Thursday, September 2, 2010

KARIER POLITIK HISHAMUDDIN WAJAR DIKORBANKAN!

Ini bukan isu Julius Ceasar dengan Rom. Kita tak sayang Hishamuddin seperti orang Greek sayangkan Ceasar. Kes Hishamuddin dengan Melayu dan Islam berlainan. Tidak ada kata-kata : "Aku sayangkan Ceasar, Tetapi Lebih Sayangkan Rom". Kita langsung memang tidak sayangkan Hishamuddin.

Karier politiknya patut 'dikorbankan'.

Apalah yang boleh diharapkan kepada Datuk Seri Hishamuddin Hussein lagi. Dia hanya mampu menghunus keris dan kemudian meminta maaf. Itu sahaja.

Yang nyata, Hishamuddin bagaikan tidak mampu mengawal perbuatan bukan Melayu dan bukan Islam menghina orang Melayu dan Islam.

Malah apabila Yang DiPertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong dihina pun, Hishamuddin gagal memainkan peranan.

Apakah orang seperti ini kita mahu harapkan menjadi pemimpin UMNO yang cemerlang? Cukuplah setakat ini.

Hishamuddin patut dihukum. Ada rakan blogger mencadangkan rombakan Kabinet sebagai jalan keluar untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak membuktikan kepada rakyat bahawa dia benar-benar "mean business" dalam pentadbirannya.

Dengan kedudukan rakyat sudah muak dengan sikap menteri yang gagal melaksanakan tugasnya Hishamuddin akan selamat melalui cara itu.

Mengharapkan Najib mengambil tindakan terhadapnya? Jauh sekali. Dia sepupu dan ketika ini Hishamuddin adalah Naib Presiden UMNO.

Satu cara sahaja iaitu mengalahkan beliau daripada jawatan Naib Presiden UMNO pada pemilihan akan datang kerana dia bukan sahaja gagal berfungsi sebagai Menteri tetapi juga sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu yang tidak selesai-selesai dengan kemelut mereka.

Hishamuddin dilantik menggantikan Datuk Seri Ahmad Said dengan harapan akan menyelesaikan masalah dalaman UMNO. Sebaliknya dia gagal menyelesaikan masalah bukan kata Terengganu, bahagian UMNO Setiu pun tidak ke mana-mana.

Malah Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin dimalukan di Setiu gara-gara kegagalan Hishamuddin menyelesaikan kemelut politik bahagian berkenaan.

Amat jelas di kalangan blogger, ramai yang sudah tidak menaruh harapan lagi kepada Hishamuddin.

Ada memanggilnya ‘lembik” dan ada menggelarnya Kerismudin. Tak kisahlah dengan apa gelaran sekali ini.

Ternyata sudah terang lagi bersuluh, sikap acuh tidak acuh Hishamuddin sebagai menteri Keselamatan Dalam Negeri memalukan orang Melayu, UMNO dan Datuk Seri Mohd Najib Razak sebagai Perdana Menteri.

Tak perlu mengulas panjang tetapi bacalah apa yang ditulis oleh blogger berikut:

Blogger Keris Putera, (Namewee Sah Lepas?? What Happen Kerishmuddin?)

Blogger Medan Info Kita (Menteri KDN Tidak Lagi Digeruni Rakyat Malaysia).

Blogger OhSedapnya (Meng Chee - Kami Sidah Jemu Dengan Celoteh Hisham)

Blogger Perak Bangkit (Tahan Namawee Bawah ISA).

Blogger Jeffry Damien, (Apeee?..Namewee??...HARKKK PTUIHH!!!)

Portal My KMU, (Namewee Patut Dilucut Kewarganegaraan)

Blogger Warisan, (Kelembikan Hishamuddin Memalukan PM)

Blogger Gerakan Anti PKR, (Tiba Masanya Hishamuddin Lakukan Harakiri Politik.)

Blogger Pilihan Anda, (Melayan Kerenah Budak 3 Suku)

Blogger Teganu Kini (Hishamuddin, Pengerusi Perhubungan Yang Lemah?)

Amat mengecewakan kerana dalam isu terbaru, anak Cina Johor, NameWee (Wee Meng Chee), Menteri Besar PAS Kedah, Datuk Seri Azizan Razak menegur dan mendesak kerajaan mengambil tindakan tegas kerana mengulangi perbuatannya menghasilkan klip video yang boleh mencetuskan ketegangan kaum.

Namewee pernah meggubah sebuah lagu yang berjudul “Negarakuku” yang mengakibatkan budak Cina ini menerima kutukan dan amaran dari pelbagai pihak, terutamanya Melayu UMNO.

Namun, setelah Namewee meminta maaf di atas kesilapan pertamanya itu, maka di atas sifat bangsa Melayu yang suka bertolak ansur, maka Namewee "dilepas”kan. Namun, ramai yang masih tidak berpuas hati atas insiden ini dan mempersoalkan patriotisma di dalam diri budak Cina ini.

Namun, Namewee tidak belajar dari kesilapan pertamanya itu. Budak Cina ini sekali lagi mengulangi kebiadapannya dengan menghina pelbagai agensi seperti Tenaga Nasional Berhad dan bangsa Melayu melalui klip videonya yang jelas menghina Melayu.

Dalam lirik lagunya itu, Namewee tanpa rasa bersalah menyuruh bangsa Melayu tinggal di dalam hutan dan hidup seperti kaum Sakai. Sudahlah dia menghina Melayu, kemudian dia mempersendakan kaum Sakai yang merupakan salah satu bumiputera di Malaysia.

Apakah dengan menghina bangsa bumiputera dan mencipta isu perkauman seperti ini menunjukkan bahawa Namewee adalah seorang “anti-racist”?

Namun Hishamuddin nampaknya main lengah-lengah dan takut dengan bantahan orang Cina. Orang Melayu ingat tak marah ke?

Betul kata Menteri Besar Kedah itu. Tindakan tegas perlu sebagai pengajaran kepada semua pihak supaya tidak menimbulkan perkara yang boleh menjejaskan keharmonian dan perpaduan kaum yang menjadi tonggak kemakmuran negara selama ini.

Komen Azizan itu jelas memperlihatkan kelembikan menteri UMNO dalam menangani isu-isu keselamatan. Benar juga kata seorang blogger - "Mungkin Naib Presiden UMNO ini sesuai menjaga ayam atau harga ayam daripada menjaga keselamatan negara."

No comments: