Wednesday, August 10, 2011

Guan Eng Perlu Jawab Tiga Soalan Berkenaan Rumah Kos Rendah

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman mendesak agar Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menamakan tempat di mana perumahan kos rendah dan sederhana yang kononnya telah dibina oleh kerajaan negeri sejak mengambil alih tampuk pimpinan di negeri tersebut.

“Sekiranya benar kerajaan negeri ada membina rumah kos rendah dan sederhana seperti yang didakwa, war-warkan di manakah tempat perumahan tersebut dibina dan agensi kerajaan manakah yang bertanggungjawab membina perumahan tersebut.”

Sebelum ini, Guan Eng menafikan bahawa kerajaan Negeri Pulau Pinang gagal membina rumah kos rendah dan sederhana sejak mengambil teraju pemerintahan negeri pada tahun 2008.

Guan Eng mendakwa telah membina 11,596 rumah berharga kos rendah dan sederhana berharga antara RM42 ribu hingga ke RM72 ribu dan daripada jumlah tersebut, 3,421 buah rumah telah dibina oleh kerajaan dan selebihnya oleh pihak swasta.

Namun begitu Guan Eng tidak menyatakan di manakah perumahan terbabit dibina dan ianya menjadi persoalan yang harus dijawab.

“Sekiranya benar dia telah membina rumah kos rendah dan sederhana, di manakah ianya di bina. Itu yang menjadi persoalan saya. Apa yang saya pertikaikan ialah 3,421 buah rumah yang didakwa dibina itu. Adakah jumlah tersebut dibina oleh kerajaan negeri ataupun jumlah tersebut dicampur dengan 1,500 buah rumah yang dibina oleh kerajaan persekutuan?

“Tiga persoalan yang harus dijawab oleh Guan Eng adalah satu, adakah rumah kos rendah sederhana itu dibina oleh kerajaan negeri atau kerajaan pusat; dua, di manakah ianya dibina dan tiga, siapa pembelinya? Perkara inilah yang perlu Guan Eng dedahkan. Bukan hanya mengaku sudah membina tetapi tidak memaklumkan di mana ianya dibina.

“Setahu saya, tiada sebuah pun rumah yang kerajaan negeri bina. Saya tidak mahu mempersoalkan mengenai dakwaan ianya dibina oleh swasta. Apa yang saya mahu Guan Eng dedahkan adalah jumlah yang kononnya dibina oleh kerajaan negeri sejak memerintah Pulau Pinang,” ujarnya.

Menurut Zainal Abidin, Guan Eng perlu mendedahkan perkara ini sekiranya benar Kerajaan Pulau Pinang telus dan tidak menyembunyikan sebarang agenda.

“Terangkan kepada rakyat, mengenai tiga persoalan tersebut. Itu sahaja pinta saya. Apa yang saya nampak, Kerajaan Pulau Pinang hanya taksub membina rumah mewah dan menyebabkan mereka yang tidak mampu terutamanya orang Melayu berhijrah ke negeri lain.

“Ini menyebabkan orang Melayu semakin ‘pupus’ dari Pulau Pinang. Adakah ini antara agenda DAP untuk menghalau orang Melayu keluar dari Pulau Pinang?,” ujarnya.

MediaUMNO