Saturday, August 7, 2010

BIADAP SUNGGUH KERAJAAN SELANGOR

Daripada www.teganku.blogspot.com

Raja Permaisuri Agong bukan ‘milik’ rakyat Terengganu semata-mata. Tuanku adalah milik rakyat Malaysia seluruhnya.

Dan apabila Tuanku Nur Zahirah dihina dengan tindakan Kerajaan Selangor yang tidak memperdulikan keberangkatan Raja Permaisuri Agong itu ke satu majlis di negeri itu pada bulan lalu, apakah kita wajar berdiam diri?

Wajarkah kita membenar dan membiarkan sikap biadab kerajaan Selangor itu yang tidak menghormati institusi diraja.

Kegagalan kerajaan negeri memohon maaf sehingga hari ini juga tidak wajar dan seolah-olah terlalu mengikut telunjuk sekutunya, DAP.

PAS yang bersekongkol dengan DAP yang cenderung tidak menghormati kaum Melayu dan institusi diraja turut membisu mengenai insiden itu.

Walaupun ada pihak cuba melindungi pemimpin Melayu dalam kerajaan Selangor dengan mengatakan perkara ini timbul bukannya salah kerajaan negeri, tetapi budaya yang dibawa oleh DAP sudah meresap di kalangan pemimpin pakatan pembangkang itu di Selangor.

Siapa DAP? Parti dan pemimpin ini kini sedang menyemarakkan budaya yang tak hormati orang Melayu, institusi Diraja, apa lagi Islam.

Kerajaan kerajaan Selangor seolah-olah tidak membuat persediaan sewajarnya semasa menyambut keberangkatan Raja Permaisuri Agong ke Festival Lagu-Lagu Islam Antarabangsa di Stadium Tertutup Melawati, Shah Alam pada 4 Julai lalu, walaupun ada mesyuarat mengenainya sebelum berlangsungnya majlis itu.

Apapun, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, sepatutnya lebih arif tentang protokol dalam majlis yang dihadiri orang-orang kenamaan.

Amat wajar sekali jika ada yang marah dan geram dengan kejadian itu. Blog http://teganukini.blogspot.com/ wajar menyuarakan kemarahannya.

Ikuti apa yang diperkatakan oleh blog berkenaan.

RAJA PERMAISURI AGONG DIHINA PUN TIDAK APA?

Daripada http://teganukini.blogspot.com/ (Friday, 6 August 2010)

The chronology on the 'royal snub' issue

JULY 4 (2010): Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah showed up at the Selangor Tourism's Islamic song festival, but Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, State executive councillors, other elected representatives and senior civil servants were apparently “out of town”.

JULY 4: State executive councillor for Tourism, Consumer Affairs and Environment Elizabeth Wong, who was in Shanghai, China, on the same day for to an exhibition, issued showcause letters to Tourism Selangor and the event's promoter, Out of This World Sdn Bhd (O2TW), holding them responsible for the fiasco and to arrange to meet the Sultan of Selangor and the Queen to seek forgiveness.

AUG 2: Tourism Selangor general manager Noorul Ashikin Mohd Din said the State government was awaiting a date to explain the fiasco to the Queen.

AUG 3: The State government claimed the Queen attended the event in her personal capacity. Said State political secretary to the Selangor Menteri Besar, Faekah Husin: “Suddenly, the Queen felt like coming. We, at State-level, did what we could and arranged the necessary protocol for her." Selangor Tourism and O2TW confirmed getting showcause letters from Wong. Meanwhile, State executive councillor for Women Affairs, Science, Technology and Innovations Rodziah Ismail said Khalid had apologised to the Sultan of Selangor over the incident.

AUG 5: Khalid said there was no need to apologise as the Queen came to the event in her private capacity on the invitation of the organiser.


Sebagai anak Terengganu, saya malu dan marah apabila kerajaan Selangor menghina Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah pada majlis Islamic Song Festival di Shah Alam 4 Julai lalu.

Saya tidak faham kenapa pemimpin kita – UMNO dan Melayu – dari bawah hinggalah ke Perdana Menteri boleh buat tidak tahu dengan insiden itu.

Mana pemimpin UMNO yang sering mempertahankan institusi Raja yang sering melaung dan memekik-mekik kononnya Raja mereka tidak boleh disentuh?

Mana Pemuda UMNO yang kononnya menjadi banteng hadapan mempertahankan institusi Raja yang tidak sanggup melihat Raja mereka dihina?

Paling celaka, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mengatakan keberangkatan Raja Permaisuri Agong ke majlis itu atas kapasiti peribadi.

Pada Isnin 2 Ogos lalu, akhbar The Malay Mail telah mengeluarkan laporan bertajuk "Being Frank: Selangor's Royal Snub, Date with the Queen" dan satu lagi artikel "It was not a royal snub" keluaran Selasa, yang telah mendapat perhatian Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah.

Laporan "It was not a royal snub" menyatakan bahawa kerajaan Selangor mendakwa Tuanku Nur Zahirah menghadiri majlis anjuran Pelancongan Selangor itu atas kapasiti peribadi di mana beberapa pemimpin penting kerajaan negeri itu tidak hadir.

Laporan itu juga menyebut ketidakcekapan kerajaan negeri menganjurkan acara itu telah memalukan Tuanku Nur Zahriah kerana tidak kehadiran pentadbir utama negeri termasuk Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyambut ketibaan Baginda.

Majlis itu hanya dihadiri oleh kurang darpada 200 orang dalam Stadium Tertutup Malawati di Shah Alam yang mempunyai kapasiti 5,000 penonton dan kegagalan kerajaan negeri memaklumkan kepada Sultan Selangor mengenai kehadiran Baginda pada majlis itu.

Istana Negara menafikan bahawa keberangkatan Istana Negara dalam kenyataan, lewat petang semalam berkata keberangkatan Tuanku Nur Zahirah ke majlis itu merupakan acara rasmi baginda.

"Pentadbiran Istana Negara ingin menasihati pihak yang terlibat dalam perkara ini supaya tidak mengulangi perkara seperti itu dan sentiasa berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan yang mungkin boleh disalahtafsirkan oleh rakyat," kata kenyataan itu di Kuala Lumpur.

Istana Negara mendapati mesyuarat persediaan menyambut keberangkatan Baginda ke majlis itu diadakan melibatkan pihak Istana Negara, penganjur serta jabatan dan agensi kerajaan negeri yang terdiri daripada Pejabat Menteri Besar Selangor, Bahagian Khidmat Pengurusan SUK, Bahagian Protokol SUK dan Tourism Selangor dan dipengerusikan oleh Pengurus Besar Tourism Selangor.

"Istana negara juga menolak laporan yang menyatakan Baginda meninggalkan majlis lebih awal daripada yang dijadualkan, pada hal sebenarnya pihak penganjur telah dimaklumkan terlebih dahulu bahawa Baginda tidak akan menyertai majlis santapan selepas konsert tersebut," kata kenyataan itu.

Sebagai rakyat Terengganu yang berasa geram, malu dan sakit hati dengan tindakan itu berharap pemimpin negeri tampil ke hadapan membuat kenyataan dan biarlah pemimpin UMNO di Kuala Lumpur, Putrajaya atau juga Selangor hanya berdiam diri.

Mungkin mereka sibuk dengan tugas masing-masing dann tidak sedar kerajaan Pakatan Pembangkang yang diterajui oleh Tan Sri Khalid Ibrahim itu sanggup memalukan Istana Negara.

Lebih memalukan, seperti laporan http://www.lawi-ayam.blogspot.com/ yang memetik Parpukari dan MyKMU.net melaporkan Kerajaan Negeri Selangor akan menghadap Tuanku Nur Zahirah bagi memohon maaf terhadap insiden memalukan yang berlaku ketika baginda hadir merasmikan acara Festival Lagu-Lagu Islamik Antarabangsa 4 Julai lalu.

