of all faiths should call God "Allah" to help religious relations? - 37809 responses

Yes. It means the same thing and could help ease tensions - 6.7%

No. We should stick to the English word for God - 85%

I don't know or don't care - 8.2%

Apa relevennya pihak Herald Tribune di Malaysia begitu mahukan mengunakan nama Allah,walhal dinegara kristian dan majoriti 98% penduduk penganut kristian sendiri menolak mengunakan nama Allah.

Sudah pasti tujuan dan niat boleh dipersoalkan.Apa sebabnya PAS dan PKR begitu mahukan nama Allah digunakan oleh Herald Tribune jika tidak bermotifkan politik semata mata dan disamping itu matlamat pihak gereja jelas mempunyai matlamat tersembunyi.

Apabila timbulnya desakan dan bantahan oleh umat Islam,kerajaan dilihat sebagai tidak adil dan sudah ada timbul desakan kepada PM agar lebih menghayati semangat 1Malaysia semata mata mahukan pengunaan nama Allah.Di sini kita dapat melihat kedudukan PM sebagai pemimpin nombor satu negara di gambarkan seolah olah tidak berlaku adil dan tidak 'walk the talk' walhal anasir yang memulakan jarum dan persepsi sentimen perkauman dan agama dilihat menjuarai suara di satu pihak yang kononnya tertindas akibat artikel 11 dan keputusan makhamah.

Malah hujah paling dangkal yang dibuat oleh kalangan pakatan haprak kononnya keputusan makhamah dibuat oleh hakim adalah permainan Umno. Umno tidak sama sekali mempunyai kuasa terhadap makhamah, jika benarlah Umno menguasai hakim,mengapa hakim yang sama iaitu Hakim Mahkamah Tinggi, Yang Arif Hakim Puan Lau Bee Lan membuat keputusan memihak kepada pakatan rakyat berkenaan isu kerajaan negeri Perak?Adakah hakim ini yang dikawal oleh Umno?

Pisau perhatikan ada satu gerakan yang cuba menghancurkan BN dari dalam,sudah pasti mereka yang beragama kristian akan membuat tuntutan didalam kabinet agar PM lebih bersifat 'adil'. Taruhan nama Allah antara perbezaan agama bakal meruntuhkan persefahaman sesama pemimpin BN terutamanya dari Sabah dan Sarawak. Jika mereka benar benar memperhalusi perkara ini dan sedar,sudah pasti akan ada suara pemimpin BN beragama Kristian akan bangkit menentang pengunaan nama Allah oleh Herald Tribune. Tetapi sehingga saat ini,adakah dikalangan mereka turut sama membantah senada dengan pemimpin BN yang beragama Islam?

Rakyat Malaysia harus faham secara mendalam permainan politik Anwar Ibrahim yang cukup halus dan jelas mengkucar kacirkan semangat perpaduan antara kaum dan agama,dengan hanya mengunakan sentimen sebegini Anwar Ibrahim dan PAS berjaya mengaut keuntungan political mileage yang cukup banyak walaupun bersifat gampangan .

Pecah dan perintah bersama matlamat menghalalkan cara. Itulah cara politik Anwar Ibrahim bersama PKR ,PAS & DAP.

Pisau menyarankan agar PM mengadap Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja agar perkara ini di selesaikan secepat mungkin.

Pisau kata " Allah hanya menjadi permainan politik buat Anwar dan PAS,Umat Islam dan Kristian dilagakan habuan pemuas nafsu demi kuasa" .