Monday, November 17, 2008

YEEH...MARI SOKONG PKR!

Memang Pakatan Rakyat khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) memperjuangkan hak rakyat.
Kerana itu sewa rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) di negeri Selangor yang ditadbir PKR dinaikkan kepada RM250 sebulan Julai lalu kepada sewa asal RM124 sebulan.

Yang pasti kini penghuni PPR di Selangor menanggung beban kenaikan RM126 sebulan sedangkan majoriti penghuni dan penyewa di perumahan itu berpendapatan rendah.

eputusan menaikkan kadar sewa kira-kira 6,200 unit PPR di Selangor itu diputuskan Mesyuarat Exco kerajaan negeri Julai lalu bagi menampung kekurangan pendapatan RM3 juta.

Berikutan keputusan itu, lebih 100 penduduk yang mewakili penduduk PPR Seksyen 8 Kota Damansara dan Lembah Subang pada 7 November lalu mengadakan demonstrasi di depan pintu masuk Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan menghantar memorandum bantahan kepada kerajaan negeri.

Mereka kecewa dengan tindakan Kerajaan Negeri Selangor menaikkan kadar sewa kediaman mereka daripada RM124 kepada RM250 sebulan.

Mereka menyifatkan kenaikan berkenaan sebagai menambah beban kewangan dan tidak selari dengan konsep negeri berkebajikan yang diuar-uarkan oleh pimpinan pembangkang.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Bantahan Kenaikan Sewa PPR Kota Damansara dan Lembah Subang, Johari Nander berkata, tindakan kerajaan negeri itu tidak wajar kerana majoriti penduduk di dua kawasan berkenaan berpendapatan kurang daripada RM600 sebulan.

Jumlah pendapatan itu, katanya, di bawah garis kemiskinan seperti yang ditetapkan oleh kerajaan negeri iaitu RM1,500.

Sebenarnya semua harga sewa PPR yang dibangunkan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan di seluruh negara mesti dikekalkan kepada RM124 sebulan tanpa sebarang alasan.

Walaupun negara menghadapi masalah kenaikan harga barang berikutan kesan ekonomi global, ia tidak boleh dijadikan alasan menaikkan kadar sewa rumah PPR kerana ia akan menyebabkan penduduknya tertekan.

Kerajaan Pusat sudah mengkaji perkara itu dan mendapati ia akan menambah beban penghuni yang memang diketahui mempunyai pendapatan rendah dan miskin.

Kerajaan berusaha menambah bilangan projek PPR dan mensasarkan membina 150,000 unit menjelang Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).