Wednesday, May 11, 2016

TMJ - FAM Sepatutnya Tegas, Jangan Bagi Muka Kepada Bekas Perasuah


Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim berpendapat Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) sepatutnya tegas dengan pendirian asal dan tidak memberi muka kepada bekas pemain yang pernah disabitkan dengan gejala rasuah.

Menurut beliau, bola sepak negara kini sudah mula menuju kancah kegemilangan tetapi tindakan memberi pengampunan kepada pesalah tersebut seolah-olah membenarkan gejala rasuah bertapak semula dalam sukan ini.

Malah katanya, tindakan itu menyebabkan pemain tidak lagi akan dihantui perasaan takut kerana yakin mampu mendapatkan pengampunan suatu masa nanti.

"Adakah FAM mengambil kira akan kesan masa panjang terhadap bola sepak tanah air kerana sekiranya gejala rasuah dianggap mudah untuk diberi pengampunan.

"Bagaimanakah ianya akan menjadi pengajaran kepada pemain generasi baru?," soalnya menerusi satu kenyataan di laman FacebookJohor Southern Tiger semalam.

Pada Isnin (9 Mei), memberi pengampunan kepada 78 pemain yang digantung akibat kesalahan menjual perlawanan pada tahun 1994 dan 1995.

Antara nama-nama besar yang terpalit dengan skandal ini adalah Matlan Marjan , Azizol Abu Haniffah, Faridzuan Che Hamid, Karim Pin, P Ravindran dan lain-lain lagi.

Bagaimanapun Timbalan Presiden FAM, Datuk Seri AfandiHamzah menjelaskan rayuan enam lagi pemain belum dapat diluluskan oleh badan induk bola sepak negara itu berikutan mereka berdepan dengan hukuman seumur hidup.

“Jawatankuasa Integriti FAM sudah membentangkan laporan mesyuarat yang berkait dengan permohonan rayuan 84 bekas pemain. Setelah mende­ngar pembenta­ngan Jawatankuasa Integriti kami memutuskan untuk menerima rayuan pemain berkenaan.

“Mereka dibenarkan terlibat bukan sahaja di peringkat negeri, malah kebangsaan atau dalam mana-mana program bola sepak anjuran FAM. Bagaimanapun daripada 84 pemain, enam daripadanya berdepan penggantungan seumur hidup.

“Bagi enam pemain ini kita akan rujuk lebih lanjut status mereka sebelum membuat keputusan,” katanya selepas mesyuarat Exco FAM di Wisma FAM Isnin lalu.

Afandi berkata, sebelum ini separuh daripada pemain itu sudah diberi pelepasan untuk kembali aktif, namun hanya di peringkat negeri dan tidak boleh terlibat dengan aktiviti FAM.

“Keputusan ini dibuat selepas kami mendapatkan pandangan dan hitam putih daripada semua pihak seperti FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa), UEFA (Kesatuan Bola Sepak Eropah), AFC (Konfe­derasi Bola Sepak Asia), SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Ra­suah Malaysia) dan PDRM (Polis Diraja Malaysia).

“Mereka dikenakan tindakan pada 1994 dan 1995 jadi sudah lebih 20 tahun, manakala enam lagi pemain yang berdepan hukuman seumur hidup kita kena kaji apa yang kita boleh bantu. Lima daripada 78 pemain pula sudah meninggal dunia,” katanya lagi.


Sementara itu, Presiden Persatuan Bekas Pemain Bola Sepak Kedah (KEFA), Mohd. Faridzul Kassim berkata, keputusan tersebut membuktikan FAM masih prihatin dengan nasib pemain bola sepak yang pernah dihukum akibat terlibat dengan rasuah, malah berterima kasih kepada badan induk bola sepak negeri itu.

“Terima kasih kepada Exco FAM kerana sedia memaafkan bekas pemain yang terlibat. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada Setiausaha Agung AFC, Datuk Windsor Paul John, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin serta Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah yang turut membantu kami.

“Kami sudah mengadakan program pencarian bakat baharu bermula tahun lepas dan ahli FAM pada Isnin memberi pengampunan kepada 78 pemain yang digantung akibat kesalahan menjual perlawanan pada tahun 1994 dan 1995.

Timbalan Presiden FAM, Datuk Seri Afandi Hamzah berkata bekas pemain tersebut dibenarkan terlibat bukan sahaja di peringkat negeri, malah kebangsaan atau dalam mana-mana program bola sepak anjuran FAM.

Keputusan itu dibuat selepas FAM mendapatkan pandangan dan hitam putih daripada semua pihak seperti FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa), UEFA (Kesatuan Bola Sepak Eropah), AFC (Konfe­derasi Bola Sepak Asia), SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dan PDRM (Polis Diraja Malaysia).

