Saturday, September 12, 2009

PEMBANGKANG PERDAYA PENDUDUK SHAH ALAM

NASIR SUKIMAN (1 September 2009)

Setiap kali ada bantahan penduduk mengenai sesuatu isu seperti di Shah Alam, pemimpin Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP terburu-buru menuduh UMNO sebagai dalang sebagaimana perarakan dari Masjid Alam Shah ke Bangunan Sekretariat selepas solat Jumaat lalu.

Perkara yang dibantah oleh penduduk Seksyen 23 Shah Alam adalah rancangan kerajaan PKR-DAP-Pas Selangor untuk memindahkan kuil Hindu Sri Mahamariamman dari Seksyen 19 Shah Alam ke kawasan mereka.

Naib Presiden Pas, Mahfuz Omar tanpa usul periksa menuduh pemimpin Umno Selangor sebagai dalang bukan saja perarakan itu malah penganjur ajaran sesat (menghina agama Hindu dengan mengusung kepala lembu) yang memberikan gambaran buruk terhadap Islam.

Tanpa usul periksa Mahfuz mengaitkan isu itu dengan politik walaupun yang terlibat kebanyakannya adalah penduduk yang dimamah kerisauan, rasa benci meluap-luap terhadap PKR, Pas dan DAP.

Mahfuz bertempik berdasarkan sepanduk-sepanduk bantahan dibawa penunjuk perasaan, kononnya mereka adalah penyokong UMNO kerana melaungkan slogan yang sama dengan dilaungkan oleh pemimpin parti itu.

Tetapi hakikatnya adalah pengerusi kumpulan penduduk yang berarak itu ialah Mahyuddin Manap, kini ahli PKR Wangsa Maju. Naib pengerusi, Ibrahim Sabri adalah penyokong Anwar Ibrahim dan penggiat Reformasi yang pernah keluar masuk lokap. Lelaki yang membaca doa pada masa perarakan itu pun adalah ahli Pas yang dipanggil Amin.

Fakta ini amat sukar disangkal kerana mereka ini dirakam dan dipaparkan dalam beberapa blog sejak beberapa hari lalu.

Memang benar jika mahu menuduh UMNO terlibat, kita harus sedar ramai juga penduduk menjadi ahli parti itu yang tinggal di Seksyen 23 seperti yang lain yang sudah beralih selera kepada Pas dan PKR.

Masalah yang tercetus ini sebenarnya bukanlah satu isu politik kepartian, tetapi isu penduduk setempat yang kini sudah pun dipolitikkan dengan terbaru Lim Kit Siang turut sama mengocak lumpur dan cuba menyemarakkan api kebencian.

Tinjauan penulis ke kawasan berkenaan mendapati dinding kawasan dikepung yang dirancang bagi pembinaan kuil itu diconteng dengan cogankata penghinaan terhadap kerajaan PKR-DAP-Pas.

“Kami menentang pembinaan kuil” , “Pakatan Rakyat tidak boleh dipercayai” dan “Rodziah babi” jelas menggambarkan betapa pengundi sudah meluat dengan tindak-tanduk kerajaan pimpinan Menteri Besar, Khalid Ibrahim dan parti pimpinan Anwar Ibrahim, Kit Siang serta Hadi Awang dan Nik Aziz ini.

Selain hanya 160 meter dari kawasan perumahan mereka, kuil itu akan dibina 50 meter dari kawasan padang permainan dan lebih menggusarkan ia hanya 150 meter dari Surau Al-Janah.

Mereka mahu isu ini dibincangkan secara terbuka, tetapi Adun Batu Tiga Rodziah Ismail menjawab itu tidak perlu kerana tanah diperuntukkan adalah untuk industri.

Ramai pengundi kini sedar betapa mereka sudah ditipu oleh Rodziah dan Ahli Parlimen Pas Shah Alam, Khalid Samad. Tidak kurang juga pengundi yang memangkah pembangkang kini menyesal kerana terpedaya dengan apa mereka dakwa sebagai pembohongan dan tipu-helah pembangkang terutama pemimpin Melayu yang tidak lagi mempedulikan isu sensitif melibatkan penduduk Islam.

Apa yang berlaku ini jelas menunjukkan betapa kerajaan Khalid Ibrahim tidak memahami aspirasi pengundi dan lemah menghadapi isu sensitif. Mereka dikatakan terlalu gopoh, degil dan mahu memaksa penduduk Islam menerima apa saja keputusan Exco kerajaan negeri.

Penduduk juga mendapati sudah banyak kali Khalid Samad dan Rodziah berbohong dan enggan menemui golongan yang menghantar surat bantahan begitu juga Exco Dr Xavier Jeyakumar.

Isu perarakan dengan kepala lembu itu kini cuba diketengahkan ke peringkat antarabangsa apabila pemimpin Hindraf yang lari ke England, P Waythamoorthy yang menuduh UMNO mendalanginya dan mengugut untuk melaporkan perkara ini kepada beberapa organisasi antarabangsa.

Turut serta melemparkan tuduhan melulu terhadap UMNO adalah laman sesawang seperti Malaysia Today, The Malaysian Insider yang senada dengan pemimpin Pas, DAP dan PKR.

Kerajaan BN sebelum ini merancang memindahkan kuil yang berstatus haram itu ke Seksyen 22 setelah didapati sesuai tetapi sebahagian penganut Hindu menolaknya dengan alasan kedudukkannya agak jauh.

Sebelum menawarkan kawasan Seksyen 22, kerajaan BN dahulu menawarkan kawasan di Seksyen 18 yang ada kuil Hindu lain. Rumah Rodziah, dikatakan berdekatan dengan kuil ini.

Setelah dipersetujui, penganut Hindu minta ia dilakukan selepas Pilihanraya Umum 2008. Namun kekalahan BN memberi mereka peluang untuk mengemukakan pelbagai macam tuntutan.

Shah Alam, ibu negeri Selangor telah dibina sebagai sebuah bandar raya moden dan tersusun berkonsepkan Melayu. Sejak pakatan pembangkang memerintah semakin banyak rumah urut dibiarkan dibuka, arak boleh dijual dengan mudah, kuil-kuil berselerak di kawasan perumahan Melayu.

Apa agaknya janji manis ditabur Khalid Samad, Rodziah, Anwar, Kit Siang serta Hadi Awang sehingga pengundi Melayu memilih mereka? - malaysiaaktif.com

No comments: