Thursday, September 19, 2013

Tuntutan Perjalanan Penyelia Kafa Naik RM200 Mulai Bulan Ini


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini mengumumkan kenaikan had tuntutan perjalanan bagi penyelia program Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) sebanyak RM200 sebulan.

Ketua Pengarah Jakim Datuk Othman Mustapha berkata kenaikan itu adalah daripada RM300 kepada RM500 bagi negeri di Semenanjung dan daripada RM500 kepada RM700 bagi Sabah dan Sarawak.

Beliau berkata kenaikan jumlah tuntutan ini berkuat kuasa mulai tuntutan bulan September dan melibatkan penambahan peruntukan tahunan sebanyak RM1.8 juta.

"Ia juga bagi menghargai susah payah dan pengorbanan penyelia Kafa dalam menjalankan khidmat mereka ke arah memperkasakan dan meningkatkan syiar Islam di negara ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Ijtimak Penyelia Kafa Peringkat Kebangsaan di Kuala Terengganu, hari ini.

Sebanyak 300 penyelia Kafa dari seluruh negara menyertai ijtimak dua hari itu yang bertujuan mencari pendekatan tambahan untuk meningkatkan lagi keupayaan kaedah pendidikan Islam di peringkat rendah yang lebih berkualiti dan berkesan.

Selain itu, Othman berkata Jakim juga sedang dalam proses mencadangkan kepada kerajaan untuk melihat semula skim kenaikan pangkat bagi penyelia Kafa iaitu kenaikan pangkat daripada gred 17 kepada gred 22 selepas 10 tahun berkhidmat berbanding 13 tahun perkhidmatan yang diamalkan sekarang.

Katanya dua perkara itu adalah antara pengiktirafan Jakim dalam menambah baik kebajikan penyelia Kafa di negara ini.

"Jakim juga akan terus melihat keperluan sesuai yang patut disediakan kepada penyelia Kafa seperti kursus pengajaran, penggunaan teknologi komunikasi maklumat, kewangan, kaunseling dan bimbingan, penaziran, penyediaan laporan dan lain-lain yang berkaitan," katanya.