Tunku Ismail berkata pemain yang terjebak dengan rasuah akan memburukkan keadaan tetapi tiada kata-kata dapat diungkapkan lebih-lebih lagi jika ia diamalkan secara terbuka.


"Terjebak dengan rasuah sudah cukup memburukkan keadaan tetapi rasuah secara terbuka tidak ada kata-kata untuk dikatakan," katanya.

TLDM Perintis Sijil Ikrar Integriti Korporat Banteras Gejala Rasuah

Dalam memantapkan strategi memerangi rasuah dan meningkatkan urus tadbirnya, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menjadi perintis dalam melaksanakan Sijil Ikrar Integriti Korporat dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Panglima TLDM Laksamana Datuk Seri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin berkata perkara itu akan memberi fokus kepada ketelusan dalam pengurusan perolehan barangan dan perkhidmatan.

"Inisiatif sijil ikrar itu yang dilaksana bersama SPRM adalah untuk memperkasakan pengurusan perolehan dan akan diterapkan kepada syarikat korporat yang berurusan dengan TLDM dalam usaha meningkatkan aspek integriti dan ketelusan dalam semua aspek pengurusan TLDM.

"Setakat ini, sebanyak 25 syarikat telah secara sukarela menyahut seruan TLDM untuk menandatangani sijil ikrar berkenaan dan respons ini secara tidak langsung mempamerkan sokongan padu syarikat terlibat dalam membanteras gejala rasuah dan penyelewengan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Hari Inovasi TLDM 2016 di Auditorum Wisma Pertahanan, di Kuala Lumpur, semalam.

Ahmad Kamarulzaman berkata komitmen ini juga akan menentukan urusan yang telus dalam penyediaan perkhidmatan yang cekap dan profesional.

"Inisiatif ini juga merupakan satu lagi inovasi pengurusan TLDM dalam membudayakan integriti dan pengurusan yang cekap serta bersih dalam warga TLDM dan syarikat terlibat.

"Selain itu, ia juga akan merealisasikan agenda TLDM yang menginginkan sebuah organisasi yang dipercayai dan diyakini serta mendukung segala agenda nasional kerajaan," katanya.

Turut hadir dalam perasmian itu ialah Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Seri Mustafar Ali dan Timbalan Panglima TUDM Laksamana Madya Datuk Anuwi Hassan.

Sementara itu, Ahmad Kamarulzaman menegaskan Program Transformasi '15 to 5' yang dilaksanakan oleh TLDM tidak akan mengganggu sebarang operasi dan latihan di mana-mana perairan negara ini.

"Ia dilakukan secara berperingkat dan TLDM akan lucut tauliah kapal lama yang sering mengalami kerosakan. Apa yang penting, TLDM tidak perlu berbelanja dengan kerap dan dengan peruntukan yang ada TLDM dapat membeli kapal baharu serta lain-lain aset," katanya.

Dalam perkembangan lain, ketika mengulas perkembangan empat mangsa yang dilaporkan hilang di perairan Kudat, Sabah, Ahmad Kamarulzaman berkata pihaknya mempergiatkan usaha mencari dan menyelamat (SAR).

"Saya telah mengerahkan Tim Penyelam TLDM Teluk Sepanggar, Sabah yang terdiri daripada enam anggota TLDM untuk mencari mangsa di perairan itu.

"Selain itu, dua kapal iaitu Kapal Diraja (KD) Johor dan KD Perak serta sebuah helikopter jenis Super Lynx turut diatur gerak membantu agensi keselamatan lain yang terlibat sama dalam operasi SAR," katanya.

Pada 2 Mei lalu, empat mangsa yang hilang dalam insiden itu ialah pasangan suami isteri dari Sepanyol, David Hernandes Gasulla dan Martha Miguel, kedua-duanya berusia 30 tahun, warga China yang juga pemilik resort di Tanjung Simpang Mengayau, Tommy Lam Wai Yin, 45, dan wanita tempatan yang juga pekerja resort, Armella Ali Hassan, 23.

Ahad lepas, sebuah daripada enjin bot berkenaan dijumpai tersangkut pada pukat nelayan, namun sebuah lagi enjin 3 kuasa kuda berserta bot terjatuh semula ke dalam air semasa pukat itu ditarik naik oleh nelayan.

Alen Lam, adik Tommy, kemudian mengesahkan enjin 3 kuasa kuda yang dijumpai itu adalah enjin bot yang hilang berdasarkan diskripsi pada enjin.