Sunday, October 24, 2010

Melayu Pulau Pinang Dalam Kritikal

Dalam aspek kehilangan tanah dan hartanah orang melayu di Pulau Pinang salah satu faktor penyumbang adalah syarikat GLC yang tidak mengikut dasar yang ditetapkan oleh kerajaan.GLC seperti UDA ,JKP dan PERDA lebih mengutamakan keuntungan daripada membina rumah murah dan tidak mengutamakan kepentingan orang melayu Pulau Pinang.

Daripada pisau.net

Bedginilah kedudukian orang Melayu Pulau Pinang ketika ini.

KUALA LUMPUR, 22 Okt (Bernama) -- Keadaan orang Melayu di Pulau Pinang sangat kritikal terutama dalam isu pemilikan tanah dan ketika ini kira-kira 7,000 penduduk negeri berhadapan dengan risiko diusir dari rumah yang mereka duduki, demikian menurut wakil UMNO Pulau Pinang Mohamad Farid Saad.

Beliau yang mendedahkan hasil maklum balas kajian Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang yang dikumpul dari 13 ketua bahagian berkata, penduduk dari 60 perkampungan di Pulau Pinang didapati akan kehilangan tempat tinggal kerana tanah rumah yang didiami sekarang bukan milik mereka.

Katanya kerajaan Pulau Pinang di bawah pimpinan DAP dilihat semakin melampau apabila mereka mula membuka tanah yang selama ini dipertahan, untuk dibangunkan, dan beliau memberi contoh satu lot tanah yang di Sungai Burung yang dikhaskan untuk sawah dikeluarkan dari gazet, dan satu lagi kes yang membabitkan sebahagian daripada Taman Negeri yang dibuka untuk dibangunkan sebagai kawasan perumahan.

"Kes ini akan membuka laluan kepada pembukaan kawasan-kawasan lain dari kategori yang sama. Ini semua adalah penyalahgunaan kuasa yang mesti dihentikan," kata Anggota UMNO Bahagian Balik Pulau itu ketika membahaskan usul ucapan presiden di Perhimpunan Agung UMNO pada Jumaat.

Mohamad Farid berkata apa yang berlaku di Pulau Pinang sekarang merupakan contoh kes pengusiran melalui polisi dasar, selain berlakunya pengusiran secara fizikal, psikologi dan terang-terangan.

Mohamad Farid berkata kerajaan perlu mempunyai kuasa untuk menghalang pembangunan di kawasan yang digazet, seperti kawasan-kawasan yang sensitif dalam menjaga alam sekitar di semua negeri.

"Jika tidak, lebih cepatlah orang Melayu diusir. Hari ini tanah milik orang Melayu di daerah timur laut hanyalah 1.16 peratus saja, tanah di Balik Pulau hanya 15.07 peratus, di Seberang Perai 44.2 peratus, Seberang Perai Tengah 23.5 peratus dan di Seberang Perai Selatan 18.09 peratus sahaja milik orang Melayu," katanya dan menambah ketika ini hanya 20.41 peratus sahaja tanah di Pulau Pinang dan Seberang Perai adalah milik orang Melayu.

Beliau berkata orang Melayu sudah lama bertapak di Pulau Pinang, tetapi hari ini, sedikit demi sedikit tanah yang dimiliki turun temurun dijual dan bertukar tangan.

Menurutnya jika generasi dahulu boleh bertolak ansur, generasi baru tidak ada lagi belas kasihan, di mana yang ada kini hanyalah 'you keluar dari sini, kalau tak puas hati jumpa di mahkamah nanti'.

Mohamad Farid berkata hakikat yang perlu diterima ialah keadaan ini berpunca daripada kealpaan "pemimpin dahulu".

-- BERNAMA

Pendedahan fakta oleh pembahas daripada Pulau Pinang,Yb Farid membuktikan memang benar berlaku hagemoni dan pengusiran orang melayu Pulau Pinang secara terancang.

Ketua Menteri Paling Celaka Dalam Sejarah Guan Eng tidak melepaskan peluang untuk meneruskan agenda menghalau orang melayu secara terancang dan berselindung disebalik undang undang.

Paling menarik perbuatan Guan Eng dihalalkan oleh khawarij PAS tunggangan rasmi DAP dan PKR. Mereka menghalalkan cara apabila menundingkan kepada kerajaan BN sedangkan realitinya dahulu Kerajaan BN mempertahankan tanah melayu.

Dalam aspek kehilangan tanah dan hartanah orang melayu di Pulau Pinang salah satu faktor penyumbang adalah syarikat GLC yang tidak mengikut dasar yang ditetapkan oleh kerajaan.GLC seperti UDA ,JKP dan PERDA lebih mengutamakan keuntungan daripada membina rumah murah dan tidak mengutamakan kepentingan orang melayu Pulau Pinang.

GLC dahulu hingga sekarang dilihat tidak menyumbang dan mengikuti dasar yang ditetapkan oleh kerajaan. Dalam aspek ini Pisau melihat bukan saja kepentingan rumah murah kepada orang melayu malah kepada semua kaum yang berpendapatan rendah.

Golongan yang berpendapatan rendah majoritinya adalah kaum melayu Pulau Pinang oleh itu isu ini lebih nampak terarah kepada pembinaan rumah untuk kaum melayu walhal isu ini adalah isu sejagat.

Realitinya GLC lebih mementingkan kepada keuntungan daripada menjaga hak dan kepentingan orang melayu dan Guan Eng ketua menteri paling celaka dalam sejarah kerajaan negeri telah mengambil peluang dengan jawatan beliau sebagai portfolio tanah untuk menghalau orang melayu secara sistematik.

Bayan Baru Bayan Lepas
PAS Bagi Cina Sapu
Melayu Melepas

Tanjong Tokong Balik Pulau
PAS Syok Cina Buat Tokong Melayu Kena Halau