Saturday, September 11, 2010

‘HANTU LAPAR’ vs SOLAT TARAWIKH

Artis serta lagu yang didendangkan berhampiran masjid yang begitu kuat sehingga menganggu umat Islam beribadah gi Gerogetown.

Sebelum ini tidak kedengaran kejadian aneh seperti ini di Pulau Pinang.

Sejak beratus-ratus tahun, masyarakat Islam dan bukan Islam, khususnya kaum Cina dapat bertoleransi dengan baik.

Namun sejak kerajaan pakatan pembangkang memerintah, ‘Hantu Lapar’ yang dulunya dapat hidup tenang kini menunjukkan ‘taringnya’, malah menggugat dan meracau sehingga mengganggu jemaah yang bersembahyang di dua masjid lama di Pulau Mutiara itu.

Pada ketika kerajaan Pulau Pinang diperintah oleh Barisan Nasional diketuai oleh Gerakan, ‘Hantu Lapar’ ini mungkin wujud tetapi tidak seganas akhir-akhir ini.

‘Hantu Lapar’ itu sekarang ini naik tocang hinggakan masjid pun tidak dihiraukannya.

Pesta Hantu Lapar yang diluluskan kerajaan DAP Pulau Pinang ini bukan sahaja tidak hormat tetapi semakin galak untuk mengganggu aktiviti ibadah orang Islam di pulau itu.

Jemaah Masjid Kapitan Keling dan Masjid Acheh di George Town hampir sepanjang bulan Ramadan lalu tidak tenang dan dua masjid berkenaan sering diganggu oleh ‘Hantu Lapar’ yang bertuankan kerajaan pakatan Pulau Pinang.

Bantahan oleh jawatankuasa dua masjid di Georgetown

Kita tidak faham, apakah yang dilakukan oleh anggota Exco Melayu dan Islam, termasuk Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang dalam masalah gangguan ‘Hantu Lapar’ ini.

Kenapa mereka berdiam diri? Takut kepada Lim Guan Eng atau sudah terlalu kenyang?

Laporan Malaysiakini semalam menyebut, Jawatankuasa Masjid Kapitan Keling dan Masjid Acheh di Georgetown Pulau Pinang merayu bantuan Yang di-Pertuan Agong supaya mengarahkan pihak berkuasa yang terbabit segera menghentikan 'pencabulan' sambutan Pesta Hantu Lapar yang menganggu penduduk setempat.

Menurut jurucakap jawatankuasa itu, Mohideen Abdul Kader (gambar kiri) satu memorandum akan dihantar kepada baginda bagi mencari penyelesaian sebelum perkara itu menimbulkan masalah lain yang lebih besar.

Menurut Mohideen lagi, bunyi muzik yang kuat itu menganggu umat Islam yang menunaikan solat di masjid berkenaan.

"Persembahan itu tidak mempunyai signifikan budaya ataupun keagamaan tetapi hanya meniru budaya pop Barat,” katanya pada sidang akhbar yang juga dihadiri oleh 30 anggota qariah masjid.

Sejak sebulan lalu, terdapat persembahan di mana gadis muda yang berpakaian menjolokkan mata menyanyikan lagu pop Cina, Inggeris, Melayu dan juga Hindi dengan iringan muzik yang medesingkan telinga.

Menurut Mohideen, agak malang aktiviti seumpama itu dibenarkan ketika Ramadan di mana umat Islam cuba menumpukan perhatian dalam menunaikan ibadat mereka.