Menurut http://parpukari.blogspot.com/ laporan akhbar The Malay Mail 2 Ogos 2010, antara insiden memalukan itu termasuk kegagalan pegawai-pegawai tertinggi kerajaan negeri termasuk Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menjemput ketibaan Seri Paduka pada acara tersebut.

Selain itu, hanya kira-kira 200 pengunjung hadir pada festival yang diadakan di Stadium Tertutup Melawati yang mampu memuatkan 5,000 orang penonton itu.

Lebih memburukkan keadaan apabila kerajaan negeri turut gagal memaklumkan kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengenai kehadiran Raja Permaisuri Agong ke acara tersebut.

Pengurus Besar Pelancongan Selangor, Noorul Ashikin Mohd. Din berkata, kerajaan negeri sedang menunggu pihak istana bagi memaklumkan tarikh untuk pihaknya menghadap Seri Paduka bagi menjelaskan perkara itu.

Beliau berkata, pihaknya yang diketuai Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong akan menghadap Tuanku Nur Zahirah nanti.

Noorul Ashikin berkata, pihaknya tidak dapat bertemu dengan baginda lebih awal memandangkan jadual ketat Raja Permaisuri Agong sebelum ini.

Dalam pada itu, Exco Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, Abdul Khalid sebelum ini telah mengemukakan permohonan maaf kepada Sultan Selangor ekoran insiden tersebut.

Katanya, kerajaan negeri telah membincangkan perkara tersebut dan akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak yang bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Lawi-ayam yang memetik MyKMU.Net dengan tajuk “LAYAKKAH RATU BOGEL MENGADAP TUANKU PERMAISURI? ‘ mempersoalkan, apakah “Barang kangkang macam ni diarah jumpa Permaisuri Agong...nak mohon maaf atau nak hina Permaisuri negara ini?”

Entri pada blog itu menyebut: “Sikap kurang ajar terhadap institusi beraja yang ditunjukkan Kerajaan Negeri Selangor berhubung penganjuran majlis yang melibatkan kebawah DYMM Raja Permaisuri Agong baru-baru ini merupakan satu kesalahan yang asalnya disangka sebagai kesilapan pihak-pihak tertentu.

Bagaimana pun cadangan Khalid Gagap menghantar Ratu Bugilnyanya menghadap kebawah DYMM Raja Permaisuri untuk meminta maaf, mendedahkan maksud sebenar bahawa kejadian memalukan tersebut adalah sebenarnya dirancang secara halus bagi memalukan institusi beraja di Negara ini.

Keberadaan Khalid Gagap di kerusi MB hari ini adalah kerana sokongan DAP walaupun yang lebih layak adalah Azmin sebagai PesuruhJaya PKR Selangor. Tanpa jawatan politik yang meletakkannya di kerusi sekarang dahulu, sudah tentu penggal ini lebih merupakan penggal terakhir Khalid Gagap sebagai MB - jika ditakdirkan pembangkang menang lagi di Selangor dalam PRU 13.

Tetapi dengan sokongan DAP, sudah tentu hasrat dan niat Khalid untuk kekal memerintah akan terlaksana. Secara halus Khalid melaksanakan agenda jahat DAP ke atas institusi beraja di Malaysia dengan tindakan-tindakan yang disengajakan ini.

Takkanlah bahagian protocol istana gagal untuk memaklumkan kerajaan negeri dan pihak Istana Selangor mengenai kehadiran DYMM Raja Permaisuri Agong?

Sudah tentu ini tidak akan berlaku melainkan atas sebab-sebab yang disengajakan di pihak kerajaan negeri sebab belum pernah kita mendengar kegagalan sedemikian di negeri-negeri lain.

No comments: