Sunday, May 15, 2016

Banjir Kilat - Dakwaan Wujud Unsur Rasuah, DBKL Sedia Bekerjasama


Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sedia bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan wujud unsur rasuah dalam projek pembangunan di ibu negara, sehingga menyebabkan kejadian banjir kilat baru-baru ini.

Pengarah Eksekutif Perancangan DBKL, Datuk Mohd NajibMohd berkata, pihaknya tiada masalah dalam memberi kerjasama dengan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan.

"Kami juga akan semak di pihak kami (DBKL), kebenarannya saya pun kurang pasti sebab perkara itu melibatkan banyak pihak seperti kontraktor projek binaan termasuk Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS)," katanya.

Beliau menyatakannya  kepada pemberita selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang acara 'KL Tower International Towerthon Challenge2016' di Kuala Lumpur Hari ini (15 Mei 2015)

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengenai kerajaan akan menyiasat kemungkinan wujud unsur rasuah dalam projek pembangunan di ibu negara sehingga menyebabkan banjir kilat.


Semalam Dr Ahmad Zahid berkata, kerajaan akan menyiasat kemungkinan wujud unsur rasuah dalam pembangunan projek-projek di ibu negara, khususnya yang membabitkan projek mega, sehingga menyebabkan kejadian banjir kilat baru-baru ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata pihak berkuasa yang berwajib akan diminta menjalankan siasatan itu dan menyediakan laporan lengkap mengenainya bagi membolehkan tindakan susulan diambil.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet mengenai Bencana Alam berkata pihak yang saling menuding jari dalam permasalahan itu juga akan diminta duduk bersama bagi mencari jalan terbaik untuk menangani isu berkenaan.

"Yang terbaik ialah menyelesaikan masalah rakyat ini dalam jangka segera dan dalam jangka panjang supaya ia tidak berlaku lagi. Tidak sepatutnya banjir kilat berlaku di Kuala Lumpur kerana sistem dan infrastrukturnya cukup baik.

"Mungkin ada permasalahan dari segi pengaliran air hujan berlebihan. Saya akan membantu kementerian dan jabatan berkenaan untuk selesaikan masalah ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Keluarga 2016 Kementerian Dalam Negeri dan Pejabat Timbalan Perdana Menteri di Markas Briged Tengah Pasukan Gerakan Am (PGA) di Cheras, semalam.

Sementara itu, Mohd Najib berkata, sehingga kini, DBKL masih mengumpul maklumat berkaitan infrastruktur dan tindakan efisien yang boleh dilakukan bagi menangani isu banjir kilat di ibu negara.

"Untuk tindakan jangka masa pendek, kami akan mempertingkatkan komunikasi antara bilik gerakan dengan kakitangan di lapangan, sekurang-kurangnya kami berada dalam keadaan bersiap sedia apabila berdepan dengan masalah ini," katanya.

Beliau berkata terdapat lima lokasi yang dikenal pasti sebagai kerap banjir iaitu di Jalan Duta, Bangsar, Bank Negara, Bukit Tunku dan Cheras.

Katanya, esok DBKL akan menyerahkan laporan berhubung isu banjir kilat kepada Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan berbincang mengenai tindakan yang perlu diambil bagi mencari jalan penyelesaiannya.